Lőkösházi adomány a kisiratosi gyermekotthonoknak

Nyomtatás

ImageTöbb mázsa alapélelmiszert küldtek a lökösházi lakosok a Kisiratoson működő ifjúsági szociális intézményeknek, az Ír Háznak és a dévai Szent Ferenc Alapítvány által létrehozott Pius Atya Gyermekgondozó Otthonnak.

 

 

 

 

Az adományokat – cukrot, burgonyát, diót, tésztaféléket, konzerveket stb. – csütörtökön hozták el a gyűjtés kezdeményezői, és személyesen adták át az intézményvezetőknek, és a gyerekekkel is elbeszélgettek.

Az ötlet Tóth Csabától, a Magyar Államvasutak Kürtösön dolgozó szállítmányozási előadójától származik. „Körülbelül egy hónapja voltunk a lökösházi nyugdíjas klubbal Kisiratoson, és akkor meglátogattuk ezeket az intézményeket. Nagy hatással volt rám, meghatódtam, hogy milyen áldozatkész munka folyik itt, és hogy milyen őszinték, szeretetre vágyók ezek a gyerekek. Nemsokára rá otthon kihirdettük, hogy aki akar, és tud, adakozzon. Csatlakozott a felhívásra a polgárőrség is, majd egyre többen jelentkeztek. Még ma reggel is jöttek csomagokkal, sőt volt, aki már azt kérdezte, hogy legközelebb mikor jövünk, mert akkor tudna adni valamit. Ezt azért mondom, mert nem vállalkozók, vagy tehetős emberek adakoztak, hanem egyszerű dolgos emberek, akik szerényen élnek, és hetekbe telik nekik, amíg össze tudnak gyűjteni valamit. Mi csak elhoztuk a szállítmányt, de az érdem az övék” – mesélte Tóth Csaba. Elmondta azt is, hogy egyes lökösházi családok jelezték: nagyon szívesen fogadnának vendégül egy-egy hétvégére, vagy szünidőben hosszabb egy-két hétre gyerekeket a kisiratosi otthonokból.
Az Arad és a Békés megyei községek már régóta testvértelepülési kapcsolatban állnak, de dr. Tar Lajos lökösházi polgármester szerint a mostani együttérzés és adakozó kedv az igazi testvériségnek a megnyilvánulása. A tisztségében viszonylag új elöljáró hangsúlyozta, hogy a kisiratosi baráti szálak szorosra szövésében elévülhetetlen érdemeket szerzett elődje, a januárban tragikus hirtelenséggel elhunyt Germán Géza.
Almási Vince polgármester hivatali elfoglaltsága miatt csak később üdvözölte a vendégeket, addig Halai János alpolgármester kalauzolta a lökösháziakat a községben. A Pius-gyermekotthonban a Győrfi házaspár, az intézmény vezetői, míg az Ír Házban Andó Ildikó aligazgató köszönték meg a z adományokat. Mint mondták, az önkormányzat szociálisan érzékeny ugyan, de elkel minden kívülről jött segítség ott, ahol naponta majdnem kéttucat éhes szájat kell etetni.

Pataky Lehel Zsolt

nyugatijelen.com