Fél évezred után újra láthatók az almádi monostor romjai

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_almadi-monostor-feltaras.jpgIdén is folytatódott a Monostorapáti határában található egykori bencés apátság feltárása: a kő- és márványfaragványok, kétméteres álló falak mellett a monostort alapító honfoglaló nemzetség további sírjai és csontmaradványok is előkerültek. A régészek két, csontból készült dobókockát is találtak, amiket rejtélyes okból az előkelőségekkel együtt temettek el.

Az 1117-ben alapított, Boldogságos Szűz Mária és Mindenszentek-apátság romjai Monostorapáti keleti határában, a Boncsos-tető északi fennsíkján találhatók. A kolostort almádi monostornak hívták. (A helynek semmi köze Balatonalmádihoz, a Hegyesd közelében fekvő egykori Almád nevű településről kapta a nevét.)
Az előző években sikerült lokalizálni a templomot, idén a kutatás célja a templom kiásása és belsejének feltárása volt, mondta a We Love Balatonnak Buzás Gergely régész-művészettörténész, a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója, a tudományos kutatás vezetője.
„Kiderült, hogy nagyon jó állapotban vannak a romok a föld alatt, néhol több mint két méter magas falmaradványokat találtunk a vastag törmelékréteg alatt. Rengeteg faragott kő – a templom pilléreinek fejezetei, lábazatai, párkányai és a templom egykori berendezésének a töredéke – került elő. Feltártuk egy nagyon szép, XII. századi márvány szentélyrekesztő (a szentélyt és a főhajót elválasztó, ajtókkal áttört díszes építmény) darabjait is, ez egyedi lelet ebből a korból” – tette hozzá a kutatás vezetője.
Az almádi bencés apátság
Az almádi monostor magánalapítású bencés monostorként működött, alapítója a Balaton-felvidék főúri birtokosának számító, az Atyusz nemzetségből származó Bánd volt. Halála után fiai, Atyusz és Miske építtették fel az apátságot, ami négy évszázadon át működött, és az 1540-es években, a török–magyar végvári harcok idején néptelenedett el. Később lerombolták, köveit a helyiek elhordták. A kolostorrom tervszerű régészeti feltárása 2014-ben kezdődött el, azóta nemcsak jelentős falmaradványokat és az alapítók sírját találták meg, hanem egy rotundát és egy teljes épségben megmaradt római kori oroszlánszobrot is feltártak. A kutatásokban évről évre részt vesz Hangodi László történész-muzeológus és önkéntesek is.
Forrás: Hangodi László: Az almádi monostor, Monostorapáti Község Önkormányzata, 2014
www.welovebalaton.hu