Tekerj és trekkelj! – Kerékpárútvonalakat térképeznek fel

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_biciklisutdomcsik.jpgA Csíkszereda és Balánbánya közötti bicikliútvonalakat térképeznék fel egy csütörtökön induló projektben a Felcsík Kistérségi Társulás és Hargita Megye Tanácsa együttműködésével. A részt vevő bicikliseket értékes ajándékokkal motiválják.

A Tekerj és Trekkelj! elnevezésű projekt kerékpárútvonalak kijelölését és digitális térkép létrehozását szolgálja, amelynek nyomán megismertetik a Csíkszereda és Balánbánya között található bicikliútvonalakat.
A minél gyorsabb siker érdekében a projektbe bevonnák a helyi kerékpáros-közösséget, hogy segítsenek a már meglévő megyei, községi, mezei és erdei utak hálózatának feltérképezésében. A felhívás szerint a GAIA GPS elnevezésű, ingyen letölthető applikációt használhatják, aminek a módjáról videót tesznek közzé a projekt Facebook-eseményénél.
A résztvevőknek lehetőségük lesz rövidebb (minimum 5 kilométeres) és hosszabb (minimum 20 kilométeres) útvonalak rögzítésére, amelyeket fotókkal, megjegyzésekkel kell ellátniuk. Értékes nyereményekért tehetik mindezt, ugyanis kisorsolnak közöttük egy Kenzel hegyikerékpárt, illetve egy kétezer lej értékű vásárlási utalványt. Az első öt trekk beküldőjét pedig egy-egy száz lej értékű vásárlási utalvánnyal ajándékozzák meg.
A trekkeket a szervezők a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várják, ezek a GAIA GPS applikációból exportált fájlok és fényképmellékletek lehetnek. A trekkek beküldésének utolsó napja szeptember 6., a megadott dátum után beküldött trekkeket nem veszik figyelembe a sorsolásnál, viszont felhasználják a későbbi tervezési folyamatban.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy ez fontos lépés a helyi lakosság számára, és követendő példa más települések számára is. Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője ismertette a projekt elindításának okait, illetve a megvalósulás várható eredményeit.
─ Az elektromos kerékpárok terjedésével megnőtt az érdeklődés a hasonló kikapcsolódási formák iránt, rengeteg kerékpárossal találkozunk a hegyekben is. Veszélyt jelentenek azonban a kerékpárosokra a pásztorkutyák és a medvék. Mi minden beküldött útvonalat ellenőrzünk majd, és csak akkor hagyjuk jóvá, ha biztonságosnak ítéljük meg a területet ─ mondta Fekete Örs.
Szilágyi Dalma-Orsolya
www.hargitanepe.ro