Ferenc pápa Cavalli érseket apostoli vizitátorrá nevezte ki Međugorjéba

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_FpapaMarkszkep.jpgFerenc pápa Aldo Cavalli püspököt határozatlan időre kinevezte a međugorjei plébánia különleges apostoli vizitátorának, ad nutum Sanctae Sedis, vagyis a Szentszék szolgálatára. Mostanáig Cavalli érsek Hollandia apostoli nunciusa és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) ideiglenes képviselője volt.

Cavalli érsek elődje Henryk Hoser lengyel érsek volt, aki 2018 óta látta el az apostoli vizitátori posztot. Augusztus 13-án, 78 évesen hunyt el Varsóban.
Nuncius három kontinensen
Cavalli érsek 1946 októberében született Muggianico di Leccóban, Lombardiában, egy pékcsaládban. 1971-ben, Bergamóban szentelték pappá. A Pápai Egyházi Akadémián folytatta tanulmányait, 1979-ben lépett az Apostoli Szentszék diplomáciai szolgálatába. Apostoli nunciusként 1996-ban szentelték püspökké és nevezték ki Vibo Valentina címzetes érsekévé. São Tomé és Príncipe (1996), Angola (1997), Chile (2001), Kolumbia (2007), Líbia és Málta (2013) és Hollandia (2015) apostoli nunciusa volt, illetve a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet ideiglenes képviselője (2015). Május 15-én audiencián vett részt Ferenc pápánál.
A sajtóiroda Hoser érsek kinevezésekor pontosított: az érsek apostoli vizitátori szerepe „kizárólag pasztorális”. Feladata, hogy „stabil és állandó” lelkipásztori ellátást biztosítson a bosznia-hercegovinai város plébániájának; illetve annak a nagyszámú hívőnek, akik idezarándokolnak: „feléjük különleges figyelemmel kell fordulni”. Ez tehát pasztorális szerep, nem foglalkozik azon Mária-jelenések kérdésével, melyekről néhányan azt állítják, hogy 1981. június 24-e óta tartanak.
A zarándoklatok jóváhagyása
2019 májusában Ferenc pápa jóváhagyta a međugorjei zarándoklatokat, azóta az egyházmegyék és a plébániák szervezhetik ezeket; vagyis nem kell szigorúan magánjelleggel ellátogatni a városba.
Ferenc pápa üzenete a međugorjei fiataloknak: Bátran kövessétek Krisztust!
Augusztusban Ferenc pápa üzenetet küldött a nemzetközi ifjúsági fesztivál, a Mladifest fiatal résztvevőinek, buzdítva őket, hogy bátran kövessék Jézust: „Legyen bátorságotok, hogy ifjúságotokat az Úrra bízva éljétek és Ővele haladjatok az úton. Hagyjátok, hogy meghódítson szeretettel teli tekintete, amely megszabadít a bálványok csábításától, a hamis gazdagságoktól, amelyek életet ígérnek, de halált okoznak. Ne féljetek befogadni Krisztus szavát és elfogadni a hívását. Ne bátortalanodjatok el, mint az evangéliumi gazdag ifjú; ehelyett szegezzétek tekinteteteket Máriára, Krisztus követésének nagy példaképére, és bízzátok magatokat Őrá, aki »íme, itt vagyok« válaszával fenntartások nélkül felelt az Úr hívására.”
Mária által találkozni Krisztussal Međugorjéban
Hoser érsek a Vatican Newsnak nyilatkozva így fogalmazott: az egész világról érkeznek zarándokok Međugorjéba azért, hogy „találkozzanak Krisztussal és az ő édesanyjával”. „Mária útja a legbiztonságosabb út”, mert Jézushoz vezet. Međugorjéban a hívek „imádatának középpontjában az Oltáriszentség áll; a szentmise; de fontos a bűnbánat szentsége is”. Ez igazi, „Krisztus-centrikus”, Szűz Máriához közeli odaadás, mely hódolattal illeti a „Béke Királynőjét” – mondta az érsek.
Fordította: Baranyai Judit
Forrás és fotó: Vatican News ENG
Magyar Kurír