Beszámoló Csobánkáról

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Csobanka-2010/viewsize/img_1286.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Csobanka-2010/viewsize/img_1286.jpg'

img_1286.jpgCsobánkán is lezártuk az évvégét 15 bentlakó gyerekkel, akik közül 8 a szüleivel él itt, egy az édesanyjával, 6-ot nevelünk mi és 10 napközis gyerekünk is van, akiket egy külön napközis nevelő néni terelget. Kicsit színes a kínálat, de ettől függetlenül nagyon szép évet zártunk le a tanév végén. Mindenki örömmel vette kézbe a bizonyítványát:-) még a felnőttek is,mert igazán mozgalmas évünk volt.

Kedves Csaba testvér, kedves Tamás és kedves Munkatársak!!!
Csobánkán is lezártuk az évvégét 15 bentlakó gyerekkel, akik közül 8 a szüleivel él itt, egy az édesanyjával, 6-ot nevelünk mi és 10 napközis gyerekünk is van, akiket egy külön napközis nevelő néni terelget. Kicsit színes a kínálat, de ettől függetlenül nagyon szép évet zártunk le a tanév végén. Mindenki örömmel vette kézbe a bizonyítványát:-) még a felnőttek is,mert igazán mozgalmas évünk volt.
A 8 gyerekes család gyermekei jól tanulnak, egy igazi zenész család, így mindig van részünk zongora, hegedű, gitár muzsika hallgatásában. A szülőkkel is jól kijövünk, illetve hozzá járulnak a ház rezsijéhez. Előreláthatólag még nem tudjuk mikor tudnak saját otthonba költözni, de keresnek a környéken olyan ingatlant, amelyet meg tudnának vásárolni.
A mi hat gyerekünk életében is izgalmas volt az év. Szeptemberben ugyan 7-en indultunk, és sajnos Dávidot az Édesanyja hazavitte, ami önmagában nem lett volna baj, de a körülmények nem voltak kedvezőek, de az anyuka és a kamasz Dávid hajthatatlan volt, így decemberben elmentek, Azóta sajnos a többi 4 testvérét is elvették az édesanyától, Dávid bújkál valahol, a többiek pedig gyerekotthonban és nevelő szülőknél vannak kihelyezve. Nagyon sajnálom őket.
A többi gyerekünk jól van hála Istennek: 3-an közülük januártól Szentendrére járnak iskolába, mert sajátos nevelési igényű gyerekek, akik hátrányos helyzetük miatt nehezebben tudnak megtanulni írni, olvasni és számolni. De ez az iskola nagyon jó és sokat haladtak ezalatt a félév alatt is. Judit most járta ki az első osztályt és szépen megtanult olvasni. Ádámot, pedig szintén átvisszük egy másik iskolába, mert valószínű, hogy jövőre a felső tagozatot bezárják, ha nem akkor olyan összevonások lesznek, ami már biztosan nem a gyerekek érdekeit szolgálják és Ádám hála Istennek jó képességű gyerekmek.  A hat gyermek mellé nekünk is megérkezik augusztus elején a saját baba, akit mindannyian nagyon várunk:-)
A napközit szintén szeptemberben indítottuk, családi napközi jogi formában. Hédi a vezetője új munkatárs, aki egész évben nagyszerüen dolgozott a gyerekekkel. Népi hagyományokra épít, és természetes, egyszerű életet próbálja a helyi egyszerű családoknak illetve gyerekeiknek is megmutatni: bábjátékoznak, műsorokkal készülnek, újságot írnak és szerkesztenek, segítenek a kastély körüli munkába, sőt egy gyógynövényes kertet is próbáltak létrehozni, ami aztán nem hozott nagy eredményt, de azt gondolom ez a magokon is múllott, így jövőre újra próbálkozunk:-) A nyáron kispihenő után kétszer egy hetes tábor szervezünk a napköziseknek is, amely bentlakással történik és már nagyon várják:-)
Az év folyamán szorosabban tudutnk együttműködni a falu lakosságával is. A polgármester asszony mindenben segítségünkre van, nagyon jó,  élő kapcsoalt alakult ki az új plébánossal, aki képes ránk telefonálni, hoyg ugye megyünk a bábos misére a gyerekekkel:-) A napközisek révén a falu szegényebb rétegeihez is közelebb kerültünk, illetve elindítottunk tavassszal egy házaspárokból álló hittant, ami szintén nagy öröme a háznak, mert nem csak igazi barátokra leltünk Krisztusban, hanem támogatókra, mint  a cserkész csapat vezetője, egy pszichológus házaspár, illetve egy "Szent József " lelkületű asztalos és több kertész is van kötük, akikhez bátran fordulhatunk jótanácsért:-)
