39. Első Lépés – a Remény

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_1268265_nagy.jpg

Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben, hogy életünk irányíthatatlanná vált.”

A teljes kiúttalanságba és reménytelenségbe került ember kénytelen szembenézni helyzetével és önmagával. Az anonim alkoholisták elbeszéléseiből tudjuk, hogy szinte kivétel nélkül számtalan esetben megpróbálták abbahagyni az ivást; eredménytelenül. 
Megszállottként tértek vissza a pohárhoz néhány hetes, hónapos absztinenciát követően. A reménytelenség érzését fokozta, hogy minden visszaeséssel csökkent önbecsülésük. 1A naiv,betegségük lényegét nem értő környezet – beleértve az ún. „szakembereket” is – olyan tanácsokat adtak számukra, amelyek szükségszerűen, tovább rontották helyzetüket; „Szedje össze magát, maga komoly ember, felelősségérzettel is rendelkezik, mindenkinek van akaratereje”. Az akaraterő látványosan csődöt mondott, a felelősségérzet az önbecsüléssel együtt a múlté. Ezeknek a szerencsétlen embereknek nem maradt más, mint a remény, ami nem érzés már, nem valami elvont fogalom, hanem valóság.
„A remény általános emberi fogalma hogy bizalommal várunk valamilyen ígéretes esemény bekövetkezésére, megvalósulására. Aki tehát reménykedik, az bizalommal van egyúttal „valami”, vagy személyes értelemben „Valaki” iránt.”  
Joseph Pieper szerint: „a remény lényege szerint a jövőre irányuló megnyitottság”.
Ez az A.A. Felépülési programjában a hajlandóság, nyitottság, amikor a beteg föladja 
korábbi makacs védekezését, és „hagyja magát” – még nem tudja ki által – vezetni.
„Beismertük”. Ez a bűvös szó, amely elkezd önálló életet élni. A megnyílás keresi tű”tárgyát”. 
Még nem tudja, de talán sejti, hogy az a „valami”, voltaképpen „Valaki”!
Az első lépést megtevő alkoholista sok mindent nem tud, egyet azonban igen határozottan: tehetetlen az alkohollal szemben. Egy alkoholista számára az alkohol fogyasztása az egyetlen természetes dolog, és emberi ésszel felmérve, valóban kiúttalan a helyzete. Nem mehet ki az utcára, nem tarthat otthon szeszt, nem mehet társaságba, ahol többnyire iszogatni is szoktak. Kell lennie egy olyan valaminek vagy Valakinek, ami, vagy Aki erősebb az alkoholnál.