Nagyobb szeretete senkinek nincs, mint aki életét adja övéiért!

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_122484301_1962308493911005_8114719949493892600_n.jpg"ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan." 

Lk 13,1-9

Minden kornak megvan a maga hangulata, lelkülete, divatja, de megvan a maga sajátos bűne is! A XXI. század emberének talán a magának valóság, az önzés a legnagyobb bűne!
Régebb a faluközösségek, a népek, az országok, az egyházak valamilyen módon egységbe kovácsolták az embereket, egy zászló, egy jelszó, egy hitvallás mentén közösséggé formálták!  Sajnos nagyon megosztottá váltak a nemzetek, a népek, de itt gondolhatok az orvostársadalomra vagy a történészekre, de akár a papokra is! Ma azt látjuk, hogy a társadalom legalapvető sejtje is kezd széttöredezni, már nincsenek több generációs nagycsaládok, de a hozzánk bekerülő gyerekek története azt bizonyítja, hogy még a kis családok is nagyon törékenyek! Mindenki csak magára gondol, a maga önző érdekeit szolgálja!
Erre az amúgy is beteg társadalomra most rászakad a Koronavírusos időszak, melynek jelszava az egymástól való eltávolodás! "Ne adj oda semmit a másiknak, ne nyúlj ahhoz  ami nem a tied, ne érints meg senkit, semmit ne fogj meg mihez más is hozzáért!" Az óvónénik, a tanárok, a szülők ezt mondják naponta többször is a felnövekvő generációhoz! Ha valaki köhög, elesik, azt kiközösítik, karanténba zárják, nem lehet látogatni, még a temetésére sem lehet elmenni, holmiját, hagyatékát elégetik! Itt és most, csak én számítok!
Nagyobb szeretete senkinek nincs, mint aki életét adja övéiért! Ha nem ügyelünk, lassan fényévekre sodródunk ettől a jézusi eszmétől!  Ezért is bíztatok mindenkit, hogy tudatosan ápoljuk kapcsolatainkat, szeretteink, rokonaink, barátaink kezét ne engedjük el, ahogy lehet tartsuk a kapcsolatot akár a telefon, vagy internet felhasználása által is!
Jézus Krisztus egészen biztos, hogy nem koronavírusos, nem kell tőle félni, imádkozzunk, vegyünk részt akár online módon is a szentmiséken, közös Szentírásolvasáson, imádságokon! Ha Istennel való kapcsolatunk elmélyül, akkor képesek leszünk a járvány megszűnése után egymásra találni, a közösségeket újraépíteni! 
Az önzés, a magunknak való elhatárolódás bűnét ne engedjük belopózni, fészket rakni az életünkbe! 
Szeretettel, 
Csaba t.
Evangélium
Abban az időben odajött Jézushoz néhány ember, s azokról a galileaiakról hozott hírt, akiknek vérét Pilátus az áldozat vérével vegyítette. Erre Jézus megjegyezte: „Azt hiszitek, hogy ezek a galileaiak bűnösebbek voltak, mint a többi galileai, mivel így jártak? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan. Vagy azt gondoljátok, hogy az a tizennyolc ember, akire rádőlt Siloámban a torony és megölte őket, bűnösebbek voltak a Jeruzsálemben élő többi embernél? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan.” 
Aztán egy példabeszédet mondott. „Egy embernek fügefa volt a szőlőjében. Kiment, gyümölcsöt keresett rajta, de nem talált. Erre így szólt vincellérjéhez: Idejárok három év óta, hogy gyümölcsöt keressek ezen a fügefán, de nem találok. Vágd ki! Miért foglalja itt a helyet? De az így válaszolt: Uram, hagyd meg még az idén. Körülásom és megtrágyázom, hátha terem majd jövőre. Ha mégsem, akkor kivághatod!
2020. október 24. – Szombat