A háló titka - A Háló Fesztivál idén is megfogta a résztvevőket

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_22Halo-Fesztiva.jpgA Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola első alkalommal volt a házigazdája szeptember 28-án az elsősorban fiatalokat megszólító Háló - 153 Fesztiválnak. A PPHF és a Pécsi Katolikus Egyetemi Lelkészség közös rendezvényén Böjte Csaba OFM ferences szerzetes, Versegi Beáta Mária nővér, a Nyolc Boldogság Közösség pécsi rendházának vezetője és a Dr. Fodor Réka - Greguss Sándor házaspár osztotta meg gondolatait a közösség szerepéről, lelki energiáink helyes kezeléséről, a döntési helyzetekről. A fesztivál keretében a résztvevők püspöki szentmisén ünnepeltek, majd a rendezvény koncerttel zárult.

Dr. Kovács Gusztáv, a PPHF rektora köszöntőjében elmondta, hogy az egyetemi lelkészség négy munkatársa - Fábián Bence, Hegyi Kevin, Német Zsófia és Szakmári Eszter- nevéhez fűződik a Háló Fesztiválról létrejötte. A rendezvénynek azért a Háló nevet adták, mert túl azon, hogy rövid, jól fejezi ki a szervezők hármas célját: behálózni a hallgatóságot, akiknek így kapcsolata alakul ki a főiskolával, baráti szálak szövődjenek, továbbá a meghívott előadók lelki tartalmú gondolatai, mint a háló, megfogják az érdeklődőket. A háló szóban megelevenedik János evangéliuma 21. fejezete, amelyben Jézus szavára az apostolok 153 halat fogtak minden fajtából, mutatva ezzel, hogy a Háló Fesztiválon mindenkinek helye van, mindenkit szeretettel várnak.
A fesztivál előadásainak sorát Versegi Beáta Mária nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja indította, aki a kiégésről és az újrakezdés lehetőségeiről beszélt. A stressz kezeléséről szóló elődásában kitért annak evolúciós szerepéről, a stressz ugyanis hozzájárul a faj fennmaradásához, új utak kereséséhez. Mai világunk azonban szélsőséges mértékű és sebességű változásoknak tesz ki bennünket - emelte ki a közösség pécsi rendházának vezetője. Az információáradat által, ami ér minket, rengeteg mentális ingernek vagyunk kitéve, ráadásul a kívülről jövő, feldolgozhatatlan mennyiségű ingerhez még magunk is ráteszünk egy lapáttal, ez pedig az energiáinkat teljesen elszívja. Csak tudatos módon kontrollálhatjuk a stresszt, melyet kontrollálnunk is kell, hiszen a kiégés már fiatalkorban is óriási veszélyt jelent. Ezért időben fel kell ismernünk a kiégés előjeleit, és ilyenkor vissza kell vonulnunk, hogy újra rátaláljunk saját magunkra - hívta fel a figyelmet Versegi Beáta Mária.
Greguss Sándor és felesége, Dr. Fodor Réka missziós orvos személyes tanúságtételükkel házasságuk sajátos történetéből szemezgetve ajánlottak a fiatalok figyelmébe párválasztással, a házasság tartósságának megőrzésével kapcsolatos szempontokat. „A nagy, radikális döntések előtt nem kell sokat teketóriázni, amire érzed, hogy indíttatásod van, meg kell tenni" - mondta el Dr. Fodor Réka saját életpéldáján keresztül.
Böjte Csaba előadásában arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy Jézus vezet minket a növekedés útján. Ő látja bennünk, hogy többre vagyunk képesek, mint amit mi kinézünk magunkból. Elvezet minket létünk peremére, és megmutatja, hogy van még tovább. Az evangélium hirdetését nem hatalmas tettekkel és tömegrendezvényekkel, kezdte - emelte ki Csaba testvér, hanem megkeresztelkedése után, a Jordánból feljőve két érdeklődő fiatalt meghívott magához, hogy nézzék meg, hol lakik. Elbeszélgetett  velük, együtt ettek, megvitatták a világ dolgait. Aztán meghívott másokat is, körbejárták többször a Szentföldet, tették a dolgukat. Nagy erő, lendület volt bennük. Böjte Csaba arra biztatott mindenkit, hogy ne takarékoskodjon az erejével, az egyetlen földi életében örömmel adjon bele a napjaiba mindent, amit csak bír.
