Descrierea activităţii

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Devai-nagycsaladunk/viewsize/p4245922.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Devai-nagycsaladunk/viewsize/p4245922.jpg'

p4245922.jpgCăminul Sf. Maria
Casa de tip familial Sf. Ştefan

Primul cămin al fundaţiei, Căminul Sf. Maria a trecut în revistă încă un an bun, plin de realizări în domeniul asistenţei sociale, reuşind să ofere grupului ţintă copiilor aflaţi la periferia societăţii necesarul pentru a avea un trai mai bun.
Împreună cu toată colectivitatea fundaţiei am depus eforturi foarte mari pentru dezvoltarea fizică, spirituală şi mentală a copiilor noştri. Am urmărit ca fiecare să se dezvolte faţă de sine, deoarece în mai multe cazuri mediul şi condiţiile de unde provin nu permit, mai ales la început, o schimbare semnificativă în starea minorului. Trebuie să avem răbdare, ca încetul cu încetul să înceapă procesul de formare. Am constatat, că cele mai multe roade provin din dragostea faţă de Dumnezeu şi semenii noştri, fiindcă, copii noştri au nevoie de linişte sufletească, de oameni în care poate să aibă încredere, care sunt lângă ei la bine şi la rău ca un bun părinte, de căldură şi primire din partea noastră.
Putem afirma că în acest an nu am avut probleme serioase cu situaţia şcolară a copiilor.
Avem beneficiari care învaţă foarte bine, au participat la concursuri, olimpiade, spectacole, desigur ca în orice comunitate unde sunt mulţi copii avem şi elevi care au note mici, şi mai au foarte multe lucruri de recuperat. de obicei aceşti elevi au fost neglijaţi pe plan şcolar încă pe vremea când au fost în cadrul familiei naturale, unde din cauza situaţiei precare a părinţilor nu a vut posibiliatea de a fi sprijinit în mod corespunzător. Credem însă că şi ei au potenţial şi cu răbdarea primită din partea pedagogilor noştri se vor performa.
Pe parcursul anului în cadrul căminului Sf. Maria am avut cazuri (6) în care situaţia părinţilor s-a îmbunătăţit, creşterea minorului fiind preluat de către părinţi, dar de fiecare ori copilul a continuat să meargă la şcoală. 3 beneficiari majori au hotărât să se retragă din cadrul instituţiei, deoarece şi-au găsit joburi bine plătite, şi se pot descurca singuri.
Cunoscând faptul că activităţile extraşcolare sunt de foarte mare ajutor în procesul de educare, am organizat următoarele activităţi:
- În timpul vacanţei de vară am avut tabere de limbă engleză, de muzică, de actorie, de ecologie, în care scopul nostru principal a fost lărgirea orizontului de cunoaştere, totodată dezvolarea abilităţilor de comunicare a copiilor. Am organizat excursii în străinătate ( Bosnia, Slovacia, Ungaria, Austria) unde au văzut o altă societate, un alt mod de comportare, un alt fel de om, decât cu care se întâlnesc zi de zi pe străzi, şi peste tot.
- Pe durata anului şcolar am avut diferite activităţi menite să completeze educaţia: curs de informatică în laborator propriu, curs de chitară şi de fluier, repetiţii pentru pregătirea diferitelor spectacole, program în bibliotecă de unde se poate închiria cărţi, curs de igienă corporală pentru fete, curs de desen. În afară de activităţile sus menţionate copii noştri participă la antrenamente de tenis, fotbal, baschet şi la curs de aeromodeling.
Suntem conştienţi că pentru atingerea scopului nostru educaţional, avem nevoie de o echipă competentă, pregătită, având credinţă în Dumnezeu. Pentru formarea colegilor organizăm schimburi de experienţă, cursuri de fomare. Anul acesta schimbul de experienţă a fost organizat în luna Februarie, tematica întâlnirii fiind Spiritul Creştin în Educaţie. Am invitat reprezentanţi de seamă din Ungaria şi din ţară. În afară de cursuri încurajăm colegii noştri să se încrie la cursurile diferitelor facultăţi, încurajarea fiind nu numai morală ci şi materială.
În consecinţă putem spune că am avut un an bun, programe bune, copii noştri au progresat atât pe plan spiritual cât şi pe plan mental. Nu putem omite slăbiciunile noastre pentru care conducerea Fundaţiei înpreună cu colectivul din căminul „ Sfânta Maria” este preocupat de îmbunătăţirea serviciilor sociale, şi anual pregăteşte o strategie, care ajută în realizarea scopului propus.