Menjetek el az egész világra és hirdessétek az evangéliumot!

b_300_300_16777215_00_images_stories_10420743_795600510481633_3200987626573538219_n.jpg

Holnap a misszió vasárnapja, ezért én is alázattal megosztom az évek óta bennem érő gondolatot!
A mi Urunk Jézus Krisztus, soha nem abból indult ki, hogy emberi számítások szerint mi lehetséges és mi nem, hanem arra biztat bennünket is, hogy merjük bátran megfogalmazni legszebb álmainkat és azt nagy alázattal, bizalommal tárjuk eléje, majd szorgalmas munkával valósítsuk meg! “Kérjetek - biztat a teremtőnk - és kaptok!” Sőt ránk is pirít: "nem kaptok, mert nem kértek"!

 

 

Ezért, én nagy-nagy alázattal megfogalmazom legszebb gondolataimat és térdre borulok, imádságos szeretettel kérem Isten segítségét, hogy létrehozzunk egy önkéntesekből álló közösséget, a krisztusi evangélium hirdetése céljából. Olyan testvéreket kérek, akikkel vigasztalni, bátorítani tudjuk Jézus Krisztus nevében az elesett, sodródó, félelmekkel küzdő testvéreimet! Olyan fiatalokért, felnőttekért imádkozom, akik életükből nagylelkűen egy évet egy jobb, becsületesebb, tisztességesebb világ felépítésére szentelnek! Akik bátran elmennek a legkisebbekhez is, hogy ott a szeretet és jóság kis templomát saját ottlétükkel felépítve, láthatóvá tegyékjóságos emberségükkel, a láthatatlan Isten jelenlétét!
Annak idején nekem is nagyon nehéz volt dönteni, emlékszem azokra az időkre mikor csak sötétség, homály és félelem volt a szívemben! Akkor valaki bölcsen azt tanácsolta, hogy bizonytalan lelkiismerettel ne döntsek, hanem nagylelkűen fogjak neki jót tenni, menjek és szeressem azt aki éppen mellettem van, de úgy, hogy az neki javára váljon! Elmentem egy évre a bányába dolgozni, szeretni, megvilágosodni! Az elején magam sem értettem, hogy mi fog történni, de ott a kemény bányászok, a mindennapifeszültségek, nehézségek között, újból és újból a szeretet parancsa mellett döntve nőttem fel oda, hogy meghozzam életre szóló döntéseimet! Életemnek irányt, fényt adó határozatait, én lent a tárnák mélyén, nagyon egyszerű emberekkel keményen dolgozva hoztam meg! Megvagyok győződve, hogy ma is, ha nem is bányára, de a fiataloknak szükségük van egy ilyen csendes évre, amelyben egyetlen iránytűjük a szeretet és a jóakarat! Ezért is hívlak kedves fiatalok, gyertek és nagylelkűen ajándékozzatok életetekből egy évet az emberek szolgálatán keresztül annak, akit nagylelkűségben egészen biztos, hogy soha senki nem tud felülmúlni, aki mindazt mit szeretetből adunk, százszorosan meghálálja, s ráadásképpen nekünk adja az örök életet!
 
Az önkéntes év három fontos részből áll:
Jelentkezés: Lehet, hogy motoszkál benned valami, magad sem tudod, hogy mit is kellene tenned, de érzed magadban a vágyat, a hívást, hogy megszokott, jól belakott életedből kitörj, új vizekre evezz! Lassan szépen világos lesz minden, érzed, hogy menned kell és te döntesz, megírod a jelentkezési lapodat és útra kelsz! De az is lehet, hogy egyszerűen a régi barátságaid, kapcsolataid, melyek mindig békét, nyugalmat jelentettek, elkezdenek nyikorogni, feszültségekbe torkollnak, a munkád mely örömet okozott monotonná,értelmetlenné válik, kis lakod, mely mostanig várkastélyod volt dohos, szoros cellává vált, melyből úgy érzed, hogy neked ki kell törnöd! Mindegy, hogy Isten szelíden hív vagy talpad alá égető tüzet rakva űz, az a fontos az, hogy te merj dönteni! Menned kell, mert megértél arra, hogy létedet kezedbe véve lépj, azt egy új síkon folytassad az életed! Ne siess, döntésed előtt aludjál néhányat, beszéld meg bölcs, igaz emberekkel, majd jelentkezhetsz, írd meg szobád csendjében azt amit határoztál és küldd el bizalommal!  Itt van a címem: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Ismerkedés!
Keresed a szolgálatot, a lelki békét, a megvilágosodást, saját hivatásodat, önmagad, hát akkor én neked Keresdet ajánlom! Igen, nagy szeretettel hívunk Keresdre, a Szent Ferenc Alapítvány képzési központjába, Segesvár mellett egy szép kastélyba, hol ideális helyed lesz az elcsendesedésre, a befelé fordulásra, életed nagy kérdéseinek átgondolására, átbeszélésére! Itt minden hónapban indul egy alapképzés, melynek a célja szellemi, lelki, fizikai adottságaidnak a megismerése, fejlesztése, kibontakoztatása! Aztszeretnénk, hogy felfedezd milyen édes és jó szeretetben, békében élni! Célunk, hogy megértsd, hogy csendben, békében születnek a nagy dolgok, világosodik meg a lélek, és mutatkoznak meg mindazok az értékek, melyeket Isten beléd rejtett, melyeknek bölcs használatát megtanulva önmagad és embertársaid javára válhatsz! Azt szeretnénk, hogy Teremtőd adta szép hivatásodhoz felnőj, ajándékká váljál, két lábon járó áldás legyél, őszinte, gyógyító jó szó, Isten simogatása ebben a világban!!!
Minden döntésnek következménye van, ha vállalod a célt, akarnod kell az utat is! Az ismerkedésnek a helye, a kitartó munkának ahelye is! Minden reggel tisztába tesszük testünket, tápláljuk azt, de ugyanakkor lelkünket is megtisztítjuk jó elhatározásokkal, tápláljuk tiszta, egészséges gondolatokkal. A reggeli után szeretnélek meghívni nap mind nap egy órányi lelki kalandra. Írtam négy könyvet, és azt szeretném, ha hetente egy - egy könyvet szépen hosszan elmélkednénk!
Ablak a végtelenre! Az első héten a végtelenre tárnánk ki szemünket, szívünket, azt elmélkednénk hosszan, hogy egy keresztény ember miben hisz és miben nem. Ezen a héten a vezérlő csillagunk az ősi Hiszekegy imádság, melyet minden keresztény egyház vall és hirdet!
 
