Villódzó ingereken innen, billentyűzeten és képernyőn túl

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_Cspkep20221130_181136.jpg,,Ha menni kell, magammal sokat vinnék, Az egész édes, megszokott világot, Rámástul sok, sok kedves drága képet…” (R. S.) Egy programokban bővelkedő november hónap végén beszámolót olvashatnak a dévai közösség életéről.

Eseményekben gazdag hónap volt a november. A hónap első felében néhány hittanos Hidegségre látogatott el egy továbbképzés erejéig. A gyimesközéploki, felsőloki és hidegségi diákok részvételével több mint 50 diák kapcsolódott be az életközeli előadásokba.
A hónap második felében a képzésen részt vett diákok jó része mellett a Szent Ferenc Alapítványnál nevelkedő néhány gyerek is csatlakozott, és egy zarándoklat keretében Szent István király nyomába eredtünk. Első állomásunk Budapest volt, majd az útvonalunk Székesfehérvár, Esztergom és Tamási útvonalon folytatódott. A zarándoklat célja Szent István királyunk életének, munkásságának felidézése, illetve történelmi, nemzeti kincseinek megismerése volt. A kétnapos zarándoklaton 47 gyerek és három felnőtt vett részt.
November 11-én és 12-én a hidegségi Csángó és Fatányéros Panziónál szó volt azokról a tevékenységekről, szokásokról, amelyek nem a 12-16 éves korosztálynak valók: a napi többórás tévézés, a nem életkornak megfelelő tartalmak követése, a túlzásba vitt számítógépes, tabletes, okostelefonos játékok, az internet veszélyei. Mindezt azért tartjuk fontosnak, mert szülők, pedagógusok egybehangzó álláspontja szerint egyre rosszabb a gyermekek szociális, kapcsolatteremtő, alkalmazkodási és kommunikációs készsége. Az utóbbi évtizedek technikai fejlődésével alig tudunk lépést tartani. Próbálkozunk, de mire az egyik-másik vívmányát valahogy elsajátítjuk, jön a következő…és az azt követő… Ma már szinte senki nem lehet offline, hisz valamilyen módon mindannyian az online folyamban sodródunk. Ebben a sodrásban viselkedhetünk biztonságos hajó módjára vagy farönkként, melyet ide-oda dobál a víz, kénye-kedve szerint. Fiataljaink ilyen világba születnek bele, ezért fontos,hogy számukra minden segítséget megadjunk, hogy ebben az áramlatban felelős módon használják a digitális teret és ne legyenek az online világ áldozatai. Ilyen megfontolásból született meg a Villódzó ingereken innen, billentyűzeten és képernyőn túl című projekt, amelynek célja, hogy fiataljaink figyelmét felhívja az internet veszélyeire is.
Az esemény kezdetén Főcze Imre Bonaventura ferences szerzetes köszöntötte a részvevőket, majd Benedek Viola matematika-informatika szakos tanár tartott interaktív kiselőadást az internet rejtett veszélyeiről, kihívásairól. Ezt követően Laczkó Vass Róbert színész osztotta meg gondolatait, hogy ő hogyan éli meg mindennapjaiban az online nyújtotta lehetőségeket. A projekt záróakkordja csoportmunkából állt, ebben a csapatok külön-külön saját tapasztalataik, véleményük alapján fogalmaztak meg észrevételeket a digitális világgal kapcsolatban.
Boldog emlékű Márton Áron püspök munkálkodásáról is hallhattunk egy nagyszerű előadást. A projekt záróakkordja csoportmunkából állt, melyben a csapatok külön-külön saját tapasztalataik, véleményük alapján fogalmaztak meg észrevételeket a digitális világgal kapcsolatban.
A köszönetnyilvánítások és a meleg ebéd után a résztvevők búcsút intettek egymásnak azzal a kifejezett óhajjal, hogy ilyen rendezvényekre, hasonló témában a továbbiakban is szükség és igény van. Jó volt megtapasztalni, hogy Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész, Molnár Sándor szakember, Benedek Viola matektanárnő és Bálint Róbert igazgató mélyen szántó gondolatokkal és életközeli példákkal tudták mindazt szemléltetni, ami napjainkban kihívás számunkra.
November 18-án és 19-én a villódzó ingereken innen, billentyűzeten és képernyőn túl képzés folyatásaként kimozdultunk, zarándokoltunk Szent István király nyomában. A zarándoklat első állomása a magyar Országháza volt, ahol megcsodálhattuk országalapítónk koronáját és kormányzói jelvényeit. Az impozáns és gyönyörű épület lenyűgözte a gyermeksereget, hiszen néhányuk először volt Budapesten és az Országházban is. Koltay Gábor csodálatos filmjének, a ‭honfoglalásnak van egy szívbe markoló jelenete, amikor a székelyek küldöttsége elébe megy a Kárpát-medencébe érkező magyaroknak és vezetőjük ezeket a szavakat intézi Árpádhoz: „Régóta várunk titeket!”, majd a küldöttség tagjai átnyújtják ajándékaikat.‬‬‬ A villódzó ingereken innen, billentyűzeten és képernyőn túl képzés folytatásaként a gyermeki szép sereg ugyanezekkel az érzésekkel érkezett a magyar Országházba, mint akiket már régóta vártak! Ezúton is köszönjük Virág András titkárság-vezető helyettesnek, hogy mindent megtett azért, hogy otthonosan érezhessük magunkat. Jóleső érzés volt, zsigereinket átjárta a megtapasztalt vendégszeretet az Országházban! ‬ Ezt követően Hóvári János történész és diplomata tartott egy életteli előadást a Budapestről induló sétahajón Esztergom irányában. Szent István királyról és az Árpád-házi szentekről úgy beszélt, hogy életük felelevenedett lelki szemünk előtt. A nagy sikerű előadás meghallgatása után Székesfehérvár irányába tartottunk, miközben arról hallottunk, hogy a Magyar Királyság fővárosa, királyi székhelye és koronázóvárosa volt. Az esti órákban Tamásiban szeretetteljes fogadtatásban volt részünk Tolnainé Kelemen Beáta Caritas-igazgató jóvoltából. Másnap, november 19-én, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén a 25 éves Tamási Caritas hálaadó ünnepségén vettünk részt. A szentmise után az alapítvány gyerekei néptánccal örvendeztették meg a résztvevőket, köszönetük és hálájuk jeléül. A délutáni órákban Budapestre, a fővárosi nagycirkuszhoz érkeztünk, ahol Fekete Péter főigazgató, államtitkár vendégeiként megnéztük Jókai Mór Melyiket a kilenc közül? című elbeszélését.
A Jászai Mari-díjas Fekete Péter rendezésében a művészeti értékek lélegzetelállító produkciókkal máris karácsonyra hangoltak. A hittanosainknak nagy élmény volt követniük, a pénz vagy a szeretet győz. Azon gyerekek, akik bekapcsolódtak e két esemény egyikébe, gazdagodva tértek vissza az iskolapadba. Zarándoklatunk fő támogatói a Bethlen Gábor Alap Zrt. és Hargita megye Tanácsa volt, megannyi szülő és jószándékú, jóakaratú ember mellett! Isten fizesse mindnyájuknak! Szent István királyunk, könyörögj érettünk!
fr. Főcze Imre Bonaventura dévai plébános
www.romkat.ro