B. Terv

Nyomtatás

Csaba testvérMind ferences szerzetes, a teremtett világ csodálója, aggódva hallgattam évek óta a tudósok előadásait, mely szerint ez a korlátok nélküli szabadpiac, a túlhajszolt fogyasztó, birtokló világ rend, fenntarthatatlan hosszú távon.

 

 

 

Mindenki egyetértett abban, hogy ez a túlpörgetett gazdasági élet, mely az elmúlt évtizedeket jellemezte, a földi lét pusztulásához fog vezetni. A kiégő altalaji kincsek, a környezetünket elpusztító szemét hegyek,  újból és újból a világ vezetőit egy asztalhoz ültette, és véget nem érő tanácskozásokkal keresték a megoldást, arra, hogy hogyan lehetne rávenni egy- egy multinacionális céget, hogy legalább néhány gépet, villanykörtét kapcsoljon le.  Ezek az egyeztetések nem vezettek eredményre, pl. a Kiotói szerződést a mai napig nem írta alá többek között Amerika sem. Aztán egyszerre csak, a "derült égből" a nyakunkba szakadt, ez a hatalmas gazdasági váltság.

A világ hatalmas gyárai visszavesznek a termelésből, leállítanak gépsorokat, üzemeket. Egyszerűen fenntarthatóbbá válik a lét, az élet. És akkor a világ bankárjai, politikusai elkezdenek milliárdokat befektetni, a gazdaság élet élénkítése érdekében, hatalmas hiteleket vesznek fel a mi nevünkben,  hogy a fogyasztást, az emberek mindenáron birtoklás vágyát újból feltudják hevíteni, a világunkat fenntarthatatlan fogyasztási sebességre tudják kapcsolni.

Nem értem, ezt a csökönyös ragaszkodást egy bukott világrendhez. Az eladó kufároknak az érdeke, hogy mi folyamatosan vásároljunk, fogyasszunk, sajnos az állam az ö oldalukon áll, mert az ÁFA, meg a más illetékek, adok szintén a politikai elit kezébe kerül. A kereskedők és a politikusok nagyon összeforrottak. A középkorban a világot váltságba sodorta az amikor az egyház és a politikai elit össze fórt. Szerintem az államnak és az Egyháznak is jót tett, mikor megszűnt a Pápai állam, és a papok, püspökök, politikai hatalmát felcserélték, erkölcsi, lelki hatalommá. Hiszem, hogy szükséges a politikai elitet a bankárok világától elválasztani. Az állam sorsa, léte nem szabadna egybe essen a bankárok, üzletemberek céljaival.

Azon is el kellene gondolkodni, hogy mi lesz, ha nem lehet újra indítani ezt a túlpörgetett fogyasztást, melyből az adókon keresztül  elsősorban a politikai elit profitált? Vajon visszalehet hozni, érdemes bármilyen áron vissza hozni a 3-4 évente cserélődő autók világát, az évtizedek alatt megduplázódó méretű családi házak korszakát. Vedd meg és dobd ki, ha nem kell - jelszavakat?  Vajon csak ez az egyetlen út amelyik az emberiség előtt áll? Nem kellene kidolgozni egy B tervet is? Nagyon sok közgazdász szerint, a világ többet nem fog olyan lenni, mint amilyen a most kibontakozó gazdasági váltság előtt volt.
Sajnos én nyomát sem látom a politikai elit részéről egy B. terv kidolgozására.  Sokat gondolkodtam és úgy érzem, hogy jó lenne egy olyan forgatókönyv megálmodásában részt venni, melyben lelki, szellemi, erkölcsi értékek kerülnek a központba, és nem a mások érdekeit mindenáron kiszolgáló fogyasztás. Az idei nagyböjti lelkigyakorlat alatt szeretnék veletek együtt gondolkodni ezen a terven, melynek eljöveteléért Jézus bennünket imádkozni tanított : "Jöjjön el a Te Országod!!"
Jó lenne körüljárni gondolatban, hogy vajon: Isten országlása  csak utópia, vagy reális alternatíva mindannyiunk előtt?

A lelkigyakorlatos beszélgetések nagycsütörtök esti, nyolc órás szertartással kezdődnek, melyre barátaimat, munkatársaimat hívom, és várom szeretettel, itt Déván. Imádságos együttlétünket vasárnap a déli szentmisével fejezzük be.

Reménnyel,

Csaba t.