Zarándoklat a Házaspárok útján, Óbudaváron Böjte Csabával

Nyomtatás

ÓbudaváronKét  évvel ezelőtt szentelte fel Bíró  László püspök a Schönstatt Családok által készített Házaspárok útját. A más lelkiségekből is sok családot vonzó út megújult, Ozsvári Imri grafikusművésznő újrafestette a kerámialapokat, Jagicza Attila a kápolnaalakú fatáblákat. A megszépült állomásokat Böjte Csaba OFM szentelte fel szentmise és egy feledhetetlen zarándoklat keretében 2009. július 4-én. 

A szentmisében a Szent Család példáját állította elénk: a názáreti egyszerű élet, EU-s forrásfelhasználás nélkül is, biztos útja a szentté válásnak. A Szűzanya példájára mi is igent mondhatunk a Mennyei Atyánknak, és Istent hordozva a szívünkben, Magnificatot énekelve fordulhatunk másokhoz, hogy mint Erzsébet méhében a magzat, felujjongjanak a körülöttünk élők. Tudjunk hálát adni a ránk váró feladatokért, mint Mária a kis Jézus bemutatásakor a templomban, aki nem esik kétségbe akkor sem, mikor megjövendölik, hogy szívét tőr járja át. A nehézségek, feladatok sokszor meghaladják erőnket, de megvan-e bennünk-e az erő, remény, akarat, hogy Krisztusban bízva újrakezdjünk, mert a kereszténynek olyannak kell lennie, mint a hétfejű sárkánynak, akinek ha levágják egy fejét, három újabb nő helyére. Erőt ad nekünk is a tudat, hogy Isten vállat vállhoz vetve együtt dolgozik az emberrel, mint a fiatal Jézus Józseffel az ácsműhelyben. Válsághelyzetben, bizonytalanságban József és Mária „összezár”, zsörtölődés nélkül, Istenben bízva élik a hétköznapi életet és teljesítik mindennapi kötelességeiket. A Szent Család által kitaposott út mindannyiunk előtt nyitva áll ma is. 
Hogy erőt merítsünk ennek a szép célnak a megvalósításához, elindultunk Csaba testvérrel hegedűszó és népdalok kíséretében végigelmélkedni a Házaspárok útját. „Urunk és Istenünk segítsen minket, hogy úgy tudjunk élni, hogy utolsó leheletünkkel is reményt, szeretet tudjunk nyújtani a hozzánk közel állók számára!” – így imádkozott Csaba testvér ennek a szép útnak az utolsó állomásánál.
Ez az alkalom a karizmák találkozása volt! Assisi Szent Ferenc szelíd és mégis határozott életével, mély hitével kiigazította és gyógyította a korabeli egyházat, amely elveszítette missziós lendületét. Kentenich József atya, a Schönstatt Mozgalom alapítója a XX. században az Egyházat hűségesen új élettel akarta megtölteni. Korunk elszemélytelenítő hatalmaival szemben erős, önálló döntést hozó, szabad személyiségeket, házaspárokat akart nevelni, akik képesek Krisztus arcát a világra rávésni.  Feladatunk, célunk közös ma is, segíteni az egyháznak megfelelni a jelen és jövő kihívásainak. 
Megtapasztaltuk, ahogy a több szálból font kötél is erősebb, a különböző lelkiségek, ha értékeiket, karizmáikat egymásnak felmutatják, egymást kölcsönösen megerősítik. Találkozás, kézfogás, szövetség! – ez az emberiség útja minden időben, de válság esetén ennek szükségességét még erőteljesebben érezzük. Szövődjön össze a sok-sok szál egy erős hálót alkotva, amely megvédi, felemeli, megerősíti családjainkat! Hívtuk az érdeklődő családokat, barátokat is, hogy a házasságukhoz, a mindennapjaikhoz új lendületet kapjanak, és ezáltal is elősegíthetjük, hogy Schönstatt kápolnánk és a Házaspárok útja nemzeti zarándokhellyé váljon minden magyar család számára.
Sallainé Karikó  Éva




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{zoomcat catid=646}