Csíksomlyói búcsú: még nem tudni, hogy kik jöhetnek

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_16835857_1450465948320562_780113538451894023_o.jpgA jelenleg érvényben lévő előírások szerint tilos búcsújárásokat rendezi, ezért a csíksomlyói eseményt egyházi rendezvényként szervezhetnék meg, amire csak a helybéliek, tehát kizárólag a csíkszeredaiak mehetnének el. Vannak azonban más lehetőségek is kilátásban annak érdekében, hogy a távolabbról érkezők is részt vehessenek az eseményen. Tavaly a járványügyi korlátozások miatt a kegytemplomnál tartották a búcsút, idén viszont már visszatérnek a hegynyeregbe.

Nem arról volt szó, hogy kizárólag a beoltottak vehetnének részt a csíksomlyói búcsún, az oltásigazolás csak egy ötletként merült fel annak érdekében, hogy minél többen ellátogathassanak a hegynyeregbe – mondta el lapunknak Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Tehát nem kell félreértelmezni a korábban honlapunkon megjelent javaslatot.
Ami viszont tény, hogy a jelenleg érvényben lévő előírások szerint tilos búcsújárásokat rendezni, ezért a csíksomlyói eseményt egyházi rendezvényként szervezhetnék meg, amire csak a helybéliek, tehát kizárólag a csíkszeredaiak mehetnének el. Vannak azonban más lehetőségek is kilátásban annak érdekében, hogy a távolabbról érkezők is részt vehessenek az eseményen.
Egyrészt ezen a héten jár le az április 13-tól kezdődően harminc napig meghosszabbított veszélyhelyzet, és sok minden függ attól, hogy újból meghosszabbítják-e, és ha igen, akkor milyen korlátozások maradnak érvényben. Megtörténhet ugyanis, hogy a búcsúk szervezésére vonatkozó tiltást eltörlik, és akkor lehetővé válik a csíksomlyói esemény megszervezése a szélesebb tömegek számára.
Másrészt az egyház és az önkormányzat egy közös indítványt terjesztett fel annak érdekében, hogy tegyenek egy kivételt, és engedélyezzék a csíksomlyói búcsú megszervezését nem csak helybéliek részvételével. Amennyiben azonban ezek közül egyik sem hoz eredményt, marad az a lehetőség, hogy egyházi rendezvényként szervezik meg a búcsút, és csak a helybéliek mehetnek el.
Ezért merült fel az ötlete egy oltásigazolásnak, hiszen látszik, hogy Európa-szerte elkezdték alkalmazni ezt a megoldást, és Florin Cîţu miniszterelnök is beszélt arról, hogy Romániában is bevezetnék kísérleti jelleggel az olyan rendezvények megszervezését, amelyeken csak a beoltottak vehetnének részt.
„Azért, hogy el tudjanak jönni minél többen, gondoltam, hogy a csíksomlyói búcsú lehetne az egyik ilyen kísérleti rendezvény. Ez az én ötletem volt, amit fel tudnék terjeszteni kérésként, de nem biztos, hogy jóváhagyást kapna. Egyelőre várunk, hogy lássuk, milyen választ kapnak a szervezők a felterjesztésükre, illetve merre változnak a héten az országos rendelkezések” – zárta Tar Gyöngyi.
Iszlai Katalin
www.szekelyhon.ro