Erős a természet- és az emberszeretete a faddi plébánosnak

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_Faddpaptyuk1.jpgA faddi plébános, Rostás Jenő növények és szárnyasok között tölti a szabadidejét. Sokféle fajtiszta baromfit nevel, híresek a dáliái, kaktuszból pedig ötezret tart. Természetszereteténél csak emberszeretete erősebb, hiszen mindenekelőtt lelkipásztor.

Felveszi a kék munkásruháját, és megy tyúkokat etetni Rostás Jenő. Ennél jóval díszesebb öltözékei is vannak, hiszen katolikus pap, Fadd plébánosa, a Paksi esperesi kerület vezetője. Lelkipásztori szolgálatellátás tekintetében Gerjen, Dunaszentgyörgy és Tengelic-Szőlőhegy tartozik még hozzá, esperesként pedig a Nagydorog-Dunaföldvár-Tolna által határolt terület elöljárója. S mindemellett messze földön híres dáliáiról, kaktuszairól, papagájairól, baromfiairól, vagyis állat- és növényszeretetéről.
Jenő atya hatvannyolc éves, és huszonnyolc éve foglalkozik dísz-és haszonbaromfi tartásával, keltetésével. De nála a haszonbaromfi sem egy sima barna pipi, hanem fekete, fehér, szürke, kendermagos, kopasznyakú fajtiszta, nagytestű kakas és tyúk. Más országból, más kontinensről származó a többség. (Australorps, rhode island, jersey stb.) Udvarában, mely tele van tyúkólakkal és ketrecekkel, nem a páva a legnagyobb szám. Inkább az arany és az ezüstfácán, meg a papagájok tarka serege.
A kaktuszgyűjtést gyerekkorában kezdte. Szinte megalakulásától tagja a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének – mely 1971-ben jött létre –; a tagkönyvének hatvankilences a sorszáma. Jelenleg körülbelül ötezer kaktusza van, kétezer fajtából. S ha a dáliáit is kiülteti, akkor válik igazán színpompássá a plébániaudvar. Gyümölcsfáit maga oltja, szívesen ad tanácsot a hozzá fordulóknak, állattartással, növényszaporítással, gyógynövény-felhasználással kapcsolatban.
Hosszú ideig Dombóvár plébánosa volt. Amikor 2012-ben Faddra helyezte a püspök, három hétig tartott a költözés. Ott szétszedni, itt összerakni mindent, az ottani rendezettséget itt kialakítani, nem ment máról holnapra. Mit hagyott ott? Csak azt, ami nem volt szállítható. A negyven gyümölcsfáját és a tavát, benne díszhalakkal és tizenhat színű tavirózsával.
A Baranya megyei Vázsnok szülötte Rostás Jenő. Van ott földje, és az abból befolyó bérleti díjat fordítja a madárcsapat élelmezésére. A papagájok évi 3,5-4 mázsa napraforgót fogyasztanak, a tyúkok húsz mázsa gabonát, plusz zöldtakarmányt – főleg lucernát, csalánt – és hullott gyümölcsöt.
Az esperes számára a növények és a szárnyasok gondozása jelenti a kikapcsolódást. Nem jár üdülni – legföljebb egy-egy zarándokútra megy el –, otthon tölti a szabadidejét. A természetszereteténél csak az emberszeretete erősebb. Mert mindenekelőtt pap.
www.teol.hu