A gyógynövény napon jártunk Csíksomlyón

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_66243994_2633572280011001_3320239221385461760_n.jpgNegyedik alkalommal tárta ki kapuit az érdeklődők előtt a Mária Közösségi Kert és Kájoni Herbárium Csíksomlyón. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonában szabadtéri rendezvénnyel népszerűsítették a múlt hétvégén a természetben megtalálható gyógyhatású növényeket, a natúr kozmetikumokat és a természetes életmódot.

Pénteken már kora délután benépesült a Csíksomlyón található Mária Kert, a megnyitót követően hagyományos csíki táncokat járhatott a közönség, a rendezvény ez által is csatlakozott a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes által kezdeményezett Székely Népviselet Napjához, illetve a másnapi Ezer Székely Leány Napja eseményhez.
A délutáni előadásokat a gyógynövények magyarországi és erdélyi apostolai tartották. Az egyik fő meghívott Szabó Gyuri bácsi volt, akit csak bükki füvesemberként szokás emlegetni gyógynövényes körökben, mint a Mária Kert mentora mindig örömmel jön „székely örökségét” meglátogatni. Érdemes megemlítenünk Maczalik Ernő biológus, természettudományi író előadását is, a környékbeli Karcfalva elismert szakértője közel 50 éve tapasztalattal a háta mögött gyűjt gyógynövényeket és készít teakeverékeket. Jelen volt még többek között Flórián Albert, a Székely Herbarium Egyesület elnöke, Fráter Erzsébet biológus, Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász is, akik nagyszámú érdeklődő előtt tarthatták meg előadásaikat.
A gyermekotthon udvarán Székelyföld gyógynövényportái mutathatták be termékeiket, amelyeket meg is lehetett vásárolni.  A legkisebbeket a Pajta gyermekfoglalkozásai várták, míg a jó hangulatról és muzsikáról Antal Imre népzenész, a házigazda Szent István Gyermekotthon diákjai és a csíkszeredai Role zenekar gondoskodtak. A résztvevők nem maradtak éhen sem, az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend bográcsos vacsorával vendégelt meg mindenkit, aki eljött ezen a délutánon Csíksomlyóra és meglátogatta a Mária Közösségi Kertet. 
www.maszol.ro