Úgy lángol az Amazonas-esőerdő, hogy már a 3000km-re lévő város egét is elsötétíti és a füst a világűrből is látszik

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_1243663.jpgTegnap, az erdélyi ferencesek kirándulni voltunk, meglátogattuk P. Somlyói Miklós vértanúságának a helyszínét Aracs patakában!  1661 októberében itt ölték le a csíksomlyói ferences rendház menekülő elöljáróit a tatárok! Régebb mindig gyalog kirándultunk, ezt a több mint 20 kilométeres utat, drága szülőföldünkön nem csak vallási zarándoklatnak szántuk, hanem egy fenntarthatóbb világért is vállaltuk. Nem kell mindenhova autóval menni, egy kiadós séta alatt nagyon sokat lehet beszélgetni, sok olyan dolgot is lehet látni, megtapasztalni, mi az autóból láthatatlan...

GYALOGOLJUNK!!  Egy csepp a tengerbe, de én mi tőlem telik az megteszem, 

Csaba t. 
Az űrből is kivehetőek már az amazonasi dzsungelben pusztító erdőtüzek, a NASA néhány napja publikálta az első, műholdról készült felvételeket, amiken jól látszanak az esőerdőből felszálló hatalmas füstoszlopok.
A füst eleinte Bolivia és Paraguay felé szállt a BBC tudósítása szerint, de hétfő délutánra elérte, és sötétségbe borította a dzsungeltől körülbelül 3000 kilométerre lévő Sao Paulo városát.
El Pais szerint az elmúlt öt évből idén a legtöbb az erdőtűz, az Infoamazonia pedig arról ír, hogy a következő három hónapban az átlagosnál 40-50 százalékkal kevesebb csapadék várható pont abban a térségben, ahol a legsúlyosabbak most az erdőtüzek. 
Az Euronews beszámolója szerint Amazonas tartományban már egy hete rendkívüli állapotot hirdettek az egyre terjedő erdőtüzek miatt.
A tüzek és a mezőgazdasági célú erdőirtás között közvetlen és közvetett összefüggés is látszik.
Eleve az erdőtüzek egy részét direkt azért gyújtják, hogy az őserdőtől így nyert területet mezőgazdasági célra fordítsák. Augusztusban viszont túl nagy a tüzek elterjedésének kockázata, ezért ilyenkor tilos így irtani az esőerdőt. Az emberi tevékenység viszont ilyenkor is ronthat a helyzeten, például a korábban megrikított erdőségek miatt alacsonyabb a páratartalom, ami eddig nehezítette az erdőtüzek terjedését.
www.alternativhirek.com
Védett övezetek és állatok ezrei pusztulnak az amazonasi erdőtűzben
Több, mint húsz százalékkal nőtt az amazonasi esőerdők irtásának sebessége tavaly augusztus óta. A sorozatos erdőtüzek tovább súlyosbítják a helyzetet.
 
Az idei évben rekordszámú tűzeset sújtja Brazíliát, a legutóbbi nagy kiterjedésű terület az Amazonas-medence,  amelyet létfontosságúnak tartanak a globális felmelegedés elleni küzdelemben.
A Nemzeti Űrkutatási Intézet szerint az idén  72 843 alkalommal történt riasztás az országban, amely 83% -os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ellenőrizetlenül ezek a tüzek a védett területeket is érintik, csak ezen a héten 68 tűz történt az őslakosokkal benépesült területeken és a védett övezetekben.
2019-ben a leginkább érintett terület az Ilha Grande Nemzeti Park
Itt a tűz már 32.500 hektárt pusztított el.
A tűz kitörésének okát legtöbb esetben az erdőirtással társítják. Az Amazonas Környezetkutató Intézet  arról számolt be, hogy a tíz amazóniai térségben lévő tűzesetek nagy százaléka összefüggésbe hozható az őserdő szisztematikus pusztításával. Csak júliusban az erdők gyérítésével összefüggésbe hozható tűzesetek száma már 43 százalék volt.
A hónap folyamán számos  államban bekövetkezett tüzek számának növekedése annak a következménye, hogy az új brazil kormány lehetőséget adott a régióban való gazdasági tevékenységre, így a gazdák lendületet kaptak, és elkezdték tisztítani, égetni  a földeket.  Fő kitörési pontnak a szarvasmarhatenyésztést és a növénytermesztést látják.
A Copernicus Atmoszféra Megfigyelő Szolgálata által a Guardian számára átadott adatok szerint:
Brazília Amazonas államában az erdőtüzekből származó hő az idén minden hónapban meghaladta az átlagot.
A csúcsnapján, augusztus 15-én az ebből az állapotból a légkörbe kibocsátott energia körülbelül 700% -kal haladta meg az előző 15 év ezen időszak átlagait. Az Amazonas térségében 2 hete  tomboló tűzről  a NASA is készített felvételeket a világűrből, amelyeken a Brazíliát beborító füst látszik.
Egyelőre nehezen követhető, hogy melyik eset a mezőgazdasági termelők által elkövetett szándékos gyújtogatás, és melyik  véletlen vagy természetes. A probléma pedig nem korlátozódik Brazíliára. A szomszédos Bolíviában szintén szokatlanul nagy tüzeket tapasztalnak, amelyek állítólag 5180 négyzetkilométer erdőt pusztítottak el. Csak júliusban 1289 négyzetkilométernyi területen tűnt el az erdő, ez 66 százalékkal több mint az előző év azonos hónapjában.
Az esőerdő fontossága
Az esőerdőkre gyakran a bolygó tüdejeként hivatkoznak, és az Amazonas esőerdők kulcsfontosságú elemei a biodiverzitásnak és a légszennyezés csökkentésének.
Az Amazonas esőerdők szűrik és átalakítják  a káros anyagokat, megkötik a szén-dioxidot és oxigént bocsájtanak ki a légkörbe.
A WWF szerint: “trópusi esőerdők nélkül az üvegházhatás valószínűleg még erősebb lesz, és a jövőben az éghajlatváltozás még súlyosbodhat.”
Az Amazonas állatvilága
Az esőerdőben levő fajok számát csak megbecsülni lehet, mivel az erdő nagy része máig ismeretlen a felfedezők előtt. Egyes források 5-10 millióra becsülik az itt fellelhető fajok számát.  Eddig 1,4 milliót jegyeztek fel: 750 ezer rovarfajt, 40 ezer gerincest, 36 ezer mikroéletformát, 378 hüllőt. Mindemellett 2500 halfajnak és 1600 madárfajnak is otthont ad -írja a Wikipédia.
A mostani tűz októberig is eltarthat, belegondolni is szörnyű, hogy mennyi állat és növény veszíti életét és pusztul el a tűzben.
Visszafordíthatatlan károsodás keletkezhet az ökoszisztémában.
Az Amazonas őserdő jelenleg közel van ahhoz a ponthoz, ahonnan kezdve pusztulása visszafordíthatatlanná válik. Thomas Lovejoy és Carlos Nobre a Science Advances tudományos szakfolyóiratban tavaly ősszel közölt tanulmányukban megállapították, hogy ha az Amazonas esőerdő elveszíti az eredeti kiterjedésének a 20 százalékát, akkor visszafordíthatatlan károsodás keletkezik az ökoszisztémában. Mivel az elmúlt 50 évben az erdő növényvilágának már a 17 százalékát kiirtottuk, nem járunk messze a bűvös 20 százaléktól.
Fekécs Edit Fekécs Edit
www.sokszinuvidek.24.hu