Te Akaratodat

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_0_c4c04_d9ef96a7_orig.jpg6…Hadd teljesítsem mindig a Te Akaratodat

Soha nem tudod meg, hogy mi lenne ha……. egészen addig, amíg meg nem próbáltad.
Az egyik helységben, ahol annak idején egy szigorú kemény ember állta a sarat, éveken-évtizedeken keresztül,5 hónapot dolgoztam. Ez nekem időben legalább 5 évet jelentett, ha nem többet, de egy perccel sem kevesebbet, ebben biztos vagyok, azt hiszem. Kedves elődeimnek is megvan erről, az élettapasztalata, és nem is akármilyen, olyan, hogy azt senki nem teszik ki az ablakba. Vasmarokkal, szigorral, kényszerítéssel embert nevelni nem lehet. 
Elmondtam neki nem egyszer, az Ószövetségi fogat, fogért nem divat már, hagyja abba. De ő nem tágított, hiszen börtönt is járt, csak, egyre mondta sorolta pontról pontra fegyelmi szabályait. Ez a rend itt ez a parancs, az sem számit, ha földbe harapsz, Ó meg ne próbáld, azt az italt, az csak romból… Öl, butit, és a sírba dönt. Edd a szalonnát és fogd be a szád. Egy egyetlen egy emberen segített, sikerült be törnie, azt hitte ezt mással is így kell tennie. 
Hallgatni, ha avas is már a szalonna, ne vicsorítsd a fogad, mert kigyelmed így akarja. 
Akarattal, szigorral, nem sokára bele is halt, a Jó Isten nyugosztalja. Betörni, vagy tönkre tenni, akármilyen áron, hisz ez lett sikerének záloga. Úgy éreztem, itt meg kell állni, fölhívtam a Család Orvost, és nem sokára a mentő már velem együtt Csik országban szirénázott. Újabb rend új fegyelem, gyógyszert adtak, ha kellett, ha nem. Már végre ebből lett elegem. Tovább kell lépnem túl keserű már ez a pohár Egészen másképp, állok az élet nehézségeihez, ha látom, hogy honnan hova tart valami. Hogy egy adott történés egy folyamatnak melyik része, melyik állomása. Így sokkal több mindent meg tudok engedni, és sokkal kevesebb dolog zavar. Már nem teher, le tudom tenni, el tudom engedni. Még csak nem is kell türelmesebbnek, nagyvonalúbbnak lennem, mert magától értetődően sokkal elfogadhatóbb lesz valami számomra, ha beillesztem egy folyamatba.7 Inkább olvassunk egy történetet, hisz mással is megtörténhet, ez nem ritkaság manapság. A spiritusz kettős jelentéssel bír. Szellem és szesz. Hogy mire képes a szesz szelleme, erre tanult kollégám esete ad pompás példát. 
Amikor hipnózissal kezdett gyógyítani, a főnöke rábízta egy középkorú alkoholfüggő férfi kezelését, akinél már minden pszichoterápiás módszert kipróbáltak, eredmény nélkül. Ebben az időben a páciens ambuláns betegként járt vissza az osztályra. Kollégám elhatározta, hogy a hipnózisban viselkedésterápiás módszert fog alkalmazni. Abban bízott, hogy a szuggesztiók elég hatékonyak lesznek az ivási kényszer leküzdéséhez. Először is szerette volna elérni, hogy a páciens ne menjen be a kedvenc kocsmájába. Az első hipnózis során elképzeltette vele, hogy megy az utcán az ivó felé. Odaér, kinyitja az ajtót, megcsapja a jellegzetes szag. Ettől olyan hányingert kap, hogy inkább bezárja az ajtót és továbbmegy. A hányinger megszűnik, a páciens mivel kiállta a próbát, megjutalmazza magát egy szelet csokoládéval. Néhány nap múlva megjelenik a páciens. Ragyogó arccal közli, hogy a kezelés nagyon hatékony. Valóban vonzotta az ivás vágya a kocsma felé, ám amikor odaért, és kinyitotta az ajtót, megcsapta az orrát a jellegzetes szag. Hihetetlen dolog történt, hányinger fogta el, ahogy a hipnózisban elképzeltette vele a doktor úr. Sem akkor, sem utána nem hitte el, hogy ez bekövetkezhet. 
Irgalmatlanul rosszul lett. Befogta az orrát, hogy ne érezze a szagot- és gyorsan meg kellett innia három felest, hogy elmúljon a hányingere. Kollégám elgondolkodott a történteken. 
Elhatározta, hogy kiterjeszti a szuggesztiókat. Ennek megfelelően a második hipnózisban azt képzelteti el a beteggel, hogy amikor a hányingert leküzdendő megfogja a pálinkás poharat, ujjai elgyengülnek, és kiejti azt a kezéből. Az erő csak akkor tér vissza a kezébe, ha kimegy az ivóból. Néhány nap múlva jön a kliens. Nem győz hálálkodni, hogy ilyen fantasztikus eredményt értek el a hipnóziskezeléssel. Neki egyedül ez biztosan nem sikerülhetett volna. 
Mert, képzelje el doktor úr, most is megyek a kocsma felé, kinyitom az ajtót, megcsap a szag, rögtön hányingerem lett. Be kellett fognom az orromat. Odabent csak néztek, na, ennek meg mi baja van? Kikértem az italt. És erre mi történik? Kiesik a kezemből. Pontosan, úgy ahogy a doktor úr mondta, amikor hipnózisban voltam. Az egyik haverom itatott meg gyorsan három felessel, hogy elmúljon a hányingerem. El is múlt. Örömemben két kört fizettem a törzsvendégeknek. Amikor meghallották, hogy mindez a kezelés eredménye, úgy érezték, eljött az ő idejük, ez a csodadoktor őket is ki fogja gyógyítani az iszákosságukból. Annyira elérzékenyültünk mindannyian, hát erre inni kellett. Rettenetesen berúgtunk.
Mindjárt itt a legelején kezdjük imával a napot
Járuljatok az Úrhoz, és eláraszt a fény benneteket, és arcotokat nem érheti szégyen 
Zsolt 33,6
 
A mélységből kiáltok Hozzád, hallgass meg Uram
Taníts meg, hogyan kell könnyezni,
A meg nem érdemelt örömben
S hogyan kell örülni,
A megérdemelt könnyben
Adj erőt, hogy kevélységem csillogását elhomályosítsam,
S az alázatosság színtelenségét okosan csillogtassam.
Taníts meg, hogy kell a gyengéhez lehajolni
S hogyan kell a féktelen erővel egyenesen állni.
Adj erőt, hogy fölényesen legyőzzem a testet,
S alázatosan megadjam magam a léleknek.
Taníts szelíd szóra, ha bántások érnek,
S hideg mosolyra, ha jogtalan dicsérnek.
Adj erőt napközben, hogy el ne fáradjak,
S fáradságot este, hogy rögtön elaludjak
Taníts meg lendülni, hogyha rád találtam,
S hirtelen megállni, ha utat hibáztam.
Ne add meg mindig, amit nagyon kérek
Taníts bátor lenni, amikor nagyon félek.
Engedd a világot megvetve szeretni
Csak magadat ne hagyd soha elfeledni.
Ez a kívánságom ez maradjon végleg,
De ha másként szólnék, nagyon szépen kérlek,
Ne haragudj rám, míg elfordítod orcád
Hiszen a mélységből kiáltok fel Hozzád.