Kecskéket bíztak Böjte atya neveltjeire

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_sztanna_otthon_gazdasag.jpgA gyergyószentmiklósi Szent Anna otthonban két fiú lelkesedésének köszönhetően kisebb kecskenyájat bíztak a gyerekek gondjaira. Ezzel saját jövőjüket kapták kézbe a fiatalok, hisz az állományról minden tekintetben ők kell gondoskodjanak.

 

 
 
A Szent Anna otthon két neveltje részéről elégséges volt egy-egy igen, és Gyergyószentmiklósra jöhetett egy nem mindennapi felajánlás: 42 kecskegidát szállítottak a szárhegyi farmra. Az adományt a Kolozs megyei Jegenye községből egy kecsketenyésztéssel foglalkozó család ajánlotta fel a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak.
„Megkérdeztük a gyermekeinktől, hogy kinek lenne kedve foglalkozni a kecskenyájjal, ketten jelentkeztek, és mi elhoztuk számukra a gidákat” – újságolta lapunknak László Pál, a Szent Anna otthon szárhegyi farmjának vezetője. Azonnal leszögezte, az állatokat nem az otthon, hanem a vállalkozó kedvű két fiú kapta egyfajta lehetőségként. „Próbálunk segíteni nekik, hogy az iskola elvégzése után tudjanak kezdeni valamit az életükkel. A farmon helyet biztosítunk az állatoknak, a fiúk pedig, ha elvégzik az iskolát, itt továbbra is gazdálkodhatnak. Van két istállónk, gépeink, 30 hektár földünk – neveltjeink közül bárki, ha neki akar fogni gazdálkodni, ülhet be a traktorba, és már holnaptól dolgozhat. Itt helyben meg van a lehetőség, nem kell elmenni, keresgélni, hogy hol lehet boldogulni. A fő cél az, hogy ne menjenek a gyermekeink külföldre rabszolgának. Hogyha itthon csak fele annyit dolgoznak, mint amennyit kellene hajtsanak külföldön, akkor nagyon jól megélnek. Ez teljesen biztos” – jelentette ki László Pál.
Nem teljesen ismeretlenek azok a tennivalók, amiket a kecskékkel együtt bevállalt a két középiskolás fiú, hisz eddig is segítettek az állattenyésztésben. Szarvasmarhák, lovak, szárnyasok vannak a szárhegyi farmon, és napokon belül libákkal bővül a gazdaság; a gondozásból mindenkinek jut rész. 
Zerkula Norbert és Gocsmán Róbert azonban nem elégednek meg az alkalmi teendőkkel, a jövőt tervezik, és tesznek is a célok eléréséért.
„Nincs semmilyen tapasztalatunk a kecsketenyésztés terén, de mától lesz, hisz kaptunk egy lehetőséget arra, hogy kipróbáljuk a gazdálkodást. Az a terv, hogy felszaporítjuk az állományt, és majd, ha alkalmasak lesznek az állatok, a tejtermelésre fektetjük a hangsúlyt” – mondta el lapunknak Norbert. Az autószerelő szakon tanuló fiúnak még két éve van az iskola befejezéséig, és már most tervezi, hogy hogyan fogja párosítani az iskolában szerzett tudást az állattenyésztéssel. „Az autószerelést valószínű, hogy fel fogom tudni használni, mert ha saját farmom lesz, akkor remélem, hogy gépeim is, és ezeket szerelni kell. De azt is tervezem, hogy beiratkozok szakképzésre a Caritashoz, hogy megkapjam a mezőgazdasági szakképesítést. Legyen valami diplomám nekem is, főleg, hogy ezzel akarok foglalkozni” – fogalmazott a fiú.
Róbert állat-egészségügyi technikus szakon tanul, úgy véli összeklappol az iskolában szerzett tudás a terveivel. Imádja az állatokat, így nem is kérdés számára, hogy mivel szeretne foglalkozni felnőttként. Nagyon örvend a lehetőségnek, hogy a gondjaikra bízott kecskenyájjal tapasztalatokat szerezhet, az állatok gondozását pedig kihívásként értékeli. „Adódott a lehetőség, gondoltam, kipróbálom magam” – mondta.
„Akinek kedve van, segíthet”
A nyáj közös, így a feladatok is megoszlanak, a két fiatal pedig lelkes a rájuk váró tennivalóktól. Iskolaidőben ha nem is tölthetnek annyi időt az állataikkal, mint amennyit szeretnének, hétvégenként és vakációkban kipótolják. Állítják ezt, és abban is biztosak, hogy társaikban segítőkre találnak – ha más elfoglaltságuk miatt nem tudnak az állatokról gondoskodni, lesz, aki helyettük megtegye azt. „Akinek kedve van, segíthet”– jelentették ki a fiúk, a szárhegyi gazdaságot vezető László Pál pedig közölte a „friss gazdákkal”, hogy az adományozó ígérete szerint jövőben tovább bővül a kecskeállomány.