Lovas vetélkedő és pünkösdikirály-választás Csíkszentsimonban

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_IMG_8318.jpgMárton Áron, 1949-ben lóháton ment Gyimesbükkről a csíksomlyói búcsúba! Hívjuk, várjuk Szentsimonban Pünkösd napján a lovasokat, lovaikkal, hogy a leglovagias  lovast  Márton Áron díjban részesítjük!

Csaba t.

A Csíkszéki Mátyás Huszárok és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szerv
ezésében három részből összetevődő rendezvényre hívnak: május 15-én, vasárnap délelőtt 11 órától Böjte Csaba ferences szerzetes celebrál szentmisét az alapítvány szentsimoni otthonának udvarán, majd a huszárok és az amatőr lovasok ügyességi próbái és a pünkösdi király megválasztása kínál látványos kikapcsolódási lehetőséget. A rendezvény kulturális részét néptánccsoportok és fúvósok műsora teszi színesebbé.
Lovas vetélkedő és pünkösdikirály-választás Csíkszentsimonban
A barátságok, a családok ünnepét tartják pünkösdvasárnap Csíkszentsimonban, amelyen a hagyományőrző huszárok mellett amatőr lovasoknak is bizonyítási lehetőséget kínálnak. Pünkösdi királyt is választanak.

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_huszarvetelkedo_kr_22_b.jpg

A Csíkszéki Mátyás Huszárok és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szervezésében három részből összetevődő rendezvényre hívnak: május 15-én, vasárnap délelőtt 11 órától Böjte Csaba ferences szerzetes celebrál szentmisét az alapítvány szentsimoni otthonának udvarán, majd a huszárok és az amatőr lovasok ügyességi próbái és a pünkösdi király megválasztása kínál látványos kikapcsolódási lehetőséget. A rendezvény kulturális részét néptánccsoportok és fúvósok műsora teszi színesebbé.

Második alkalommal szerveznek Csíkszentsimonban pünkösdkor ilyen összetett lovasnapot, és a szervezők szeretnék, ha hagyománnyá válna, évről évre mind többen bekapcsolódnának résztvevőként vagy nézőként a rendezvénybe. A Szent Ferenc Alapítvány részéről Kolozsvári Tiborral beszélgettünk a programról. Elmondta, mind szakrális, mind világi téren kiteljesedik a rendezvénynek köszönhetően ez a nap.

„A szentmise végén Csaba testvér megáldja a lovasokat, a lovakat, imádkozik a szántó-vető, gazdálkodó emberért és a termésért. A szentsimoni fúvószenekar vezeti fel a rendezvényt, majd kezdetét veszi a lovas huszárbemutató, az egyes huszáregyesületek tagjai vetélkednek, mérettetnek meg. Ebben a részben kimondottan huszárok által gyakorolt lovas próbák lesznek, például karddal döfés, szúrás, ütés, mivel a huszárok katonai hagyományokra építenek, azokat őrzik, így lovas harcászati elemekből összeállított vetélkedőt láthatnak az érdeklődők” – ismertette.

Háromszékről és Gyergyóból is jelezték részvételi szándékukat a huszárok, és természetesen Csíkszékről is várják őket, akárcsak az amatőr lovasokat, akik időnként kedvtelésből pattannak nyeregbe. „Az esemény rangját emeli, hogy a szakkommentátor a magyarországi Pénzes Gábor huszár alezredes lesz – aki tartott már huszártiszt-képzést Erdélyben –, és hat huszár érkezik Budapestről, a közszolgálati egyetemről (ahol rendőröket és katonatiszteket képeznek, lovas rendőröket is), a Ludovika Huszárezred részéről, dr. Horváth József, az egyetem főtitkára is jelen lesz huszárként” – sorolta a szervező.

A szentsimoni helyszínen közel ezerötszáz nézőre számítanak, hiszen az otthon lakói, a kulturális műsor fellépői is négyszázan vannak. A versenyre benevezőknek nem feltétel az előzetes bejelentkezés, a helyszínen is jelezhetik, ha meg szeretnék mutatni ügyességüket. A környékről tavaly is jöttek lóháton elérhető távolságból, a szervezők szeretnék, ha idén is minél többen bekapcsolódnának. A hagyományőrző huszárok az alkalomra díszruhát öltenek, lesz legalább 40–50 ló is, így igazán látványos bemutatóra számíthatnak, akik vendégeikkel vagy családjukkal ellátogatnak a lovasnapra. Az otthon héthektáros udvarán több lovas karám is található, bőven lesz hely az ügyességi próbák lebonyolítására.
Izsák-Székely Judith