Fesztiválok helyett

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_96132753.jpgA koronavírus-járvány miatt idén a nyár is egészen más. Sem külföldre nem igazán ajánlatos utazni, sem nagy tömegben rendezvényeket tartani – így sorra maradnak el a fesztiválok. Amellett, hogy ez sokaknak szomorú hír, legyen szó előadókról vagy közönségről, azt hiszem, minden rosszban lehet valami különlegeset és jót találni.

Az idei nyár összességében sokkal csendesebb. Nem dübörögnek a fesztiválok. Nem hömpölyög a tömeg. Nem lesz tűzijátéknézés. Nem megyünk gurulós bőröndökkel a Ferihegyre, lesve, hogy melyik kapunál indul a gépünk. Nem ülünk autóba 10-12 órás utakra, hogy lássuk a tengert. (Van, aki igen, de a többség inkább csak a Balatonig merészkedik.) Akkor mi is van ezek helyett?
Azt gondolom, minden körülmény megtaníthat minket valamire.
Elég hozzá, ha a „miért történik ez velem?” hozzáállást lecseréljük erre: „vajon mit tanulhatok belőle?”. Ez nemcsak egyéni szinten fontos, hanem társadalmilag is. Legyen szó a magyar történelemről és annak viszontagságairól vagy egy globális járványról – meg kell tanulnunk belőle valamit. Ezzel nem azt mondom, hogy Isten döntött a járványról, bár tudom, vannak keresztények, akik így gondolkodnak. Inkább azt szeretném látni: hogyan tud jó dolgokat adni Isten a rosszban is.
Én is szívesen mentem volna egy-egy fesztiválra (pl. a Művészetek Völgye minden évben remek) vagy egy távolabbi országba, élvezni a mediterrán nyarat. De most itt a lehetőség, hogy megtanuljunk elcsendesedni Istennel – akkor is, ha kint tombol a hőség, akkor is, ha ezer inger lenne így is körülöttünk – és figyelni a belső értékekre.
Belső érték lehet egy belföldi program és maga a lelkünk is. Hálásak lehetünk, mert gyönyörű a fővárosunk, izgalmas tavaink, folyóink, hegyeink, erdőink vannak, sok-sok kulturális felfedeznivaló, remek borászatok és változatos gasztronómia.
Hálásak lehetünk, mert olyan szívet, lelket, elmét kaptunk Istentől, hogy egy élet is kevés megismerni magunkat és persze Őt,
aki nagyobb a mindenségnél. Kóstoljunk bele ebbe a szépségbe, ami bent van, és hagyjuk, hogy napról napra, rengeteg kreatív módon és árnyalatban megmutassa magát nekünk a Teremtő!
Kép: dreamstime.com 
www.777blog.hu