Erdélyi árváknak gyűjtöttek magyar diákok

Nyomtatás

Fotó: Horváth ErnőEz az akció azt mutatta, hogy a szeretet és a fény ott lakozik a gyerekek szívében – mondta el Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár vasárnap, azon az ünnepségen, ahol magyar diákok adományait adták át csíksomlyói árváknak.

Nagy sikerrel zárult Mádl Dalma asszony, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövetének védnökségével indított százforintos akció. Az Oktatásért Felelős Államtitkárság szeptember elején felhívásban kérte a magyar diákokat, hogy száz forintos adománnyal segítsék a csíksomlyói árvákat, hogy nekik is jusson olyan játék, könyv, ruha, ami a jobb sorsú gyermekeknek megadatik, de számukra nem.
A felhívás nyomán negyvenegyezer gyermek érezte fontosnak, hogy zsebpénzéből áldozva segítsen erdélyi társain. Az összegyűlt négymillió egyszázezer forint átutalásáról szóló dokumentumot Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hoffmann Rózsa és Mádl Dalma adta át Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek, aki Erdélyben gyermekmentő szervezetet, Déván gyermekotthont működtet. Az adakozásban részt vettek - többek között – a Devecseri diákok is, akik - pedagógusuk beszámolója szerint - annyi segítséget kaptak a tavalyi tragédia után, hogy immár képesek ők is segíteni másokon.
Az eseményen Hende Csaba köszöntötte a résztvevőket, beszédében magasztalta Böjte Csaba munkásságát és úgy fogalmazott: szeretné, hogy minél több emberhez eljuthasson az üzenet, amit Csaba testvér közvetít.
Hoffmann Rózsa arra hívta fel a figyelmet, hogy bár összegszerűleg szerénynek tűnhet a négymillió egyszázezer forint, de valójában azt jelenti, hogy negyvenegyezer kisgyermek érezte fontosnak azt, hogy segítse erdélyi társait.
Mádl Dalma abbéli örömének adott hangot, hogy a fiatalok az első felszólításra adakoztak. Mint elmondta: mindez optimistává teszi, mert ilyen fiatalsággal könnyebb lesz a jövőt felépíteni.
(Forrás: kormany.hu)