Visszatérés a Földanyához

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_rfoldanya.jpgVisszatérés a Földanyához – előadás a bolíviai Földanya törvényről

Előadó: Prof. dr. Manuel Hurtado Duran SJ (Bolíviai Katolikus Egyetem, Cochabamba)

A Párbeszéd Háza a nagyváradi Posticum kulturális központtal együttműködésben egyedülálló előadásra hívja hallgatóit. Bolívia többnemzetiségű törvényhozása 2010-ben hagyta jóvá a Földanya (Pachamama) jogairól szóló törvényt. A törvény, elsőként a világon, az élőlények szoros és kölcsönös függésben álló organikus kapcsolatrendszerének fogja fel a Földet, és jogi személyiségnek tekinti. A törvény szemléletmódjának egyedülálló sajátossága az, hogy az emberi közösségeket e kapcsolatrendszer részeként kezeli, nem a természet fölött álló entitásoknak. A jogszabály másik neuralgikus pontja a Földanya szakralitása az indián kultúrában. A kezdeményezés eredeti: a törvény azt üzeni, hogy ha meg akarjuk óvni a Föld integritását, a természethez (még) közel álló népek kultúrájából kell kiindulnunk gondolkodásunkban. Életmódra vonatkozó felfogásunkat, fogyasztási szokásainkat, gazdasági és szociális magatartásunkat annak két a ténynek kell irányítania, hogy a kozmikus egész részei vagyunk, és hogy ez az egész szentséget hordoz magában. A hasonló európai és észak-amerikai jogi kezdeményezéseket és a sürgető környezeti válságot tekintve az előadások aktualitása aligha vitatható. A II. vatikáni zsinat figyelmeztetése számunkra is érvényes: itt az idő, hogy tanuljunk a gazdaságilag szegény, de bölcsességben gazdag nemzetektől, és megtörténjen az emberiség ökológiai megtérése.
Az előadás angol nyelven hangzik el, magyar tolmácsolással.
Az előadás tartalma:
• a Földanya jogairól szóló törvény ismertetése
• a törvény keletkezése
• a törvény indián kulturális és szociális háttere
• kritikák és kihívások
• teológiai és interkulturális reflexiók
A professzor előadókörútjának teljes programja:
· Posticum, Nagyvárad – 2017. június 5.
· Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár – 2017. június 6.
· Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc – 2017. június 7.
· Párbeszéd Háza, Budapest – 2017. június 8.
· Jesuitenkirche / Alte Burse, Wien – 2017. június 9.
„A mi korunk pedig az elmúlt századoknál jobban rászorul erre a bölcsességre, hogy minél emberibb legyen minden újdonság, amit az ember fölfedez. A világ jövője forog ugyanis veszélyben, ha nem támadnak bölcsebb emberek. S megjegyzendő, hogy sok gazdaságilag szegény, de bölcsességben gazdag nép a többieknek igen nagy segítséget nyújthat.” (Gaudium et spes 15)
„Szent és termékeny ő. Az élet forrása, amely minden méhében hordozott élőlényt táplál és mindről gondoskodik. Állandó egyensúlyban, harmóniában és kapcsolatban áll a kozmosszal. Az összes ökoszisztémából, élőlényből és azok önszerveződéséből áll össze.” (Alvaro García Linera, Bolívia alelnöke)