A családról szólva Csaba testvér elmondta, hogy rendkívül fontos színtere az életünknek. Egy szülő akkor boldog, ha a gyermeke élete rendeződik, jó úton halad. A leendő családok családi életre felkészülésének előmozdítása érdekében Böjte Csaba létrehozta a Szerelem tanösvényét, egy kilenc állomásból álló pedagógiai utat, ami Petőfi Sándornak Szendrey Júliához fűződő kalandos szerelmi történetét, a kétszeri lánykérési kísérletét, házasságkötésük, nászútjuk pillanatait eleveníti fel. A tanösvény arra tanít, hogy vannak a szerelemben zsákutcák és olyan állomások is, melyek nem kihagyhatók, mint pl. az önismeret, ismerkedés, a döntés meghozatala. Zárásként Böjte Csaba a kút példájára mutatott rá, ami arra való, hogy folyamatosan merjék belőle a vizet, különben beleposhad a víz, vagy épp kiszárad. „Ezért se kíméljétek magatokat, merjetek élni, feladatokat vállalni, közösségi életet élni, merjetek álmodni, merjetek olvasni, tanulni! Merjétek ki magatokból mindazt, ami bennetek van!" - zárta szavait Csaba testvér.
Az előadások után Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrálásával szentmisén vett részt a hallgatóság a főiskola kápolnájában. A liturgiát a főpásztorral mutatták be a PPHF meghívására Máltáról, Lengyelországból és Bangladesből Pécsen tartózkodó lelkipásztorok. A háló titkaiba beavató szentbeszéd közvetlen hangvételű elmélkedési részeit Dr. Kovács Gusztáv rektor szinkrontolmácsolásában hallgatták a résztvevők.
Felföldi László megyéspüspök Jézus tanítási módszereit helyezte a figyelem középpontjába. A főpásztor rámutatott, hogy Jézus valójában nem a klasszikus értelemben vett módon tanította a 12 apostolt a velük töltött három év alatt, hanem a szívüket tágította és a közösségi kapcsolatukat erősítette. A csodák, melyeket ez idő alatt tett, valójában az apostolok hitét erősítette meg, hogy általuk lássák, Jézusnak minden lehetséges.
A három év során három dologra, három csodára készítette fel őket, mely azóta is összeköti a keresztényeket és valósítja meg Krisztus egyházát. Az egyik a közösség, melyért Jézus imádkozott: legyetek egyek! Az egységre törekvő emberi kapcsolat nélkül, amely mostani világunkban és az Egyházban is egyre gyengül, nem vagyunk hitelesek - emelte ki Felföldi László.
A másik csoda az utolsó vacsora csodája. Jézus minden csodája tulajdonképpen az utolsó vacsora csodájára készítette fel az apostolokat, akik nem láttak, nem hallottak semmit, de hitték, hogy megtörténik, és úgy van, ahogy azt Jézus mondja - mutatott rá a püspök. A harmadik csoda pedig a feltámadás. Jézus azt mondta: „Én veletek vagyok mindennap, a világ végéig” (Mt 28,20). Lehet, hogy itt és most nem beszéljük egymás nyelvét, de közösségben vagyunk,  mert ugyanazt az Eucharisztiát hisszük. Nem látjuk a csodát, de ha Jézus mondja, hisszük, hogy úgy van és velünk van a feltámadásban. Ezért alkossatok biztos hálót. Rajtatok a világ sorsa, nem várhattok másra. Csak egymással, Krisztussal és az egyházközösséggel élhetitek meg a békét, az örömöt és az Isten szeretetét - buzdította a fiatalokat a főpásztor.
A szentmise után az idei Háló Fesztivál a Kacaj zenekar nagy sikerű koncertjével zárult.
Fotó: PPHF, Hegyi László
Pécsi Egyházmegye
www.pecsiegyhazmegye.hu