Iránytű a végtelenbe! Isten nemcsak hív, de vezet is a boldogságra! A kiteljesedett életre vezető út jelző oszlopai, Isten drága parancsai. Ezeket megismerve, életünk vezérfonalává téve a boldogságra vezető parancsokat, egy új dimenzióba emelhetjük életünket! Az emberiség évezredek alatt kipróbált törvényei nem korlátoznak, nem visszafogják szárnyalásunkat, hanem lehetőséget adnak a kibontakozásra! A repülőt tervező mérnöknek, az aerodinamika törvényei nem a korlátai, hanem a legfontosabb szövetségesei, melyek által a kék eget biztonságosan hasító repülőt tervezhet!
 
Út a végtelenbe! Isten nemcsak hív és utat mutat, hanem segít is! Szentségeivel, kegyelmi ajándékaival vándorlásunkat biztonságossá, eredményessé teszi! Ezen a héten nem csak megismerkedhetünk a szentségekkel, hanem azokat fel is vehetjük, részesülhetünk belőlük, ha valahol az évek alatt elakadtunk volna a kegyelem útján! Ezen a héten, ha sikerült a hivatalos formáknak eleget tenni, végezhetünk szentgyónást, elsőáldozáshoz járulhatunk, vagy netán a keresztségben is részesülhetsz, ha szépen erre a lépésre felkészülünk! A szentségek által,  értünk a kereszten meghalt, de feltámadt élő Krisztussal találkozunk!
 
Párbeszéd a végtelennel! Az utolsó hét a párbeszéd hete, fontos lenne, hogy megtanuljunk egymással és teremtő Istenünkkel is szót érteni! Két ember között a legrövidebb út az egyenes beszéd! Istenünket, ki szánkat, fülünket ajándékozta, alázattal megszólíthatjuk, hisz ő maga biztat: "az ajtóban állok és zörgetek, aki meghallja szavamat és ajtót nyit, ahhoz bemegyek!"
Munka: Természetes, hogy az ismerkedés hónapjában nem csak lelki kaland vár ránk, hanem szeretnénk megtanulni dolgozni, mindazoknak az egyszerű munkáknak a végzését szeretnénk elsajátítani, amelyek a létfenntartásunk alapjait képezik. Fahasogatás, tűzrakás, tiszta élelmiszer termelése, betakarítása, eltevése, főzés, takarítás, és sok-sok fontos kézimunka, olyan tevékenység, melyéletünket bearanyozza, fenntarthatóvá teszi!
Az imádság is, de a munka is önmagunk megismerését, felfedezését szolgálja. E hónap alatt tisztázódna bennünk, hogy hova és mire hív az Isten, merre vezetnek a tiszta, nemes vágyaink, Teremtőnktől kapott talentumaink! Keresdre fognak befutni az önkénteseket foglalkoztató házaktól, intézményektől a kérések, az igények, és itt lesz lehetőség, hogy a megkezdett év befejezésének az útját kiválaszd, a további lépéseidről te magad dönts!
 
