II. Csíksomlyói Tavaszi FÖLD és KERTész Nap

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_340884985_240402075157903_3745739985751078396_n.jpgFöldelj le nálunk a Föld ünnepén!

Anyaföld, szülőföld, termőföld és a belőle kisarjadó élet!

Tud adni nekünk megélhetést az anyaföld a szülőföldünkön?

Mit tegyünk a tavaszi kertünkben és földünkön, hogy megalapozzuk a önfenntartást, magunk és családunk számára szülőföldünkön?

A II. Csíksomlyói Tavaszi FÖLD és KERTész Nap megoldást kínál ezekre a kérdésekre.
Az eseményen lehetőség van találkozni olyan szakemberekkel, akik megosztják az ismereteiket és ötleteiket a tavaszi kert és földművelés témájában, mindezt gyakorlatban is bemutatják, illetve elhozzák terményeiket is, hogy tiszta és természetes dolgokkal vegyük körbe magunkat. Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2023. április 22-én, Csíksomlyón, a Mária- és Herbáriumkertben.
Program:
2023 április 22-én, szombaton 12,30 órától lesz a kegytemplomban a szentmise! 
Szeretettel várunk, 
Csaba t.
A csíki otthonainkban lakó gyerekeinkkel, melyre szeretettel várjuk nemcsak a nagycsaládunkat és mindazokat, akik földdel, kerttel és gyümölcs termesztéssel foglalkoznak, vagy foglalkozni szeretnének!
Szakrális terek a kertünkben. A csűr amely egyben kápolna, vagy terménytároló, vagy közösségi tér, vagy feldolgozóüzem?
11:00 – Szakmai előadások a csűrben
Földelj le nálunk! – dr. Pottyondy Ákos
Talajvédő gyógynövény és gyümölcs gazdálkodás
A Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének egykori vezetője, 2018 óta kizárólag a gyógynövények és régi gyümölcsfajták termesztésével és feldolgozásával foglalkozik. A gyógynövények és ősi gyümölcsfajták termesztése mellett szívügye azok jelenkori hasznosítási lehetőségeinek megtalálása is.
„Gyógynövényekre és ősi gyümölcsfajtákra alapozott családi gazdaságunknak test-lélek-szellem hármasságát szem előtt tartó működtetésével, fejlesztésével foglalkozom. Lakó- és gazdasági épületek közösségi, oktató és feldolgozó szerepet kaptak, míg az ezeket övező területeken gyógy- és fűszernövények kisparcellái, valamint a térség ősi gyümölcsfajtáiból összeállított kaszáló-gyümölcsöskert került kialakításra.
Feleségemmel és három gyermekemmel Pannonhalmán, egy közel 1 hektáros birtokon található, saját magam által tervezett és épített parasztházban élünk.”
Vertikális farmok – Utasi Lőrinc
A vertikális farmok és a pótmegvilágítás szerepe és lehetőségei a modern kertészetekben, gyógynövény termesztésben.
A vertikális farmok olyan növénytermesztésre alkalmas területek, ahol egész éves termelés folyik több szinten.
Utasi Lőrinc agrármérnök jelenleg fotóbiológiából és beltéri növénytermesztésből írja PhD munkáját. Ezzel párhuzamosan több mint 4 éve végez kutató, fejlesztő munkát.
Lehetőségek az online marketingben
– Utasi-Lukács Ágota
Nem mindenkinek van szüksége a social medián jelen lenni, De sok lehetőség van az interneten, ami pénzbefektetés nélkül is segít nekünk abban, hogy közösséget építsünk, információkat osszunk meg a termékünkről. Megtudhatjuk, hogy vásárlóinknak milyen igényei vannak és kiépíthetünk egy olyan bázist, amely kiegészítheti a jelen ügyfélkörünket, hogy termékeink gazdára találjanak.
Egy kis Kőszeg mellőli településről, Répcevisről származom.
Tanulmányaimat, gazdálkodás és menedzsment, majd nemzetközi gazdálkodás szakon végeztem.
Tevékenységeim: webshop, social media, rendezvények, nyomdai anyagok.
> Hozz egy kis földet!
Termőföld és talajélet
– Józsa Eszter
Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza
Józsa Eszter falugazdász beszél a talajról, talajszerkezetről, talajösszetételről (fizikai, kémiai, biológiai), talajtípusokról. Hogyan óvjuk meg talajainkat a gazdaságban?
Több információra van szükségük a termőföldjükről? Innovatív megoldás a talajszkenner, amely lehetőségeket nyújt a talaj folyamatos vizsgálatára.
Gyakorlati bemutató: digitális talajszkenner gyakorlati használata. Szakszerű talajmintavétel, és a talajszkenner.
Ezt követné a tényleges vizsgálat.
Lehetőség a hozott talaj vizsgálatára, kielemzésére!
> Fentről minden jobban látszik?
– Hatos György
Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza, kertészmérnök
A drónok és a spectrális kamerák új lehetőségeket nyitnak a földterületek és a mezőgazdaság megfigyelésében, és a szükséges munkálatok időbeli és szakszerű kivitelezésében, valamint nagy mértékben megkönnyítik a vadkárok felmérését.
> Jére Lajos és Margit: Milyen a jó vetőmag és honnan lehet beszerezni?
> Sarazzunk egy kicsit! Mi fán terem a vályog?
- Kelemen Gabriell
Mi is a vályog? Alattunk van, mégsem tudunk róla. Kell félni tőle? De hát a vályog az sár és elavult, kidobandó ősrégi vacak?
Érdekelnek a vályogházak?
Szeretnél megismerkedni a vályog alapvető tulajdonságaival, a különböző anyagvizsgálati módszerekkel?
A régi és modern vályogépítészet.
> Macalik Ernő dokumentumfilm
A Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Macalik Ernő biológus, fitoterapeuta, gyógynövényszakértő otthonában 2020-ban készített interjút Bara Erzsébet és Szabó Károly.
14:00 − Szabadföldön bográcsban készült ebéd, melynek ára 15 ron/fő
15:00 − Gyakorlati bemutatók a 2 hektáros területen
• Mária kert, (pihenőkertek kialakítása)
• Kájoni Herbárium (gyógy- és fűszerkert)
• Tündérkert gyümölcsös (tavaszi munkák a gyümölcsösben)
• Földszkenner – égidrón. Lent és fönt. Innováció és újjászületés.
Egésznapos programok:
Termények és növények bemutatása, illetve vására, és fűszersó készítése Bara Erzsébettel, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászával.
Szakembereink segítik és elméletben és gyakorlatban is megmutatják a kertben található mintegy 200 őshonos gyümölcsfákon a teendőket, a talaj kezelését, a metszést vagy éppen elhagyását.
A résztvevő szakemberek segítsége révén mind elméleti, mind pedig gyakorlati szempontból bemutatják a kertben található mintegy 200 őshonos gyümölcsfán keresztül a teendőket (megfelelő idő esetén), a talaj megfelelő művelését, vagy akár a fák szakszerű metszését vagy nem metszését.
Csíksomlyón a kertben vár a munka: facsemete ültetés, metszés, oltás, ünnep előtti tavaszi nagytakarítás. Ezért szeretettel kérünk, hogy ne ünnepi ruhába, hanem testi-lelki nagytakarításhoz felkészülten jöjjetek e szép ünnepre.
A kertben a konkrét munkákat Hatos György, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza, kertészmérnök irányítja, oktatja.
Nem elég a jót akarni, a jót jól is kell tenni azért, hogy kertjeink díszei valóban szép, egészséges legyenek, és ne csak munkát, de hasznot is jelentsen számunkra!
Ezért rendezvényünkre meghívjuk mindazokat a szakembereket, akik szívükön viselik a gyümölcstermesztést, valamint a székelyföldi autonómia szerves részének tekintik a finom, ízletes gyümölcsből való önellátást!
Nagyszerű lenne, ha jönnének a gyümölcsfa forgalmazók is, hogy első lelkesedésünkben tudjunk bevásárolni a gyümölcsfacsemetékből.
Az esemény ingyenesen látogatható!
A programváltozás jogát fenntartjuk!