Így vehetünk részt az idei csíksomlyói búcsún

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_101590815_630605807798618_8757807610717011968_n.jpgMár tavaly is egészen különleges módon pótolták azt az űrt, ami sokak szívében keletkezett a csíksomlyói búcsú elmaradása miatt. Mivel a világjárvány most sem teszi lehetővé a hagyományos pünkösdi ünneplést, gyalogos, futó, kerékpáros és lovas stafétás zarándoklatot szerveznek Csíksomlyóra a családok és az újrakezdés évében.

Tavaly néhány héttel a csíksomlyói búcsú előtt a román törvényhozás lehetőséget adott arra, hogy három fő együtt zarándokoljon. Ezzel éltek az erdélyi Mária Út szervezői, sőt, gyakorlatilag erre építették az egyedi zarándoklatot. – Reméltük, hogy csak egyszer kell megszerveznünk ezt a különleges eseményt. Ám mivel a pandémia áthúzódott az idei évre is, a romániai Mária Út Egyesület úgy döntött, a világjárványból adódó megszorítások ellenére második alkalommal is megpróbálja megteremteni azokat a kereteket és feltételeket, melyekkel
egy lehetetlen helyzetből is megszülethet a Csíksomlyóhoz kapcsolódó összetartozás élménye
– nyilatkozta lapunknak Molnár Sándor. A Mária Út szervezője elmondta, a csíksomlyói kegyhely sajnos az idén sem tudja fogadni a tömegesen érkező zarándokokat, ezért a pünkösdi búcsúra kinevezett személyek hozzák el a települések, szervezetek imaszándékait. A résztvevők gyalogosan, lóháton vagy futva viszik a szalagokra írt imákat, és adják át a következő településen várakozóknak.
A szimbolikus zarándoklatról folyamatosan tudósítanak majd az Erdélyi Mária Út Egyesület Facebook-oldalán. Az eseményt tavaly közel 650 ezren követtek az interneten keresztül. Akik csak lélekben tudnak csatlakozni a zarándoklathoz és a 2021-es csíksomlyói pünkösdi búcsúhoz, összetartozásunkat kifejezhetik az ez alkalomból készített Facebook-profilkeret használatával, amelyet az erdélyi Mária út közösségi oldaláról tölthetnek le.
A rendhagyó csíksomlyói szalagos zarándoklat egyházi fővédnöke Ft. P. Urbán Erik OFM, az Erdélyi Ferences Rendtartomány tartományfőnöke. Világi fővédnöke pedig Molnár Levente Liszt Ferenc-, Magyar Örökség és Kriterion Koszorú díjas világhírű operaénekes, aki a 2021-es csíksomlyói szalagos zarándoklat zarándoka is, és több helyszínen énekelve mond áldást.
Hiszem, hogy ebben a feszült, járvánnyal terhelt időszakban villámhárító szerepe is van a zarándokútnak.
Tavaly Marosvásárhelyről, Székelyföld legnyugatibb pontjáról indítottuk el a stafétát, de indultak Gyergyóremetéről és délről, Brassóból és Sepsiszentgyörgyről is staféták. A zarándokok kettesével, hármasával hozták a szalagokat, gyalog, futva vagy lóháton. Több mint 100 imaszalag gyűlt össze, melyek legtöbbjén a nemzetért és a saját falujukért fohászkodtak – ismertette Molnár Sándor. Hozzátette,
ha idén nem is juthatunk el Csíksomlyóra, legalább szimbolikusan, a szalagokon keresztül ott lehetünk a csíksomlyói nyeregben.
Idén május 7-én indul az első imaszalag Máriapócsról, Aradról, Szatmárnémetiből és Nagyváradról. Molnár Levente operaénekes a máriapócsi indulás helyszínén énekel majd. A szalagokat egyébként mind összegyűjtik, és megőrzik az utókor számára. Molnár Sándor szerint bár nehéz és szomorú ez a vírushelyzet, de mindenkinek azt javasolja, hogy ne a híreket nézze reggeltől estig, ne amiatt szomorkodjon, hogy hányan hunytak el és betegedtek meg. Mint fogalmazott, ebből a rossz helyzetből is ki kell hozni azokat a pozitívumokat, melyek a közösség érdekeit szolgálják. A Mária Úttal ebben is szeretnének példát mutatni.
www.vasarnap.hu