16. Az A.A. ezt a Tizenkét Lépést javasolja felépülési programként

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_bojtkereszt.jpegJavaslatról van szó, hiszen ebben a szervezetben nincsenek előírások, kötelező érvényű utasítások. Ahány személy, annyi felépülési program, és mindenki ki is alakítja a sajátját.

Az első és legfontosabb ponttal kezdjük. Az ún. „Felső Erővel” vagy „Felső Hatalommal” (angolul: Higher Power). Az alkoholizmus nincs tekintettel korra, nemre, nemzetiségre, anyagi és társadalmi helyzetre, vallási és felekezeti hovatartozásra. Tekintet nélkül mindenkit legyőz, akin elhatalmasodik. Az A.A. nem nyújt vallási programot, nem tart istentiszteleteket és nem nyit teológiai vitákat. Ellenben leszögezi, hogy a társasághoz csatlakozó ateista vagy agnosztikus sorstársainak is hinniük kell egy olyan Felsőbb Hatalomban, amely vagy aki erősebb náluk és az alkoholnál. Mert az alkoholizmussal, akaraterővel nem lehet szembeszállni. Olyan ez, mintha egy rákosnak azt mondanánk, szedje össze magát és keljen fel az ágyból. Az alapító odáig megy, hogy a Nagykönyvben szó szerint így ír: „Ha pusztán egy erkölcsi kódex vagy jobb életfilozófia elegendő volna az alkoholizmus legyőzéséhez, akkor sokan közülünk már rég felépültek volna. De úgy tudjuk, hogy ilyen kódex és filozófia nem ment meg bennünket, akárhogyan is igyekszünk. Lehet, hogy akartunk erkölcsösek, lenni, hogy kiegyensúlyozott életszemlélet után vágytunk, de bármilyen igyekezetünkkel is akartuk mindezt, a szükséges erő nem volt meg hozzá. Az akarat által vezérelt emberi erőforrások elégtelennek bizonyultak, és számtalan kudarcot vallottak. Az erő hiányzott, ez volt a problémánk. Olyan erőt kellett találnunk, amelynek segítségével élni tudunk, és ez csak egy önmagunknál erősebb Hatalom lehetett. De hol és hogyan találjunk erre a hatalomra? Nos, ez a könyv éppen erről szól.23 Fő célja az, hogy képessé tegye Önt megtalálni ezt az erősebb 
Hatalmat, amely megoldja problémáit… ez természetesen azt is jelenti, hogy Istenről fogunk beszélni.  Az A.A. Filozófiája nem bonyolult dolog – szokták mondani a felépülés elején tartóknak – ez egy egyszerű program, bonyolult embereknek. Isten léte mégis érzékeny pontnak számít. Az Egyesült Államokban ez nem volt kérdés, amikor a csoportok megalakultak. Számos magyar A. A.-tag szerint egyedül Neki van köze a józansághoz. Sokak számára a Józanság nem is valami, hanem Valaki. Aki már egyszer meghalt ennek a világnak és Isten segítségével újjászületett, az tudja, mit beszél. Az A.A. világosan tanítja több millió alkoholista tapasztalatára támaszkodva a következőket:
a. Alkoholisták vagyunk, és képtelenek voltunk életünket irányítani. 
b. Valószínűleg semmilyen emberi hatalom nem tudott volna megszabadítani alkoholizmusunktól.
c. Isten képes erre és megteszi, ha segítségül hívjuk Őt.