Nagy öröm, hogy a nyár elején elindulhatott a kérelem Erdő Péter bíborors úrhoz, hogy a ház kápolnájában Oltáriszentség lehessen, imáitokkal segítsetek, hogy Krisztus beköltözhessen hozzánk!
Ebben az évben sikerült egy saját honlapot is szerkesztenünk, ami még csak az alapokat tartalmazza, mert meg kell ezt tanulni ( és itt szeretettel gondolok Noémire, amikor az informatikai nehézségeiről ír:-) , illetve meg kell találni a megfelelő embert a szerkesztéshez. De azért nagy örömünk van benne, mert ide az aktuális programokat fel tudjuk tenni és körbe tudjuk küldeni, mint például az előre kijelölt Önkéntes napok dátumai. Így az elmúlt alkalommal 8-10 fő volt aki ennek alapján jött el az önkéntes napra. :-)
Sokat haladtunk a házkörüli munkákkal: erdőt tisztítottunk és gyümölcsfákat ültettünk, a konyhakertet szépen megműveltük, szabadtéri miséző oltárt készítettünk,virágos kerteket alakítottunk ki  és elkezdtük a hátsó romos ház lebontását is ( mert összedőlt:-), melyben találunk azért használható anyagokat is, így azokat külön összegyűjtjük a jövő számára:-) Szeretettel köszönjük ezt a haladást a lelkes Önkénteseinknek is, Őket illeti az elismerés:-)
A csobánkai ház élete a nyár folyamán is teli lesz programmal: lesz még önkéntes nap, tábor és lelkigyakorlatos csoportok érkeznek folyamatosan: pl.: Szent Ágoston zarándok nővérek szerveznek zarándok lelkigyakorlatot, a Teréz anya nővérei hátrányos helyeztű családokkal érkeznek pihenni és Dúl Géza atya a roma pasztoráció munkatrsaival jön egy hetes lélek töltő lelkigyakorlatra és még érekeznek fiatalok Kalocsa-Kecskemét egyházmegyéből, illetve Spanyolországból is. Szinte nem is elég a nyár:-) Szeretettel várjuk őket, már visszatérő vendégeink. A gyerekek ezeknek a lelkigyakorlatoknak mindig aktív részesei és mindig sok "égi " ajándékot kapnak, kap az egész ház.
A nyáron mindenképp szeretnénk a gázfűtésünket, fafűtésre átszereltetni. Kaptunk ígéretet, hogy jószándékú Támogatóink megcsináltatják a megfelelő méretű vegyestüzelésű kazánt, a fűtés szerelő már felmérte a szükséges átalakításokat. Nekünk is volt félretett pénzünk a szerelési munkákra,de sajnos a kisbusz megbetegedett, tönkrement az autómata sebességváltója, aminek a szerelési költsége felemésztette a tartalékainkat. Nem baj, reméljük a Jóisten megteremti az anyagi feltételeket  a kazáncserére.:-)
Ami a mi házunknál is nehéz és fájó kérdés, az az új nevelők szervezése! Az elmúlt évben szeptemberben idnult két nevelőnk a tanfolyamon, akit mi alkalmasnak találtunk: az egyiket még a tanffolyam legelején elküldték, hogy majd próbálkozzon 3-5 év múlva, mert lezáratlan problémái vannak....azóta is itt van nálunk, sőt már korábban is segített és nagyon talpraesett, akivel lehet együtt dolgozni. Volt egy másiknevelő jelölt, aki elvégezte a tanfolyamot és mikor  8 hónap elteltével gyerekeket kapott volna, anyagi okokra és egyébb családi okokra hivatkozva nem tudta elvállalni a feladatot. A következő tanfolyamon ismét volt egy házaspár, akit már korábbról ismertünk és a feleség egyébként is mint gyerekvigyázó segített családoknál - jelentkezett hozzánk, elvégezte a tanfolyamot és mikor működési engedélyt kapott volna, jelezte, hogy anyagilag nem éri meg nekik. Így mi is nevelő nélkül maradtunk, vagyis nem tudtuk ebben az évben tovább bővíteni a házat, pedig akár 10 gyereket is befogadhattunk volna. Sajnos mi is azt látjuk itt, hogy nagyon kevesen jönnek hivatásból és aki abból jön, az valami miatt kiesik a tanfolyamon ( itt Magyarországon  nagyon komolyan szabályozza a gyerekvédelmi törvény, hogy ki lehet nevelő). A nevelők keresése folyamatos, hírdetjük a honlapon, keresztény újságokban.
Továbbra is tart az anyák jelentkezése gyermekekkel.Lehet hogy ez a mi Atyánk akarata, hogy őket fogadjuk be?(jogi forma lenne rá) Egy biztos nem adjuk fel.Kitartóan megyünk tovább a Názáreti egyszerű útján és lássuk hová vezet :-).
Imádságos szeretettel
Ceci, Csaba és a gyerekek