A bevándorlókkal is lehet csodát tenni

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_bevandorloskep.jpgAmikor Böjte Csaba arról beszélt, hogy képzési központot kellene létrehozni a menedékkérőknek, valószínűleg valami olyasmire gondolt, amit a svájci Anna Thommen dokumentumfilmjében látunk. Böjte atya is biztosan kedvelné Christian Zingg tanár urat, aki szeretettel és elhivatottan terelgeti a németül éppen csak beszélő bevándorló fiatalokat, hogy végül hasznos tagjai legyenek a svájci társadalomnak. A filmből, amelyet a német nyelvterület filmjeit szemléző Szemrevaló Filmfesztiválon mutattak be szombaton, az is kiderül: egyet lehet érteni Böjte Csabával abban is, hogy a beilleszkedést, a felzárkózást, a tanulást nagyon kell akarni, különben semmilyen integráció nem lehet sikeres.

 

Itt, a Kárpát-medencében mások mellett éppen Böjte Csabától tudjuk, hogy nagy elmaradásban lévő gyerekekkel, fiatalokkal is lehet csodát csinálni. Anna Thommen filmjéből úgy tűnik, ez a bevándorló fiatalokkal is lehetséges. A körülmények persze rendkívüliek: sok magyar fiatalra is ráférne az a figyelem és az a képzés, amelyet a svájci Bázelben kapnak a Svájcban letelepedni vágyó fiatalok. A film címét (Neuland) Új világnak fordítjuk, amely nem teljesen adja vissza a lényeget: a Neuland nem egyszerűen új világot, inkább meghódításra, felfedezésre váró földet jelent. A rendező a szerbiai albán Naziljét és az afganisztáni Hamidullahot emeli ki a nagyjából tizenöt fős osztályból. Többet tudunk meg róluk, mint a többiekről úgy, hogy közben azért arcot, nevet kap rajtuk kívül még három-négy gyerek.

Egy éven át követjük őket nyomon. (A film 2010 nyarától forgott.) Ezalatt megtanulják, hogyan igazodjanak el a világban. Segítenek nekik átgondolni a továbbtanulás esélyeit vagy szakmát választani, mégpedig nem ötletszerűen, hanem úgy, hogy egy-egy hétre beugranak különböző munkahelyekre; a mezőgazdaságban, műhelyekben, szociális területen próbálják ki magukat, a gyakorlati helyeket maguk keresik, tanári segítséggel. És kapnak még valamit, ami megfizethetetlen: figyelmet, önbizalmat és jó kérdéseket, amelyeket nekik kell megválaszolniuk, és amelyek arról szólnak, hogyan képzelik el a jövőjüket az új országban.
De közben az is kiderül, milyen kemény az élet egy letelepedni vágyó fiatalnak az első években. A Neulandban látjuk a nehézségeket is: a hideg hajnalokat, amikor Anna Thommen filmjének szereplői iskolába vagy gyakorlatra indulnak, a sötét téli délutánokat az osztályteremben, a kínlódást a német nyelvvel, a kudarcokat, a bizonytalanságot és a honvágyat. Azt, hogy nincs semmiféle Kánaán, csak küzdés. A nyelvvel, a kultúrával, az anyagi kiszolgáltatottsággal, a szorongással. Mivel nincs támogató család sem, vagy csak nagyon messze, a küzdelem többnyire magányos. Ezt olyan szépen, kifejezően jeleníti meg Anna Thommen filmje, hogy a néző szíve rendre összeszorul. A film szinte minden percében érezzük, ez az egész mennyire nehéz. A bizonytalanság, amit a szereplők átélnek, teljes súllyal nehezedik a nézőre is.
Anna Thommen nem mond semmit, nem is kérdez semmit a szereplőktől, csak megmutatja az életük legfontosabb pillanatait a felzárkóztató képzés első napjától az utolsóig. Kamerájával ott van az iskolai órákon, a tanár-szülő találkozón, a szakmai gyakorlaton, de még az otthoniakkal való telefonbeszélgetések során is, és ott van az osztálykiránduláson, hogy meghallgassa, miről sugdolóznak az ágyszomszédok lámpaoltás után. A nézőnek megvan az az illúziója, hogy nagyon intim pillanatok részese lehetett, és ez sokszor talán valóban így is van.
A mai nézőben óhatatlanul felvetődik az a kérdés is, alkalmazható lenne-e ez modell akkor, ha egyszerre tíz- vagy akár százezreket kellene befogadnia egy-egy országnak. Ráadásul olyanokat, akiknek nagyon határozott elképzeléseik vannak arról, hogy mi jár nekik, és ebből nem hajlandóak engedni, sőt: van, hogy a tömeg erejével szereznek érvényt az elképzeléseiknek. A határátlépéskor legalábbis biztosan így volt. Hogy a menekültáradatban ki kicsoda, később úgyis ki fog derülni. Az az egy viszont biztos, hogy rengeteg gyerek érkezett egyedül, akikről gondoskodnia kell a fogadóországoknak. Anna Thommen filmjét nézve azt kívánjuk, bárcsak ez mindenhol olyan reményteli módon történne, ahogy ebben a svájci iskolában. A csodához a rengeteg pénzen kívül legalább olyan együttműködési készség szükséges, mint amit a Neulandban szereplő fiataloknál látunk.
(Anna Thommen: Neuland, 2013. További vetítések a Szemrevaló Fesztiválon: szeptember 30., Művész mozi, Budapest, október 6., Belvárosi mozi, Szeged) 

 

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Nagy kérdés, hogy mire épül egy kapcsolat, egy házasság. Ha az anyagi javak megszerzésére, a testi szépségre, a gyönyörökre, a reprezentálásra, akkor homokra épül. Ahogy telnek a hónapok, évek, előbb-utóbb jönnek a viharok, nekizúdulnak a háznak, és romba dönthetik: jön valaki, aki izgalmasabb örömöket tud kínálni, aki szebb, fiatalabb, kívánatosabb, aki érdekesebb e világi célokat tud mutatni, nagyobb jólétet tud nyújtani, és akkor könnyen le lehet térni a hűség és a szeretet útjáról.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. április 19. péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Miért van az, hogy....

Jézus Krisztus szenvedett Poncius pilátus alatt , megfeszítették, meghalt és eltemették
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube