Emlékezzünk egy magyar királylányra

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_298213163_5615846385115824_3920317508405696268_n.jpgEmlékezzünk egy magyar királylányra, akiből  Iréne  néven  bizánci császárné lett. Személye összeköti a nyugati és keleti keresztényeket.

 SZENT PIROSKÁRÓL I.Szent László lányáról van szó.
A pontos születési dátuma nem ismert, 1088 körül született .
46 évet élt, ma van a halálának évfordulója   ,1134.aug.13.
 Az ortodox liturgia szerint e napon tartják  emléknapját   és a legnagyobb női szentként tartják számon
Piroska korán árvaságra jutott. Anyját két évesen , apját  hét évesen veszítette el, Könyves Kálmán udvarában nevelkedett.
 16 évesen   diplomáciai  okokból frigyre lépett  az akkor 17 éves bizánci trónörökössel,   Ioannész Komnénosszal.  A  házasságkötéskor át kellett térnie az ortodox vallásra , itt kapta a Iréne nevet.
 Amikor a trónörököst császárrá koronázták Piroska -Iréne császárné lett.30 évi házasságuk alatt 8 gyermek született. 
 A korabeli krónikások szerint Piroska Iréne mindenben férje segítője támasza volt.Ezenkívül bőkezűen támogatta a szegényeket rászorulókat. Külön szeretettel fogadta a  magyar zarándokokat , akik Szentföldre igyekeztek.
Ioannész Kinnamosz történetíró szerint: „Amit császári urától, és a császári udvartól kapott, azt nem különítette el gyermekei számára örökségül, sem felesleges ékszerekre és fényűzésre nem fordította, hanem egész életében állandóan jót tett azokkal, akik bármiben őrá szorultak.”
1134-ben férjét elkísérte a hadjáratba. Itt megbetegedett, és valószínűleg  bélfertőzésben hunyt el  aug.13-án.A megrendült császár fájdalmában ezt írta: „magával vitte lelkem felét”.
Az általa alapított kolostor, Szent Mihály-kápolnájában temették el, a Komnénosz-dinasztia kápolnájában. Idézet a sírverséből: „Elhagyván a császári bíbort s termeket, levetve díszes öltönyt, fénylő koronát, apácamezbe, rongyruhába öltözém. Uram teremtőm s újraalkotóm, aki a földön hatalmat adtál énnekem ott fent is add meg rám mi vár, az égi részt.”
Halála után hamarosan szentté avatták.
Szarkofágja jelenleg a Hagia Sophia előcsarnokában található. De ugyancsak itt, Isztambulban található az az aranymozaik kép, mely Eiréné császárnét és férjét ábrázolja, amint gazdag adományt nyújtanak át a Szűz Mária ölében ülő Krisztusnak.
A Hagia Sophia eredetileg    bizánci építésű  ortodox bazilika , majd története során   török mecset , múzeum . Épp a múlt hónapban nyilvánították újra mecsetté és az  épületet átvevő török Vallásügyi Hivatal közleményt  adott ki  arról, hogy a mecsetté átalakított bazilikában letakarják a keresztény jelképeket, valamint a Hagia Szophia a muszlim vallási szertartások alatt nem lesz látogatható.
Az UNESCO a bejelentést követően felszólította a török hatóságokat, hogy kezdeményezzenek párbeszédet, hogy „elejét vegyék bármely káros behatásnak ezen kivételes örökség egyetemes értékével kapcsolatban”.
Kép: Szent Piroska férjéven , középen a kis Jézust tartó Madonna