Az alkoholizmusról

Nyomtatás
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_dsc_4591.jpg5.Most betekintés képpen lássuk az A. A. „véleményét” az alkoholizmusról:

 

Az alkoholizmus betegség 5 oka nem egy kis molekulájú, gyenge, szerves oldószer, hanem a személyiség egyfajta deformálódása, melynek okai sokkal mélyebben húzódnak semhogy kauzális érvelésekkel, pusztán mechanikus-materialista szemléletű kutatással feltárhatnánk. 
Létezik egy világméretű önsegélyező társaság – az Alcoholics Anonymous ®, vagy Anonim (Névtelen) Alkoholisták -, melynek tagjai nem bonyolódnak bele szaktudományos vitákba, nem foglalnak állást az alkoholizmus kérdésében, közülük mégis sokan képesek tartós józanságra. „Az A. A.-tag számára legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy az alkoholizmus betegség; egyre súlyosbodó betegség, ami gyógyíthatatlan, de – mint sok más betegség – megállítható. Az A.A.-tagok többsége azt is tapasztalta, az alkoholizmus a szesz iránt való érzékenység (allergia) és az ivás megszállottságának olyan kombinációja, amelyet – súlyos következményei ellenére – lehetetlen csupán akaraterővel legyűrni. Sok alkoholista, mielőtt az A. A.- hoz fordult, azt hitte, hogy nem lévén ura az italnak, gyenge akaratú, vagy szellemileg felbomlott. Az A. A. felfogása az, hogy az alkoholista beteg, de felépülhet, ha követi ezt az egyszerű programot, amely már több millió nőn és férfin segített. Ha az alkoholizmus egyszer kifejlődött, nincs semmi erkölcsi vonatkozása annak, hogy az alkoholista beteg. Ebben a fázisban a szabad akarat nem játszik szerepet, hiszen a szenvedő alkoholista elvesztette uralmát az ital felett. Az a fontos, hogy bajával szembe nézzen és a rendelkezésére álló segítséget felhasználja. A felépülés vágya is szükséges.
A tapasztalat azt bizonyítja, hogy az A.A.-program segít minden alkoholistán, aki őszintén igyekszik abbahagyni az ivást. Viszont általában sikertelen azok esetében, akik maguk sem teljesen bizonyosak abban, hogy abba akarják-e hagyni az ivást.”  
Az A.A. tehát, nem foglal állást tudományos kérdésekben, csupán tagjainak tapasztalataira építve elmondja véleményét. Ez pedig elegendő a józanság megszerzésére irányuló első lépések megtételéhez. Hiszen nem attól lesz valaki józan, hogy ismerje az alkoholizmus betegség meghatározását, hanem attól, hogy beismeri gyengeségét, tehetetlenségét és  Fontos vagy Emlékezés a 10 évre, rövid ismertető az alkoholizmus betegségről, a felépülésről és a Hivatásőrző
Házról 2014 Az alkoholbetegségről. Igen az alkoholizmus betegség, ráadásul gyógyíthatatlan, halálos betegség, de tünetmentesen tartható. Sőt lehetőség nemcsak az absztinenciára van, hanem a józan életre is, ami sokkal több, mint nem ivás. Mi hisszük, hogy van remény a felépülésre, terápiánk eredményessége is azt mutatja, hogy ez a remény valóságos, reális. 13. o. elfogadja a feléje nyújtott segítő kezet.. Felelősséggel tartozunk Istennek és egymásnak, legalább azzal, hogy végre nyíltan és őszintén beszélünk róla. 
„Emberségünk legfontosabb kifejezése Isten utáni vágyunk. Bűné és romboló szenvedéllyé fajuló megkötöttségeink akadályoznak abban, hogy a teljességre jussunk. Isten ajándéka szükséges a szabaduláshoz. Ez az ajándék azonban legtöbbször az emberek józansága, szeretete és szolgálata révén érkezik el hozzánk.” 
Szinte minden család érintett valamilyen rokoni kapcsolat révén kivétel nélkül. Orvosaink az esetek többségében képtelenek olyan betegekkel foglalkozni, akiknek nem áll szándékukban abbahagyni az ivást, mindössze hivatalos papírt akarnak betegségükről. Az úgynevezett elvonókúrák teljesen csődöt mondanak szakmailag és emberileg egyaránt.