2012.Kertépítő kaláka az árvákért Csíksomlyón

Nyomtatás

Kertépítő kalákát szerveztek Csíksomlyón, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány legnépesebb házánál. Harmadik éve segítenek önkéntesek, a rászoruló fiatalokat befogadó alapítványnak, hogy kiépítsék a számukra önellátást biztosító mellékgazdaságot.

Idén több mint 70 önkéntes jelentkezett az alapítvány felhívására. Az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem jogi karának 40 hallgatója is részt vett a közösségi munkában. „Jótékony munka és nagyon jól esik itt dolgozni itt” – mondta egyik önkéntes.
Ők már korábban is segítették munkájukkal a Dévai Szent Ferenc Alapítványt.
Egy magyarországi kertészmérnök vetőmagokat hozott, a 100 diákot befogadó Szent István ház konyhakertjébe.
„Hogyha segíteni akarsz valakit, akkor ne halat adj neki, hanem tanítsd meg halászni”- mondat Kausz Imre, az önkéntesen korelnöke, aki egyenesen Puerto Rikoból érkezett és gy traktor vásárlását segítette.
Az alapítvány már több mint 3000 nehéz sorsú gyereket karolt fel Erdélyben. Azt szeretnék, hogy a központok önellátását, saját gazdaságuk is segítse, ezért szervezték a csíksomlyói kertépítést is.
Az önkéntesek újrafestették a csűrt, fát hántoltak, kerítéseket építettek, fákat ültettek és a zöldségest, valamint a gyógynövénykertet gondozták.
„Elültetni néhány növényt, megöntözni, azt szeretettel és jósággal kell és közben Isten ügyeiről, dolgairól elmélkedni. Én ezt egyedül is csinálnám, és ha társak kerülnek hozzá, akkor még nagyobb örömmel tudom ezt csinálni" – mondta Böjte Csaba ferences szerzetes, Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke.
Duna Tv/erdely.ma