Könyvbemutató: Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_MartonAronpuspokkinyvbemut20.jpgMagyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezésében Nagy Mihály Zoltán–Denisa Bodeanu: (Le)hallgatásra ítélve Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960) című kötetét mutatják be február 20-án, 18 órakor a csíkszeredai Lázár-ház dísztermében (Gál Sándor utca 9.).

Márton Áron püspök közel nyolcvanezer oldalnyi titkos megfigyelési anyagából tavaly jelent meg az első forráskiadvány. Ebben az 566 oldalas kötetben a püspök dolgozószobájában 1957 és 1960 között elhangzott, a Securitate által lehallgatott beszélgetések átirataiból válogattak a szerzők, elsősorban olyan dokumentumokat, amelyeknek kétségtelen az egyháztörténeti, kortörténeti relevanciája. A kötet összeállítói, illetve a bevezető tanulmány szerzői Denisa Bodeanu és Nagy Mihály Zoltán történészek. Nagy Mihály Zoltán szerzővel, Gálfalvi Ágnes szerkesztővel és Tamás József nyugalmazott püspökkel Lázár Csilla, a Márton Áron Múzeum igazgatója beszélget. A könyvbemutató házigazdája Tóth László főkonzul.
 „A beszélgetésen arra keressük a választ, mit jelent ez a kiadvány a Márton Áron-kutatás, illetve az egyháztörténeti kutatás szempontjából, hogyan gazdagítja ez a »lehallgatás-történet« a 20. század közepéről való tudásunkat. Arról is beszélgetünk, milyennek ismerte meg a titkosszolgálat a püspököt, és – eredeti szándékától függetlenül – milyen képet hagyott róla ránk, későbbi generációkra. Azt is megvizsgáljuk, hogy az egykor élőszóban elmondott, az írott szövegek szerkesztettségét nélkülöző megszólalások hogyan viszonyulnak a püspök gazdag írásos hagyatékához, és a püspök által egykor munkatársainak, papjainak, híveinek adott utasítások és tanácsok a mai olvasóban milyen gondolatokat, érzéseket ébresztenek” – mutat rá Lázár Csilla. A kötetben közölt ötvenhét beszélgetés rövid áttekintése mellett szó lesz a püspök megfigyelésének egyéb, a bevezető tanulmányokban összegzett módszereiről is, illetve arról, miért vallott egyértelmű kudarcot a kommunista titkosszolgálat Márton Áron püspök ellehetetlenítésében.
www.liget.ro