28. A „Nagykönyv”

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_1385053_635276799828365_648844725_n.jpgA könyv címe: Anonim Alkoholisták. Gyakran nevezik egymás között az alkoholisták Bibliájának. A józanság fokozatos fejlődésével ez a kijelentés – a nyilvánvaló különbözőség felismerésével – egyre ritkább lesz, hiszen sok mindennel ez is helyére kerül. Mégis megmarad idézőjelben, nagy szeretettel és tisztelettel kísérve. Talán nem túlzás állítani, hogy az A. A.-tagok úgy tisztelik Nagykönyvüket, mint a keresztények a Szentírást. Ha nem, is mint Krisztusnak, a Logosznak testét, ahogy őskeresztények, de tisztelik, mint lelki életük forrását. 

Ebben a könyvben ugyanis minden le van írva, amely elegendő arra, hogy valaki – aki akar – boldog és józan életet élhessen. Amíg egy szentmisén, istentiszteleten epifánia történik, amikor átadják az örömhírt, addig valami hasonló játszódik le a gyűléseken is. Isten gyógyít, felemel Szentlelkével. Egy addig ismeretlen, csodálatos, lehetőségekkel teli világ tárul fel a betegek előtt.
Egy öt éve józan, többgyermekes családanya mondta: „Amíg ittam, álmodtam az életemet. 
Most, hogy józan lettem, élem az álmaimat.”
A Nagykönyv két részből áll. Az első tulajdonképpen a felépülési programot tartalmazza, míg a másodikban már felépült alkoholisták írják le saját „történetüket”, minden esetben a program hármas kritériumának megfelelve: Milyenek voltunk? Mit tett velünk az alkohol? És milyenek vagyunk most? Dolgozatunk tárgyát illetően csak az első részt ismertetjük nagyon röviden. 
1. Bill története. Ebben a fejezetben az alapító Bill W. Személyes vallomását olvashatjuk, Ez a fejezet azért figyelemre méltó, mert itt olvashatunk először az ún. „spirituális élményről”. 
Arról a csodáról, amely a szerzővel történt kórházi ágyánál. „Végre alázatosan fölajánlottam magam Istennek, ahogy akkor fölfogtam Őt, hogy tegyen velem azt, amit akar. Mindenestül az Ő gondoskodása és irányítása alá helyeztem magam. Életemben először beláttam, hogy önmagam semmi sem vagyok, Nélküle elveszek… Föl kell számolni az én-központúságot. 
Mindent a Világosság Atyjának kellett ajánlanom, aki mindannyiunk fölött áll. Forradalmi és drasztikus dolgok voltak ezek, de abban a pillanatban, amint maradéktalanul elfogadtam őket, a hatás olyan volt, mint egy áramütés. A győzelem érzése töltött el, valami olyan béke és derű, amilyet azelőtt sohasem ismertem. A legteljesebb bizalom kezdett élni bennem. Úgy éreztem, hogy valaki fölemelt, és mintha a hegyek erős, tiszta szele söpört volna át- meg-át rajtam. Isten fokozatosan érkezik el az emberekhez, de rám gyakorolt hatása villámgyors és mélyreható volt.”  
2. Van megoldás. Meghatározó eleme a felépülési programnak, hogy az érintettek találtak egy közös megoldást, mely segítségével – ahogy mondani szokták – túlélhetik saját alkoholizmusukat. A még szenvedő alkoholbetegből pontosan a remény hiányzik. Nem lát kiutat keserves élethelyzetéből. A fejezetben bátorításokat olvashatunk.
3. Még néhány szó az alkoholizmusról. Ebben a részben korábbi illúzióikat rombolják le. Azt a nevetséges tévhitet, hogy aki egyszer alkoholista lett, az majd egyszer ismét tud úgy inni, mint a többi normális ember. Az akaraterő kevés, nincsenek csodapirulák sem, egyedül Isten.
