Caritas ünnep, Csaba testvér elmélkedése

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_KormendiCaritas.jpg2019-ben a körmendi Caritas kapja a "Szent Erzsébet Rózsája" díjat!

Az Árpád-házi Szent Erzsébet legendájából eredeztetett díj az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek és a díjazottak személyes példájának elismerésére szolgál, hogy az együttérzés, a felebarátainkért érzett felelősség és a tevékeny szeretet keresztény eszméjét az egyénekben és a közösségekben felébressze és ébren tartsa.”

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1999. december 16-án alapította a díjat, és első ízben 2000-ben adták át. A díjat minden évben egy-egy személynek ítélik oda Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén, azaz a magyar hagyományok szerint november 19-én.
A kitüntetettnek átadott 95 mm átmérőjű bronzérmét Pálffi Katalin szobrászművész készítette. Az érme előoldalán rózsa látható, hátoldalán pedig a következő felirat olvasható: Szent Erzsébet Rózsája díj. Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A kitüntetettek nemcsak az értékes műalkotás formájában, hanem élő valóságában is megkapják Szent Erzsébet rózsáját: az egyik támogató, Márk Gergely rózsanemesítő által nemesített, Rómában nagydíjat nyert rózsájának élő tövét is ajándékul kapja.