Az érettségi nem feltétlenül a tudást tükrözi

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_lazar-annamaria.jpgAnnamária három évig a csíksomlyói házunk lakója volt!! Sok sok szeretettel gratulálok neki az elért eredményhez! 

Büszke örömmel,

Csaba t. 
A vizsga előtt egy hónapot készült az érettségire, de azt megelőzően a középiskola négy éve alatt végig jól tanult Lázár Annamária, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium végzőse, aki egy székelyudvarhelyi diáklánnyal együtt a megye legjobb magyar érettségizője.
Lázár Annamária a Márton Áron Gimnázium filológia osztályában végzett, és 9,62-es átlaggal fejezte be az érettségit. A tusnádfürdői lány románból 9,3-as, magyarból 9,5-ös, történelemből 9,7-es, logikából pedig 10-es jegyet kapott a nemrég véget ért érettségin. Hargita megyében a legjobban érettségizettek listáján az első hét helyet román tannyelvű iskolák diákjai foglalják el, a nyolcadik és kilencedik helyen pedig azonos médiával szerepel a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium diákja, Kelemen Kinga Orsolya és Lázár Annamária, így ők a legjobb magyar érettségizők a megyében.
Lázár Annamária szerény, kedves lány, érettségi után rögtön egy vallásos táborba ment, ahol szervezőként segített, majd onnan hazatérve másnap már egy másik táborba indult. Nem is tudta, hogy ő érte el az egyik legjobb eredményt a magyar diákok közül. Azt mondta, nem érezte nehéznek az érettségit. „A romántól féltem legjobban, arra tanultam a legtöbbet, és szinte az volt a legkönnyebb. Úgy éreztem, jobban sikerült annál, mint amilyen jegyet végül kaptam. A többitől nem féltem, és nem is tanultam különösen sokat. A magyar volt nehezebb, mint amire számítottam, de ez az én hibám, mert bár négy évig nagyon sokat tanultam ebből, nem ismételtem át annyira jól, és nem azt kérték, amit nagyon jól tudtam” – fejtette ki. Hozzátette, a másik két vizsgatantárgyból nem tanult sokat, hisz történelemből tizenkettedik osztályban végig Románia történelmét tanulták, úgyhogy tulajdonképpen az érettségire készültek, logikából pedig tantárgyversenyen vett részt, így előre megtanult mindent, pont azért, hogy kevesebb időt kelljen érettségi előtt fordítani erre.
Lázár Annamária évfolyamelső is volt a gimnáziumban. A kérdésre, hogy mennyit tanult az érettségire, Lázár Annamária azt válaszolta, mondhatni, hogy négy évet. A vizsgák előtt körülbelül egy hónapot ismételt, rendszerezte az információkat. Sokféleképpen szokott tanulni, van, hogy jegyzetel, de most például azt is bevetette az ismétlés során, hogy lapokra írta, összevágta, majd kirakosgatta az információkat, hogy melyik leckéhez mi tartozik. „Vagy rögzítettem, és miközben valamit csináltam otthon, visszahallgattam a leckéket. Meg színeztem, aláhúzogattam, rajzoltam, írtam, odaadtam másnak is, hogy kérdezzenek ki” – sorolta.
Annamária szerint az érettségi nem feltétlenül a tudást tükrözi, hisz az is írhat jót, aki magol, vagy aki csak egy témát tud, és szerencséjére épp azt kapja. Mégis az a legjobb szerinte, ha négy évi tanulás van az érettségiző mögött, így van, mire alapozni az utolsó időszakban, a vizsga előtti ismétlések során.
Lázár Annamária Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom, illetve világ- és összehasonlító irodalom szakán kíván továbbtanulni. Azért készül arra, mert a magyart szerette legjobban, és abból is tanult legtöbbet a középiskolában. Ez osztályfőnökének és magyar szakos tanárának, Bara Katalinnak is köszönhető, akivel nagyon szeretett tanulni – mondta. Hogy az egyetem után mihez kezd, még nem döntötte el, reméli, a következő évek még tágítják a látókörét, de magyartanárként is el tudja képzelni magát.
www.szekelyhon.ro