A pedagógusoknak minden segítséget meg kell adni

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_Bbolyai_nyari_akademia.jpgA személyes találkozások fontosságát, az online oktatás során is bevált módszerek megosztását tartották fontosnak a felszólalok, akik részt vettek hétfőn délelőtt a 29. Bolyai Nyári Akadémia hivatalos megnyitóján Szovátán, a Teleki Oktatási Központban. Idén tíz helyszínen zajlanak az akadémia ülései, lehetőséget teremtve az erdélyi pedagógusoknak a találkozásra, tapasztalatcserére, tanulásra. 

A szovátai Teleki Oktatási Központban egybegyűlteket, akik az idei Bolyai Nyári Akadémia megnyitójára és ülésszakaira érkeztek, a központ vezetője, Biró Zsolt köszöntötte, beszédében kiemelve: az elmúlt időszak bizonyította, amit mindig is tudtunk, hogy közösségben tudunk megmaradni, gyermekeket oktatni, nevelni.
Éppen ezért az eddiginél fontosabb a közösségépítési lehetőséget megragadni, ezekre hangsúlyt fektetni. A Bolyai Nyári Akadémia is egy ilyen lehetőség, ahol a pedagógusok ismerkednek, megosztják egymással tapasztalataikat, módszereiket. Biró Zsolt kiemelte, a közösségépítés fontos szerepet kell kapjon a közoktatásban is. 
A harminc éve fennálló Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) feladatáról beszélt Burus-Siklódi Botond, a szövetség elnöke, megemlítve azt is, hogy egyre kevesebb jó szót, dicséretet kapnak a nemzet napszámosai, a pedagógusok. Az idei nyári akadémia központi témaköre: a pedagógusi együttműködések lehetőségei és módszerei az iskolában. Azért választották ezt, mert most igencsak fontos, hogy az online tanítás után a pedagógusok megosszák egymással tapasztalataikat, azokat a módszereket, megoldásokat, amelyek átsegítették őket ezen a nehéz időszakon, és amelyek segítségével megtalálták az utat a diákokhoz. Az idei képzésen tíz helyszínen, mintegy ötszázan vesznek részt. 
A világháló uralta világunkban különösen fontos, hogy gyermekeinket olyan pedagógusok oktassák, tanítsák, akik meg tudják találni velük a közös hangot, akik oda tudják irányítani figyelmüket az értékekre, akik a kíváncsiságot fenntartva tudnak oktatni. A Bolyai Nyári Akadémia képzései is ezért fontosnak, mert lehetőséget adnak a tanároknak, hogy felkészüljenek a jövő kihívásaira  – hangsúlyozta beszédében Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának fő osztályvezetője. A pedagógusoknak szerinte egyáltalán nincs könnyű feladatuk, ezért fontosnak tartják a továbbképzéseket, és támogatják a pedagógusok és az RMPSZ által végzett munkát. 
A továbbképzések sokszínűségét méltatta felszólalásában dr. Balázs Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője, kiemelve: a magyar identitás, nyelv és kultúra megőrzésében oly fontos szerepet játszó pedagógusoknak minden segítséget meg kell adni, hogy felkészülten tudjanak oktatni, helytállni. Fekete Irén elnök a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége nevében köszöntötte az egybegyűlteket, és iránytűnek nevezte a Bolyai Nyári Akadémiát, amely segít eligazodni a mai zűrzavaros világban.
Simon Virág
Kép: Szovátán, a Teleki Oktatási Központban nyitották meg az idei Bolyai Nyári Akadémiát 
Fotó: Haáz Vince 
www.szekelyhon.ro