Szászvárosi farsang

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Szaszvarosi_farsang/thumbs/584_578_b.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Szaszvarosi_farsang/thumbs/584_578_b.jpg
ImageA cirkuszisták
Tegnap, szombaton, már megint jókban részesültünk. Dél körül megérkezett hozzánk Budapestről a Jó Pásztor Közösség valamennyi tagja. Rövid pihenés után munkának láttak: csoportokra osztva bementek a családokba és nekiláttak a farsangi jelmezek készítéséhez. Volt ott munka!!... de annál nagyobb élmény.

Szászvárosi farsang! 


Majdnem 17 óra volt mire mindenki elkészült, de megérte, mert gyerekeink felismerhetetlenek voltak. Volt ott mindenféle: Ősemberek, Ali Baba és a 40 (itt 10) rabló, Fűszoknyás lányok, Vasutasok és Cirkuszisták- köztük idomár, tigrisek, elefánt, bohócok, spárgán jár.

Minden család bemutatkozott, nagy tapsok között majd utána jött a buli. Élvezték a gyerekek! Még a legszégyenlősebbek is ugráltak. A sok mozgás kiürítette a kis hasukat, így a sok fánk amit a szakács néni sütött, pillanatok alatt elfogyott.

Este altató se kellett, egyeseknek még a mosakodás is nehéz feladat volt, annyira fáradtak voltak.

Miután minden gyerek elaudt, kezdődött a felnőtt buli. Itt is volt mindenféle jelmez: Cleopatra, Bohóc, Bányász, Hófehérke és egy Kistörpe, Úrilány és a Nagyanyja, Minnie és Mickey Mouse, Székely bácsi, Falvédő stb. Ez a buli se volt csendes… Hajnika és Csilla rendezésével számos vicces verseny volt… jó nagyokat nevettünk.

Így próbáltuk elkergetni a telet!!!... ami még el se jött, de ennek ellenére a hagyományt betartjuk.

Mi is mint a gyerekek, várjuk a jövő évi farsangot, hogy újra bulizzunk… igaz addig más bulik is lehetnek.

Köszönetet mondunk a Jó Pásztor Közösség tagjainak, akik minden évben eljönnek, nem sajnálva az energiát, időt és pénzt, és megszervezik gyerekeink részére a farsangi bált. A jó Isten fizesse meg nekik!!!
 
Továbbiakban pár gyerekünk fogalmazását továbbítanám.

Köszönettel, Rita

Szászváros, 2007. január 21. 
 

Farsanggal elkergetjük a telet 

„Karácsonyi időszak után következik a farsang. Mi azzal elkergetjük a telet.

 Mi ünnepelünk maszkabállal, táncolunk, eszünk fánkot.
Én így képzelem a ruhámat: lesz szoknyám, pálcika, kalap, mint a tündéreknek, lesz egy trikóm, szárnyam kartonból befestve sárgára. A szoknyám kék lesz és a trikóm is kék, mert én vagyok a Kék Tündér.
 

Én jó tündér vagyok, nem varázsolok mást békává, ha nem ad nekem cukorkát. Majd mondok egy verset. Az én maszkom fehér lesz és a pálcikám, ha lekapcsolják a villanyt, fog világítani.


Fognak készíteni farsangi fánkot és fogunk enni. Fogunk versenyezni, nagyon sokmindent fogunk tenni.

Így kergetjük el a telet, a farsanggal!”                                               (Raluca)
 

„Karácsony után következik a farsang(maszkabál, tánc) és elkergeti a telet. Mindenki valamibe fog öltőzni és fogunk fánkot enni, táncolni…

Nekem is lesz egy szép maszkom: egy szép tündér fogok lenni, amelyiknek van fehér szárnya. Szép lesz a rózsaszín szoknyám, olyan, mint egy szép tündérnek. Még lesz szép fehér cipőm. És olyan aranyos leszek és olyan boldog!!! Be fogok mutatkozni, hogy és vagyok a Jó Tündér és nagyon szeretek játszani a gyerekekkel.
Mindenki szépen lesz felöltözve. Estig fogunk táncolni. Én meg szépen fogok repülni körös-körül.”
 

                                                                                                                           (Adelina)

 
„Már megünnepeltük a Karácsonyt. Karácsonyi időszak után következik a farsang és a bál.
 

Mindenki szép ruhát vesz fel, és maszkot tesz az orcájára.

Én tündérnek leszek felöltőzve: lesz szép szárnyam, egy szép szoknya, egy varázspálca és egy maszkom. Mikor bemegyek, bemutatkozom: Én vagyok a jó Tündér. Csipkerózsikának a keresztanyja megmentett a gonosz boszorkánytól. Mondok egy szép mesét.
Mulatsággal fogunk ünnepelni: maszkabállal, tánccal és fánkkal.  Szépen fogunk táncolni, lesznek versenyek. Mikor már nem fogunk tudni táncolni, fánkot fogunk enni.

Mikor befejezzük a mulatságot, mindenki hazamegy és várja a következő farsangot, hogy más ruhákba öltözzünk.”   

                                                                                                                    (Monalisa)

 
 „A Karácsonyi időszak után következik a farsang. A farsanggal elkergetjük a telet.
 
Farsangkor mulatással ünnepelünk, maszkabállal és még fogunk fánkot is enni.
Én Zorro leszek és a maszkom egyik fele fekete a másik pedig kék lesz és fogok mondani egy verset: Én vagyok Zorro aki megmenti a jó embereket a rosszaktól! 

Miután elmondom a verset, fogok mulatni és fánkot enni, ahogy mondtam az előbb. Legalább 21h-ig fogunk mulatni és fánkot enni.

21h-kor felmegyünk aludni. Felöltözünk pizsomába, elmondjuk az esti imát és utána jön a villanyoltás és alszunk. De mielőtt elalszunk, megbeszéljük, hogy kinek tetszett a farsang. Miután megbeszéljük, amit akarunk, elalszunk.”

             (Dani)

{zoomcat catid=95}