Családias templombúcsút tartottak Arad-Ségában

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_1412310178_9334.jpgKis Szent Teréz követendő példája – Családias templombúcsút tartottak Arad-Ségában

 

 

Szerdán, a Kis Szent Teréz nevére felszentelt arad-ségai katolikus templomban a 17.30 órakor kezdődött búcsúi szentmisére történt ünnepélyes bevonulást követően, ft. Király Árpád fősperes-plébános köszöntötte a templomot megtöltő híveket, a jelen lévő 23 paptestvért, kiemelve a szertartás ünnepi szónokát, p. Böjte Csaba ferences szerzetest, a dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökét. Ugyanakkor bejelentette: a szertartáson összegyűlő perselypénzt az Alapítványnak ajánlják fel.
P. Böjte Csaba üdvözlő szavai után kifejtette: nagy szeretettel tett eleget a felkérésnek, mivel azonban Csíkszeredából érkezett, mi mást hozhatott volna ajándékba, mint a Csíksomlyói Szűzanya szobrának a kicsinyített másolatát. Az eredetihez hasonlóan, fából faragott szobrocskát a miséző asztalra helyezte, meg is szentelte, majd felkérte a vele érkezett, székely népviseltbe öltözött tanítóképzős leánykát, hogy szavalja el az alkalomra betanult, hitről szóló költeményt. Csaba atya a maga megszokott egyszerűségében, közvetlenségével, szeretettől sugárzó arccal elmondott prédikációjában három történettel szemléltette a Kis Szent Teréz egész életében gyakorolt önfeláldozó szolgálat, a szeretet, az emberek közötti jóindulat, a megbecsülés szükségességét az igaz hithez és a boldogsághoz. Közülük talán legérdekesebb volt a háromgyermekes családnak az esete, ahol a pásztor férj rendszeresen szidta, verte a feleségét, mígnem az faképnél hagyta.
A ferences kolostorban kért menedéket a maga és a gyermekei számára. Ott befogadták, tisztességesen ellátták, szépen beszéltek a csonka család tagjaival. Az asszony számára különös élmény volt a békés, szeretetteljes bánásmód, amivel gyakran szembeállította a durva férjét. Az viszont egy hét múlva jelentkezett Csaba atyánál, a családjáért. Az atya elmondta neki, hogy a felesége és a gyermekei annyira szeretik a családapát, hogy állandóan róla beszélnek, majd kérdőre vonta: miért szidja, veri az asszonyt, miért nem borotválkozott meg, miért nem hozott virágot az asszonynak, édességet a gyermekeinek? Az csak a fejét vakargatta, mert egyrészt ilyesmi nem jutott eszébe, de pénze sem volt rá. Éppen ezért, az atya adott neki 30 lejt a borotválkozásra, illetve kevés ajándékra.
A férj elment, őt viszont kérdőre vonták a testvérek: miért fecséreli a pénzt ilyesmire? Csak akkor válaszolt nekik, amikor megtudta, hogy távollétében visszajött a férj megborotválkozva, három szegfűvel, a gyerekeknek kevés édességgel, főként szép szavakkal, szeretettel hívta haza őket. Azok boldogan mentek vele, maga viszont azt válaszolta az őt korholóknak: a harminc lej a legjobb befektetés volt, hiszen abból három gyermeket senki nem tudott volna felnevelni. Csaba atya az egyszerű, hétköznapi, de mélyen emberi történeteivel többször mosolyra fakasztotta hallgatóságát, de mindnyájan megértették: szeretetben, békességben, megértésben, Istennek élni az igaz boldogságnak az útja.
A szertartás végén ft. Király Árpád főesperes-plébános az atyának megköszönte a prédikációt, a paptestvéreknek a jelenlétet, a Deutsch Ibolya karnagy által felkészített, vezényelt kórusnak a pallérozott énekeket, a híveknek a jelenlétet, majd mindnyájukat a templomudvaron feltálalt agapéra hívta. Az egyháztanács és a hívek nevében Berta Károly tanár mondott köszönetet ft. Király Árpád főespres-plébánosnak, amiért 25 éve szolgálja a helybeli híveket, ez idő alatt felújították a templomot, amihez tornyot építettek, de új parókia, közösségi ház is épült az irányításával. Az ünnepelt meghatódva mondott köszönetet a jókívánságokért és az ajándékokért, egyben kijelentette: köszönettel tartozik elhunyt édesanyjának és édesapjának, amiért mindig mellette álltak, a hívekkel együtt, segítették a munkáját. A szeretetre, békességre hangolt családias hangulatú búcsúünnepség agapéval zárult.
Balta János
nyugatijelen.com

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Nagy kérdés, hogy mire épül egy kapcsolat, egy házasság. Ha az anyagi javak megszerzésére, a testi szépségre, a gyönyörökre, a reprezentálásra, akkor homokra épül. Ahogy telnek a hónapok, évek, előbb-utóbb jönnek a viharok, nekizúdulnak a háznak, és romba dönthetik: jön valaki, aki izgalmasabb örömöket tud kínálni, aki szebb, fiatalabb, kívánatosabb, aki érdekesebb e világi célokat tud mutatni, nagyobb jólétet tud nyújtani, és akkor könnyen le lehet térni a hűség és a szeretet útjáról.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. április 19. péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Miért van az, hogy....

Jézus Krisztus szenvedett Poncius pilátus alatt , megfeszítették, meghalt és eltemették
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube