Az önismerettől az örök hűségig. Egymás felé a Szerelem-ösvényen

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_szeremtanosvenymontazs.jpgA házassághoz, az egymás felé vezető út megtalálásához kíván kapaszkodót nyújtani a Böjte Csaba ferencrendi szerzetes ötlete alapján létrejövő Szerelem-tanösvény. A jegyesek a majdan Székelyhídon található tanösvényen járhatják végig a szerelem – olykor rögös – stációit, idegenvezetőjük pedig Petőfi Sándor és Szendrey Júlia.

Önismeret, zsákutca, ismerkedés, döntés, leánykérés, udvarlás, házasság előtti nemi élet, házasság-jegyesség, örök hűség – ezen a kilenc stáción haladhatnak majd végig, és elmélkedhetnek közösen a szerelmespárok a székelyhídi Szerelem-kertben. A kertbe egy faragott székelykapun keresztül lehet belépni, a kilenc stációt csodaszép faragott táblák jelzik majd, ezek a csíksomlyói Székely család műhelyében készülnek, apa és lánya elképzelését, munkáját dicsérik. 
Egyelőre a csíksomlyói Székely Csaba kapufaragó mester és lánya, Székely Ágnes szobrászművész és fafaragó műhelyében sorakoznak azok a stációs táblák, amelyek a székelyhídi Szerelem-tanösvényhez készültek. 
A kilencből hét már el is készült, egyet fel is állítottak az Önismeret udvarába, két táblát pedig most farag az alkotójuk. A székelykapu is arra vár, hogy végleges helyén felállítsák. „Van a két zábé, a szemöldökfa és a galambdúc. Általában a csíki kapuknál a röplyukak száma páratlan. A galambdúc pattintott varsági zsindellyel van fedve három sorban, és ide, tekintettel arra, hogy hová kerül, nem nyársat, kopját tettem, hanem keresztet. Nem akarok éket ütni a székelységben tájegységekként, de a csíki az egyetlen székelykapu, amelynek a nyílása patkóívhez hasonló, és három különböző központból kiinduló sugarú körnek az együttese. Más vidékeken egy központból kiinduló félkörív van, itt három” – magyarázta Székely Csaba.
A Székely Ágnes által megálmodott és megalkotott stációs tábla egyike
Hozzátette, faszegekkel rögzítette, fémet egyáltalán nem használ a szerkezetben. „Fent van egy csipke, jön még rá a nyíló. Rajta van az életfaminta, a palmetta, a bal oldalon egy kis tojó, jobb oldalon egy kis kakasmadár. 
A tojó tartja a szegfűt, ami a férfiszimbólum, s kakasmadárka tartja a tulipánt, ami női szimbólum. 
Alul belevéstem a B. Cs. monogramot. Fent pedig az írás: Petőfi Sándor és Szendrey Júlia – Szerelem-tanösvény. 
A másik oldalán pedig látható a szárnyas Nap motívuma, ezt a csíksomlyói Szent Péter és Pál plébániatemplom tornyában találtam meg. Repülnek a napok, az idő múlását jelzi ez, mint a székely zászlón a Nap és a Hold, az éjszakák és nappalok váltakozása.
Itt a felirat: Készült az Úr 2021 évében, Böjte Csaba OFM idejében.” Mint mesélte, mintegy három évvel ezelőtt kereste meg őt Böjte atya azzal a kéréssel, hogy ő faragja meg a Szerelem-tanösvény bejáratához a kaput. Szintén Csaba testvér kérte fel Ágnest is, hogy a csíksomlyói Mária-kertben a Magyarság-udvarába készítsen el hét stációs táblát, és így történt, hogy a Szerelem-tanösvény tábláinak megálmodását és kivitelezését is rá bízta. „Ő megírta a vezérgondolatot a kilenc stációról Petőfi Sándor és Szendrey Júlia nyomán, és én próbáltam megtervezni és összerakni, hogy az elképzeléshez megfelelő üzenete legyen, és olyan mindeniken olyan motívumot használjak, ami a miénk. A stációs táblák oszlopának a födése zsindelyből van, az oszlopok alján életfa-minta, a táblák is odaillőek kell legyenek. A csíki népművészeti motívumokból indultam ki, de enyhén változtattam rajta, kompozíciókban gondolkodtam” – mutatott rá Székely Ágnes. Csaba testvér egy fiatal jegyespárt kért fel a terv megvalósítására
Mint mondta, noha segítség volt számára, hogy Csaba testvér kiválasztotta a megfelelő idézeteket a táblákra, és megadta az irányvonalat, de kihívás volt számára megtervezni a táblákat, a megfelelő színvilágot és motívumokat hozzájuk társítani. A táblák anyaga vadcseresznye-fából, az oszlopok kocsánytalan tölgyből készültek, a tetőzet varsági pattintott zsindely. „Azt szerettem volna, hogy olyan táblák készüljenek, amelyek láttán a házasság előtt álló pár mosolyogni kezd, amelyekre jó ránézni. Ugyanakkor nagyon jó érzés, hogy apuval együtt dolgozhatunk ebben a projektben, sok mindent meg tudunk beszélni, együtt tervezni, segítjük egymást.” Böjte Csaba egy jegyespárt kért fel, hogy a Szerelem-tanösvény projektet vezesse. Gyarmati Andrea és Crăciuni Richárd tavaly ősszel vállalta, hogy szívvel-lélekkel az ügy mellé áll. 
„Volt már szó 2018-ban, a járvány előtt, hogy a Szerelem-ösvény létrejön mint zarándokút, de én nem tudtam erről. Tavaly májusban vetette fel azt a gondolatot Csaba testvér a gálospetri Szentháromság otthon házi ünnepén, hogy csatlakozzunk a projekthez. Mondta, hogy megnézte a lánykérésről szóló felvételt, és úgy gondolja, hogy mi alkalmasak lehetünk erre a feladatra, mivel azt látta, hogy én végigmentem az önismerettől kezdve a lánykérésig azokon a megállókon, amit ő elképzelt. Felvetette azt az ötletet, hogy mit szólnánk, ha komolyabban belekezdenénk ebbe, és ő támogat olyan szinten, hogy ez legyen nekünk a fő foglalkozásunk. Mi akkor éppen Debrecenben dolgoztunk, de félbeszakítottunk ott mindent, mert úgy voltunk vele, hogyha Csaba testvér megbízik bennünk, természetesen elvállaljuk.” 
Az Önismeret-tábla már a helyén van 
A Szerelem-ösvényről kifejtette, a lényege a kapcsolatteremtés, a szövetségkötés, a közösségteremtés, a közösség formálása. A stációk végigjárásával pedig a párok eljuthatnak a kiteljesedésig. „A székelyhídi Szerelem-kert egy egyhektáros területen található, az ősszel megtörtént a tereprendezés, most a közművesítésnél tartunk, reméljük, hogy kora tavasszal elkezdődhet a kilenc állomás megépítése, és Csaba testvér Székely Ágneséktől el tudja hozni a székelykaput és a megállókat, hogy tudjuk ezeket felállítani.” Richárd elmondta, a terület első felében a kilenc megállót alakítják ki, ezen szeretnék végigvezetni a szerelmespárokat, jegyeseket, házasokat. Itt a fő szempont az elmélkedés és a beszélgetés az Önismeret udvarától az Örök hűség udvaráig. 
„Lesz egy közösségi épület a terület közepén, ott pedig közösségi foglalkozásokat szeretnénk szervezni, illetve, amikor lehetőségünk lesz rá, kiteljesítenénk lakodalmas lehetőségként, vagy akár úgy, hogy helyet biztosítsunk az eljegyzéseknek, mert így lesz kerek és egész a Szerelem-kert. A terület további részében egy közösségi kertet alakítunk ki, ahol majd lehet sütögetni, kikapcsolódni, beszélgetni, olvasni. Azt is szeretnénk, hogy a helyiek, érdeklődők, mindazok, akik odalátogatnak, tudjanak kapcsolatokat teremteni, párbeszédeket létesíteni.” A fiatalember úgy véli, fontos a családalapításra tudatosan felkészülni.  Ezt segítené elő a Szerelem-ösvény.
„Ugyanakkor szeretnénk a Szerelem-ösvényt egy tág fogalomként kezelni. Elsősorban a fiatal párok, jegyesek, házasok, szerelmesek szövetségét erősítenénk, de másrészt fiatalok és felnőttek számára foglalkozási lehetőségeket biztosítanánk. Nyáron indul a bringás vándortábor Érmelléken, a Szerelem-ösvény keretén belül, Székelyhídtól Koltóig Petőfi Sándor és Szendrey Júlia nyomába eredünk, ők a Szerelem-ösvény kiemelt alakjai.
A vándortábor során szeretnénk, ha a résztvevők az Érmellék jellegzetességeivel is találkozzanak, megismerjék ezt a vidéket.”
A kert rendezése közben. 
Többféle foglalkozást is terveznek a projekt keretében, a hétvégén indult el Gálospetrin és Értarcsán a gitároktatás, és más településekre is kiterjesztenék ezt. „A Szerelem-ösvény egyfajta jegyesoktatás. Rávezetnénk arra a párokat, hogy miért jó az, hogyha megismerjük önmagunkat, ha tudjuk, hogy kik vagyunk valójában, és ki a másik. Miért jó, hogyha tényleg megismerjük egymást. A stációk bejárása során interaktív játékokkal is várjuk a párokat, és lehet, hogy mire a kilenc stáción végigmennek, azokat az egymásról való ismereteket, tapasztalatokat, az együttgondolkodást be tudják építeni az életükbe.”
www.liget.ro
Fotó: Veres Nándor