Tanévnyitó emléktúra Csaba testvérrel

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_DSC_3232.jpgTanévnyitó szentmisére készülünk holnap, szeptember 29-én a háromszéki gyerekeinkkel, Lemhény és Kézdialmás határában lévő Szent Mihály templomba! Reggel 8.30 órakor találkozunk az esztelneki napközi otthonunknál, gyalog megyünk onnan Kelemen Didák atya útján egészen a Szent Mihály templomba, hol 12.00 órakor kezdődik a szentmise.

Kelemen Didák ferences atya Kézdialmáson született 1683-ban és Miskolcon halt meg 1744. április 28-kán. 1717-ben a magyar minoritarend főnöke lesz. Rendkívül buzgó térítői munkát folytatott a tiszai részeken. Az iskolákban, a szószékeken, de még Országgyűléseken is sok nagyhatású beszédet tartott! Számos iskolát és templomot épített, a szegények nagy pártfogója volt. Ő kisiskolásként gyalog járt Kézdialmásról az esztelneki iskolába, ezért megyünk mi is - egy nap - azon az úton, amelyen ő évekig gyalogolt télen - nyáron, csak azért, hogy tanulhasson!
Nagy szeretettel várunk a Szent Mihály búcsúval összekötött tanévnyitónkra, gyertek kérjük a szentéletű Kelemen Didák atyát, hogy mi is az ő lelkületével járjunk iskolába és szorgalmasan tanuljunk!
Szeretettel,
Csaba t. 
Ismeretlen szerző, Kájoni Kancionale 1695:
Szent Mihály himnusz
Szent Mihály arkangyal, Isten bajnoka,
az Úr kiválasztott erős harcosa,
te vagy, kinek égi hatalma
poklok sötét hadát megrontja.
Te, ki a Sátánnal bátran megvívtál, 
„ki olyan, mint Isten?”, így kiáltottál,
urad mellett zászlót emeltél, 
angyalok közt első te lettél.
Mi nagy bátorságos, erős vezérünk, 
rád bízta az Isten keresztény népünk,
oltalmazd meg minden veszélytől,
az ördög nagy erejétől!
Bátorítsd félő, gyenge szívünket, 
védelmezd a harcban mi szent ügyünket,
vezéreld a jóra éltünket,
hogy elnyerjük üdvösségünket! Amen!