Megvolt az első szentmise a Csiksomlyói házunkban

Nyomtatás

Megtartottuk az első szentmisénket a vakáció első napjaiban, a síksomlyói házunk kápolnájában. Jelképesen, az alapítvány elöljáróinak első dolga volt, a Mária kegyszobor szép másolatának az ünnepélyes elhelyezése volt a kápolnában. Ö a mi Királynőnk, nagy családunk legfőbb elöljárónk. Vigyázó szemünket is rá emeltük, és három nagyon fontos dolgot próbáltunk tanulni ez alkalommal Tőle..

1. Istenben bízó lélekkel, vállalni az előre nem látható holnapot: A bizonytalanság, a kilátástalanság ellenére is hűséges Mária az őt megszólító Istenhez. Nem kap egy jól kipontozott forgató könyvet az Isten szülés és nevelés kérdéseiről. Újból és újból a az ismeretlennek megy neki Betlehembe, Egyiptomba, Názáretbe, stenben bízó hittel. Mi is nagyon sokszor ismeretlen kihívásokra mondunk igent Istenünk és népünk iránti szeretetből. Sajnos nekünk sincs egy jól megírt kézikönyvünk, minden fordulatra felkészítő, jól kitaposott ösvényünk. De Mária példájára minket is vezet a szeretet iránytűje, lelkiismeretünk által kezünket fogó élő Isten.
2. A szegénység, természetes egyszerűség. A világ megváltása nem hatalmas anyagi beruházás által bontakozik ki, Krisztus karácsonyi születése, földi élete nem hasonlít a mai sokmilliárdos EU projektektekhez. Mária egyszerű szegénységben él és végzi az Isten által  rábízott feladatot, nem tocsog a pompa, a fényűzés luxus cikkeiben, szegény a Szent Család. De az életben is mindenütt ezt láthatjuk. Nemrég kezembe került egy kis tojáshéj. A kis énekes madárka már kikelt belőle, csodálattal néztem, hogy mennyire kicsi, törékeny ez a bölcső. A pici tojásból, annak minden tartalmát felhasználva születik az égbe repülő, csodálatosan éneklő pacsirta. Nekünk is, akárcsak a Mennyei Királynőnknek, a szent szegénység, egyszerűség kell legyen az élet utunk, a fölösleges dolgok lehúznak, megfojtanak.
3. Jókedvű , szolgáló szeretet: Csodáljuk és követni akarjuk azt, aki Istent hordozva, fáradságot, nehézséget vállalva útra kel, hogy Magnificat-ot énekelve szolgáljon, szeressen. Aki a legnagyobb akar lenni az legyen mindenkinek a szolgája. Életünk célját, népünk boldogulását, a Szent Ferenc lapítványnál, nem uralkodva, hanem kisebb testvérként,szeretetből szolgálva szeretnénk elérni. Jó úton járunk, örömmel énekelhetünk Magnificatot, Öröm éneket Istenünk jóságáról.

   Ezekkel az egyszerű gondolatokkal kívánok minden gyerekünknek és kollégánknak egy vidám, pihentető szép vakációt.

Szeretettel, kisebb testvéretek, Csaba t.