Böjte Csaba Debrecenben: “nem az anyagi javakban rejlik a boldogság”

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_12679847753092035163.jpgMagyarországon négy településre is ellátogatott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány élő mobil betleheme, az Összetartozás Betlehem Karavánja. Böjte Csaba erdélyi ferences rendi szerzetes és a Fővárosi Nagycirkusz a Szent Ferenc által 800 éve felállított greccioi betlehem jubileumára álmodta meg a nem mindennapi utazó installációt, azzal a céllal, hogy minél több emberhez el tudják juttatni a legfontosabb üzenetet, a szeretet törvényét. A betlehem karaván december 10 és 23 között tett körutat Székelyföldről indulva Hunyad megyében, a Partiumban, majd Magyarországra érkezett. Debrecenben, Jászapátiban, Miskolcon és Budapesten is lehetősége volt a jelenlévőknek magukra ölteni Mária, József, Erzsébet, a pásztorok vagy a napkeleti bölcsek ruháját és léphettek be a jászolba. Láttatni és megérinteni, ez volt a cél, ami a szerzetes szerint meg is valósult nagyon sok esetben. Olyanoknak is sikerült elvinni Jézus születésének ígéretét, akik, miként Böjte Csaba fogalmazott, nem nevezhetők ultrának a templomban.

Szent Ferenc éppen nyolcszáz éve állította az első betlehemet az itáliai Greccio városában. Látni és láttatni akarta a maga valójában, milyen volt az a hely, az a környezet, ahol a az Úr Jézus Krisztus megszületett. A barlangban berendezett élő betlehemi jelenet annyira magával ragadta a jelenlévőket – hogy a betlehemezés hagyománya világszerte elterjedt.
Látni és láttatni, ezekhez a gyökerekhez szeretett volna visszanyúlni Böjte Csaba és az általa alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az atya azt tűzte ki célul, hogy a jubileum alkalmából rendhagyó módon éli meg nagy családjával az adventi időszakot és ünnepli meg a szent évfordulót. Hosszú útra kelt, hogy körbe vigye a betlehemi üzenetet Erdélyben és Magyarországon, határon átívelően, szakítva a kötelező formákon. A városok főterén, karácsonyi vásárokban imádkozták együtt tömegek legszentebb imádságunkat.
A Fővárosi Nagycirkusz egy tíz méter hosszú, több darabból álló utánfutót biztosított, személyzettel, akik végig az atyával tartottak a két hetes úton. Továbbá élethű jelmezeket és két lámát is magukkal vittek. Az utánfutóba épült jászolnál kecskék, birkák, nyulak, Debrecenben egy szamár is megidézte a betlehemi hangulatot. Krisztus születése napjának legfontosabb szereplőinek ruháit pedig minden egyes településen legalább tucatnyian öltötték magukra.
Az egyes helyszíneken csatlakoztak egyházi vezetők, polgármesterek, országgyűlési képviselők, családok és megszámlálhatatlan gyermek. Nemzeti hovatartozástól, anyanyelvtől, vallási hovatartozástól függetlenül tudtak együtt örülni és ünnepelni, de olyanok is megértették és befogadták a karácsony valódi értelmét és lényegét, akik egyébként nem vallásosak, nem járnak templomban.  És pontosan ez volt az, amit Böjte Csaba szeretett volna…
Számomra nagy élmény volt ez a hosszú út! Bátran kimondom, hogy nem igaz az, hogy a népünk elfordult Istentől. Nem igaz az, hogy az evangéliumnak ma már nincs súlya, gyújtó ereje, életadó melege. Nekünk az a dolgunk, hogy az örömhírt vigyük ki a templomaink falai közül a terekre, oda, ahol az emberek élnek. Jézus Krisztus nem csak hív, hanem küld is a testvéreinkhez! Nem a kereszténységet temető, sirató asszonyok hivatása a miénk, nekünk prófétai erővel, bátran meg kell szólítanunk a testvéreinket! Lelkesíteni, bátorítani, vigasztalni kell a háborúk árnyékában elbizonytalanodott embereket -így összegezte az Összetartozás Betlehem Karavánja útjának tapasztalatait Facebook-posztjában az atya.
És hogy mi volt az üzenet, amit szeretett volna elvinni, minél több településre, minél több embernek? Jézus születésének és életének lényege, a szeretet törvénye.
Ahogy Debrecenben fogalmazott:
Azért vagyunk ezen a világon, hogy egymásnak ajándékai legyünk. Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, Jézus Krisztus a Mennyei Atya ajándéka. Az lenne a lényeg, hogy életed minden perce ajándék legyen a környezetednek.
Kifejtette, hogy manapság annyira elanyagiasodott a világ, hogy ilyenkor karácsonykor is sokaknak minden az ajándékról, a tárgyi javakról szól. Pedig ez tévút. Az erdélyi ferences szerzetes az alapítvány által nevelt gyermekeket, a munkatársakat a jó cselekedetek örömével, valamint a közösségi élmény, az összetartozás örömével ajándékozta meg. Nem csak ajándékcsomagok cseréltek gazdát, hanem december 10-én a Sepsi Arénában kétezer gyermek szurkolhatott közösen. Olyan gyermekek vettek részt a jótékonysági örömfoci kupán, akik közül sokan még soha nem voltak futballmeccsen. Majd déli tizenkettőkor sportolók, és foci szurkolók vettek részt az arénában megtartott szentmisén. Olyanok is, akik soha nem voltak még templomban.
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány jubileumi rendezvénysorozatának része volt egy rendhagyó vetített betlehem installáció, amely Budapesten az Erzsébet téren felállított kupolában reptette vissza térben és időben a látogatókat. A világ első ilyen 360 fokos körbetlehemét több ezren keresték fel az elmúlt két hétben.
Vezető kép: Dévai Szent Ferenc Alapítvány 
www.pestisracok.hu