Önkéntes szolgálat!
Önkénteseink kisebb csoportba, négy, öt fős kis közösségekben indulnak el a szeretet útján! Az alapítványunk biztosít nekik egy kis külön házat, melyben mind jó testvérek élhetnek szeretetben! A házainkban vagy csak lányok, vagy csak fiúk lakhatnak, ez az év nem a testi szerelem éve, ebben az évben az önkéntes a tiszta szeretetre kell, hogy a hangsúlyt fektesse! A ház költségeit jóságos munkátokért adományokból tartjuk fent, a munkás megérdemli a maga bérét! A ház lakói nem vállalnak rendszeres oktató, nevelővagy karitatív munkát, az ők céljuk az, hogy egyszerűen csak jelen legyenek vidám jókedvvel, életet adó gyógyító szeretettel ott abban a városban, faluban, ahol a házuk van! A háznak a célja, hogy ott ahol éltek lángoljon, lobogjon a gyógyító, vigasztaló, jóságos szeretet! A meleg tavaszi napfény, az áldott eső majd kihozza a magot a földből, az értékeket az emberekből!
A házban, mint minden jó családban szabályok vannak! Közösen megfogalmazott program szerint kelünk, fekszünk, étkezünk, ha megtartjuk a rendet, akkor a rend is megfog tartani bennünket! Ezért háromféle feladatot kell szerre, szépen körben ellátnotok!
Anya: Minden nap valaki közületek vállalja az anyai szerepet! Ő bevásárol, főz, takarít, jóságos szeretettel csak a társait szereti, sazokat, akik az ajtón szeretettel kopogtatnak. Munkája egyszerű, szeretni a társait, gondozza a házat melyben laknak, hogy az tiszta, szép legyen, sok-sok virággal, mert ahol élet, szeretet van, ott rend és szépség is kell, hogy legyen! Az anya feladata, hogy biztosítson egy olyan áldott jelenlétet a társainak, amilyenre ő maga is vágyik, szeressen úgy ahogyan szeretné, hogy őt is szeressék! Ha nem mindig megy, nem gond, ez a szeretet iskolája, és másnap a tévedésedet kijavíthatod!
Remete: Nagyon fontos, hogy a házban folyamatosan valaki Isten szeretetének, az imádság tüzét ébren tartsa, ezért minden nap egyvalaki otthon marad, az ő munkája az Isten lábánál való csendes időzés! A remete imádkozhat, olvashat, megírhatja leveleit,vagy csak csendben elmehet magában kirándulni, a fontos az, hogy ő gyermeki bizalommal társa legyen teremtő Istenének! Feladata mind az órában a rugó, a kifelé szorgoskodó társait a köztünk élő Isten felé húzza, szervezi a házban az imádságokat!
Vigasztalók! A másik két, három lakója a háznak útra kel, mennek a szegényekhez! Jézus tanácsa alapján kettesével, hármasával elmennek, hogy meghallgassák az embereket, vigasztalják a szomorúakat, békítsék a haragvókat, Krisztus szeretetével legyenek jelen a helység legkisebbjei számára. Induljanak el a szegényekhez, a betegekhez, a magányosokhoz és vegyenek részt az ők életükben! Példaképük az emmauszi úton lévő Jézus, aki megszólította a szomorú embereket és elkísérte őket jó szóval, szeretettel. 
 
A cél az lenne, hogy a velük való találkozás után az emberek szíve is lángoljon, és legyen erejük akár éjnek idején is útra kelni és visszamenni szeretteikhez, saját munkájukhoz, feladataikhoz! A vigasztalók azok, akik a ház kintről is látható arcát felmutatják, ők a jéghegy látható része, mit a társaik munkájukkal, imádságukkal felemelnek! Útjuk során, ott ahol szükség van rájuk megállnak, meghallgathatják az emberek panaszát, örömét, de részt vesznek kétkezű munkában is a kosárkötéstől a meszelésig, sütemény készítésig, szőnyegmosásig bármiben, egy - egy öreg néninek vagy magányos embernek a segítségére lehetnek! Nem anyagi segélyeket osztogatnak, hisz Jézus szava nekik is szól: aranyat, ezüstöt ne vigyetek magatokkal, ők a köztünk élő krisztusi szeretetmegtestesítői kell, hogy legyenek, jelenlétük kell gyógyító, vigasztaló ír legyen az embereknek!
Minden nap a ház eleget kell tegyen tagjai által Isten főparancsolatának: Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, szeresd felebarátodat, mint önmagadat. A hangsúly mindenkinél máson van, hisz a remete szereti a jó Istent teljes szívével, a vigasztalók szeretik a felebarátokat, ésaz anya szereti a kis közösséget, azaz önmagunkat. Munkájukat szépen heti, napi váltásba végzik, nem feledve egy percre sem, hogy ez az év róluk is szól, hisz ez az év a szeretet iskolája, és szépen a napok pergő múlásával szeretnének felnőni oda, hogy életüket a szeretet és a jóság irányítsa! Ez az év, ha sikeres, nemcsak az ott élő embereketgazdagítja, hanem tégedet is megszentel, megvilágosít, felkészít életre szóló döntéseid meghozatalára!
Szívből remélem, hogy azok, akik ezt az évet komolyan veszik és a szeretet iskolájában jó jeggyel végeznek, azok egymással is egy életre szóló barátságot alakítanak ki! Lelkem mélyén remélem, hogy így egy új lelkiség fog születni, - a szolgáló szeretetből  -, a Kárpát-medencében!
Szeretettel,

Csaba t.