Gyarapszik a nevelőszülők tábora, de még többre lenne szükség

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_IMG8212.jpgA napokban véget ér az az országos kampány, mely „Befogadlak” címmel megismertette és népszerűsítette a nevelőszülői hivatást.

Erdei Sándort, a Hajdú-Bihar Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóját arról kérdeztük, hogyan alakul megyénkben a szakma népszerűsége, és miként válhatnánk mi is nevelőszülőkké.
– A HBM Gyermi Nevelőszülői Hálózatánál több mint 180 nevelőszülős család csaknem 40 településen van jelen. Megyénkben majdnem 1700 gyermek és utógondozotti ellátott él gyermekvédelmi szakellátásban. 67 százalékuk nevelőszülőnél, 33 százalékuk lakásotthonokban, illetve más elhelyezési formában szükségleteik szerint. Elfogadott és nagyra becsült a nevelőszülők jelenléte, bár szükségesnek tartjuk még a jelenleginél is jobban ismertté tenni ezt a tevékenységet mindenki számára. Ennek érdekében tavaly egy négyrészes, a nevelőszülői vállalást népszerűsítő filmet készítettünk A lélek védelmében címmel, melyet a YouTube-on, televíziós csatornákon, illetve honlapunkon is elérhetővé tettünk. A filmekben szerettük volna a kezdeti lépésekhez szükséges ismereteket, a nevelőszülővé válás feltételeit, szépségeit, napi feladatait megmutatni megyénkben működő nevelőszülői családokon keresztül.
Debrecenben, a Vármegyeháza 9. szám alatt működő Hajdú-Bihar Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál sok évtizedes múltra tekint vissza a nevelőszülői hálózat. – Vannak, akiknek már szülei, rokonai is ezt a hivatást választották, és akik országos, megyei, rangos elismerésben is részesültek munkájuk kapcsán, de úgy gondolom, mindegyikük elismerést érdemel, hiszen munkájuk, mindennapjaik értékteremtőek – vallja Erdei Sándor igazgató.
Minta, kötődés, elfogadás
– A nevelőszülőnek jelentkező családok feladata sokrétű. Arra vállalkoznak, hogy mindaddig teljes körű ellátást biztosítsanak az arra rászoruló gyermekeknek, amíg azok vissza nem kerülhetnek vér szerinti szüleikhez vagy örökbefogadó családhoz. Vannak olyan esetek is, amikor erre nem kerül sor, és a nevelőszülők készítik fel az önálló életre a náluk élő gyermekeket. Ezeknek a befogadó családoknak fontos szerepük van, hiszen családot biztosítanak, mintát, kötődést, elfogadást, szeretetet nyújtanak a hozzájuk kerülő gyermekeknek. Olyan szereplői a mai társadalomnak, akik valamilyen okból hiányt szenvedő gyermeket segítenek, „gyógyítják” fizikai, lelki sérüléseiket – tájékoztatott a vezető.
Az elválás tanulható
A szakember szerint ebben a feladatban a sok öröm mellett a kihelyezett gyermekek helyzetéből adódó problémákkal is meg kell küzdeniük a nevelőszülőknek. A hazagondozás vagy örökbeadási folyamat kapcsán is meg kell birkózniuk a gyermekektől való elválás feladatával, ami lelkileg megterhelő lehet. A szakszolgálatnál sok szakember segíti a nevelőszülők mindennapjait, igazi csapatmunkát végezve a gyermekek érdekében. A nevelőszülők eddig is és ezután is hidat, kapcsot alkotnak, szeretetükkel, példamutatásukkal, mindennapjaikkal hatalmas lehetőséget biztosítanak.
Egyedülállókat is várnak
– Várjuk mindazok jelentkezését, akik 24. életévüket betöltötték, egyedülállóak vagy házasságban élnek, nem állnak cselekvőképességet érintő gondnokság és támogatott döntéshozatal hatálya alatt, büntetlen előéletűek, a gondozásába helyezett gyermeknél legalább 18, de legfeljebb 50 évvel idősebbek. Személyiségük, egészségi állapotuk és körülményeik alapján alkalmasnak kell lenniük a hozzájuk elhelyezett gyermek kiegyensúlyozott fejlődésének biztosítására, és meg kell felelniük a kiválasztási folyamatnak. A jelentkezőknek a szükséges képzésen is részt kell venniük. Várjuk mindazok jelentkezését, akik kedvet, erőt éreznek ez iránt a hivatás iránt, tudják, hogy türelmükkel, szeretetükkel, elköteleződésükkel a mindennapokban tudnak segíteni a rájuk bízott gyermekeknek, hiszen nagy szükségük van rá – fogalmazott Erdei Sándor.
Jövő évtől gyedre is számíthatnak
2014. január 1-től a nevelőszülők több elemből álló díjazásban részesülnek, már foglakoztatási jogviszonyban biztosítási jogviszonyt, nyugdíjjogosultságot szereznek, 2020. január 1-től pedig akár gyedre is jogosultak lesznek a nevelőszülők. Hajdú-Bihar megyében jelenleg nyolc nevelőszülői hálózat működik, állami, egyházi és civil fenntartó irányítása alatt.
Hagyományos, évről évre ismétlődő programokon, helyi rendezvényen, képzéseken találkozhatnak nevelőszülők, gyermekek és szakemberek a mindennapi találkozásokon túl, tartalmas programokat biztosítva ezáltal a nevelőszülős családoknak. Tréningeken, táborokban, pályázati lehetőségeken képviseltetik magunkat, azzal a céllal, hogy minél több élményhez tudják eljuttatni nevelőszülőknél élő gyermekeket. A szakszolgálat Nevelőszülői Hálózatánál folyamatosan várják személyesen, telefonon (06/52-310-333) vagy levélben a feladat iránt érdeklődők jelentkezését.
www.haon.hu