Több százan vettek végső búcsút Pongrácz József gyermekorvostól

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_13e68d67641dc3343c9dfafbd042c699.jpgVégső búcsút vettek dr. Pongrácz Józseftől hétfőn délelőtt Szent Család Plébánián. Több száz páciense, tisztelője, barátja és pályatársa kísérte utolsó útjára az elismert gyermekorvost. A 66 éves korában, január 3-án elhunyt közismert kecskeméti személyiséget Böjte Csaba ferences szerzetes és Szabó István piarista atya búcsúztatta.

Ahogyan azt korábban megírtuk, megrendült a város Pongrácz doktor kedd esti halálhíre hallatán. Személyes beszélgetésekben, közösségi fórumokon adnak hangot fájdalmuknak amiatt, hogy a város elvesztette közszeretetnek örvendő gyermekorvosát.  
Egy-egy rózsaszállal érkezett mindenki a Szent Család Plébániára, hogy végső búcsút vegyenek dr. Pongrácz Józseftől. Az épület zsúfolásig megtelt gyászolókkal, több százan kísérték utolsó útjára Kecskemét közismert gyermekorvosát. A szertartáson a család, a barátok és a munkatársak mellett Pongrácz József egykori páciensei is részt vettek.
- A legrendesebb ember, akit valaha életemben ismertem, mint orvos, mint ember. Bármivel, bármikor fel lehetett keresni és sohasem küldött el minket - mondta Andrásiné Juhász Irén. 
Szabó István, piarista atya a búcsúztatón Szent Pál Korintusiaknak írt első leveléből olvasott fel egy részletet.
- A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel, nem örül a gonoszságnak. Örömét az igazság győzelmében leli - emelte ki Szabó István piarista atya.
Böjte Csaba ferences szerzetes pedig megható beszéddel emlékezett meg a 66 éves korában elhunyt gyermekorvosról. Azt mondta, Pongrácz doktor gyermekek iránti szeretetét mindenkinek kötelessége továbbvinni.
- József testvérünk szerette jó Istent, szerette drága szeretteit, szerette a hivatását, a munkáját, mindannyian tanúi vagyunk ennek, hiszen ezért jöttünk el a temetésérére. Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi értelem el sem tudja képzelni, amit a mennyei atyja tartogat azoknak, akik szeretik őt - mondta Böjte Csaba ferences szerzetes. 
Dr. Pongrácz József 1950. szeptember 12-én született a Pest megyei Ceglédbercelen. Az orvosdoktori diplomát a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerezte meg 1977-ben.  Ezt követően előbb a Bács-Kiskun megyei kórházban, majd 1982-től körzeti-, család-, végül pedig gyermekorvosként tevékenykedett. 1994-től lett a Bagoly Egészségház gyermekorvosa. 
Fotók: Banczik Róbert
www.hiros.hu