4. Mi kételkedők. Itt a szerző az agnoszticizmus kifejezést járja körül. Talán a magyar fordítás nem a legtökéletesebb, mindenesetre kissé zavaros fejtegetéseket olvashatunk. A szándék és a cél viszont kifogástalan. Azokhoz az alkoholistákhoz szól, akik nem tudják, vagy nem akarják életüket spirituális alapokra helyezni. Itt olvasható az alapító minden félreértéstől mentes hitvallása, hogy miért is íródott a „Nagykönyv”. Azért, hogy olvasóját elvezesse Istenhez! Az A.A. Felépülési programja gyakorlatilag erről szól. Elfogadjuk Isten létét, és van remény, vagy továbbra is tagadásban élünk addig a rövid ideig, ameddig nem végez velünk az alkohol.
5. Hogyan működik? Ez a legolvasottabb fejezet. Itt található a „Tizenkét Lépés”, illetve az első négy lépés magyarázata. 
6. Akcióba lépünk. Itt magyarázat olvasható az ötödik lépéstől a tizenkettedik lépésig. Ű
7. A többiekkel együtt. Az üzenet, az alkoholisták sajátos örömhírének továbbadási módszerei. Nem könnyű kezdetben szót érteni egy még szenvedő emberrel.
8. A feleségeknek. Egy közösségben, családban, ha valaki alkoholista, akkor nem csak az  érintett beteg. Beteggé, társfüggővé – coodependenssé – válik az egész család, de főképpen a házastárs. Ebben a fejezetben néhány praktikus tanács is olvasható, hogyan kezeljünk beteg, függő hozzátartozókat és milyen hibákat kerüljünk el, ha nem akarunk a helyzeten még tovább rontani.
9. A család a kijózanodás után. Elsősorban a felépülő beteg visszafogadása, újbóli beilleszkedése a téma. Egy több évtizedes alkoholizálásból felépült ember számára minden megszokott személy, tárgy, környezet teljesen új világot jelent. A felépülés kezdetén hasonlatosak az újonnan megtértekhez, tele boldogsággal, rácsodálkozással, lelkesedéssel. 
Itt rejlik sebezhetőségük is.
10. A munkaadókhoz. 
11. Egy szebb jövő látomása. A felépülési program utolsó fejezete. Itt olvashatók azok a sorok, melyek több évtizedes józanság után is könnyet csalnak elő a tagokból. Szó szerint idézzük, mielőtt rátérnénk dolgozatunk második részére, mert megindítóan szép sorok ezek.
„Adja át magát a saját felfogása szerinti Istennek. Vallja be Neki hibáit és embertársainak is. 
Takarítsa el a múlt romait. Adja tovább másoknak bőkezűen mindazt a jót, amire csak rátalál, és csatlakozzon hozzánk. Egyek leszünk Önnel a Lélek társaságában, és bizonyosan találkozik majd valamelyikünkkel sorsa örömteli beteljesítése közben. Addig is – Isten áldja és tartsa meg Önt ezen az úton.”
NEM TÖRTÉNIK MEG EGY CSAPÁSRA
Nem gyógyultunk ki az alkoholizmusból. Amit elértünk az a büntetés felfüggesztése, feltétele .
A leggyakoribb alkoholista fantázia minden bizonnyal ez, Ha egyszerűen csak nem iszom, minden rendbe jön. Amikor végre kitisztult a köd a fejemben, megláttam, micsoda zűrzavarrá vált az életem. Családi, munkahelyi, pénzügyi és jogi problémáim voltak, mereven ragaszkodtam a régi vallásos elképzelésekhez. Voltak személyiségemnek olyan oldalai, amelyek fölött hajlamos voltam szemet hunyni, mert könnyen meggyőzhettek volna arról, hogy reménytelen helyzetben vagyok, és menekülésre ösztönözhettek volna. A Nagykönyv utat mutatott az összes problémám megoldására. Ez azonban nem történt meg egy csapásra, és semmiképpen magától, az én erőfeszítésem nélkül. Mindig fel kell ismernem Isten kegyelmét és áldását, ahogy átragyog minden problémán, amellyel szembe kell néznem.
Mindjárt itt a legelején kezdjük imával a napot Neked ajánlom, magam- formálj engem tetszésed szerint és tégy velem, amit akarsz. Hadd teljesítsem mindig a Te Akaratodat.