Papot szenteltek Srí Lankán a merényletsorozat utáni első szentmisén

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_srilankapapszenteles.jpgEgy kis faluban mutatták be április 30-án az első nyilvános szentmisét azóta, hogy a több mint kétszázötven emberéletet követelő húsvétvasárnapi terrortámadások után a helyi egyház vezetői bezáratták a templomokat.

Hívek az áldozatokért bemutatott szentmisén
Az elmúlt vasárnap, május 12-én tartottak először szentmiséket Srí Lanka katolikus templomaiban, azonban egy kis vidéki plébánián, a szigetország keleti részén már április végén celebráltak papszenteléssel egybekötött misét, dacolva a fenyegetettséggel.
Háromszáz katona védelmezte az esemény résztvevőit; a Thannamunai felé vezető út mentén végig katonai ellenőrzőpontokat állítottak föl. A híveket autóbuszok szállították a helyszínre, ahol csak motozás után léphettek be a templomba; a környéken valamennyi járművet katonák ellenőrizték esetleges robbanóanyagok után kutatva.
Mint a helyi plébános elmondta, az emberek részt akartak venni a szentmisén, ugyanakkor féltek. Korábban kezdték szervezni ezt a szertartást, kétszáz pap részvételével; a Szent József-plébániatemplomba több ezer embert vártak. Azonban közbeszólt a terrortámadás, melyet húsvétvasárnap követtek el öngyilkos merénylők három templom és három szálloda ellen.
A robbantások után a colombói amerikai nagykövetség valamennyi felekezet híveinek azt tanácsolta, ne tartsanak szertartásokat templomaikban; a katolikus főpásztorok azonnal elrendelték a templomok bezárását. Malcolm Ranjith colombói érsek a következő vasárnap saját otthonában, a rezidencia kápolnájában mutatott be televízión közvetített szentmisét.
Ranjith érsek múlt vasárnap engedélyezte ismét a szentmisék bemutatását, szigorú biztonsági intézkedések mellett.
A papszentelést azonban már régóta tervezték, és nem akarták lemondani; így került sor a hadsereg segítségével megtartott szertartásra, mely feltehetően az első szentmise volt az országban a merényletsorozat után. Több ezer ember helyett csak néhány százan vettek részt rajta, a kétszáz papból pedig nyolcvanan.
Thannamunai közelében muszlim település is található, ahol szintén teret nyert a radikalizmus; a plébános, Norton Johnson mégis a megbékélésre buzdította a híveket. „Minden vallásban, fajban vannak szélsőségesek. (…) De nem vádolhatjuk az egész közösséget ezekért a bajokért. A muszlim közösség fél, és sajnálják, ami történt” – mondta a plébános.
A papszentelés gond nélkül zajlott le; míg kint őrizte őket a katonaság, bent himnuszokat énekeltek és misét ünnepeltek, és egy erőszakmentes jövőben reménykedtek.
Forrás: Aleteia.org; Catholic News Agency
Fotó: Asianews.it
Magyar Kurír