„Ti is el akartok menni?” – Böjte Csaba gondolatai a bűnről

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_60061975_2255507424524863_3343764926224138240_n.jpgSzent Adorján, a börtönőrök védőszentje tiszteletére írtak és rendeztek színdarabot a Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjai, melyet május 19-én fognak bemutatni. A darab próbáján Böjte Csaba is részt vett. Ennek kapcsán a ferences szerzetes gondolatait adjuk közre, szerkesztve.

Képtelenek vagyunk felfogni, hogy mivel játszunk. A gyerekeket, a felnőtt embereket nézem, és úgy látom, hogy egyáltalán nincs félelemérzetük. Pedig több tízezer ember van a romániai börtönökben, sajnos tavaly is közel kétezer ember vesztette életét autóbalesetben, és ennél is többen vetettek véget saját életüknek önkezükkel! S még nem is beszéltünk a válásokról vagy arról az 57 ezer állami gondozottról, akik Románia gyermekvédelmi otthonaiban sírnak a szüleik után! Természetesen gondolnunk kell a végső dolgokra is. „Mit használ ugyanis az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?” (Márk 8,36).
Végzetes hibát követ el a tanügy és természetesen a szülők, amikor elhitetik a gyerekkel, hogy bármit is csinálnak, a tetteiknek nincsenek következményei. A diákok, ha nem tanulnak, ha nem fogadnak szót, ha gátlástalanul pofátlanok, ha lógnak az iskolából, és mindezt következmények nélkül megúszhatják, akkor kialakul bennük egy nagyon téves sebezhetetlenségi érzés. Nagyon nagy baj, ha egy gyerek azt hiszi, hogy „bármit megtehetek, mert úgysem történik semmi”!
Ezért is támogatom a balassagyarmati fegyház parancsnokát és a fogvatartottakat a Szent Adorján tiszteletére általuk írt és színpadra állított előadásuk bemutatásában. Az ősbemutató május 19-én 17 órakor lesz a balassagyarmati városháza dísztermében. Láttam a próbákat, és nagyon szeretném, ha minél többen látnák ezt a produkciót az elítéltek előadásában. Szívből remélem, hogy a televízió képernyőjén keresztül a fegyház lakói figyelmeztetni tudnák a felnövekvő generációt a nagyvilágban rájuk leselkedő sok-sok veszedelemre. „Az élet nem babra megy” – mondta egy tényleges életfogytiglani büntetését töltő fegyenc egy pár négyzetméteres cellában. Vigyázzunk magunkra és egymásra!
Csaba testvér