Böjte Csabát és Murányi Sándor Olivér, írót is díjazták

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_CstBalintAndrasdij.jpgÁtadták a Bálint András-díjakat Székelyudvarhelyen.

1995-től, minden év decemberében a csíkszeredai Bálint András Alapítvány Bálint András-emlékdíjat ad át olyan székelyföldi íróknak, publicistáknak illetve közművelődéssel, közösségszervezéssel foglalkozó személyiségeknek, akik a tragikus hirtelenséggel elhunyt csíkszeredai szerkesztő-újságíró negyedszázadot átfogó munkássága szellemében, tehetséggel, példaszerű tartással és elkötelezettséggel, kiemelkedő színvonalon képviselik, és szolgálják Székelyföld magyarságát és mindenkori érdekeit.
A Bálint András-díjat idén Böjte Csaba író, ferences rendi szerzetesnek, P. Buzogány Árpád író, közművelődési szakembernek és Murányi Sándor Olivér írónak ítélték oda.
Életműdíjjal tisztelegtek a 80. éves Nagy Miklós Kund, újságíró, szerkesztő, művészeti író, publicista rendkívül gazdag alkotói tevékenysége előtt.
A díjátadó-ünnepséget december 20-án, 12 órakor tartották a székelyudvarhelyi Küküllő Szálloda konferenciatermében.
Elsőként a nyolcvanadik életévét betöltött Nagy Miklós Kund szerkesztőt, publicistát méltatta Bölöni Domokos, akinek szavait Mirk Szidónia Kata olvasta fel a jelenlevőknek. Mint elhangzott, Nagy Miklós Kund egyike az erdélyi magyar művelődés legelkötelezettebb és legtermékenyebb munkásainak. „Véleményt mond, feltár, leleplez, bírál, közöl, hetente publikál. Sportol, jól focizik. Örökmozgóként sokat gyalogol, utazik, társadalmi életet él, gyümölcsöző kapcsolatokat épít ki, és ápol, barátait tiszteli, és megtartja, tekintélyét fokozza a csöppet sem mindennapi jó tulajdonsága, hogy a humora is kiváló.”
Következőként P. Buzogány Árpád művelődésszervezőt méltatta Simó Márton író, publicista.
- P. Buzogány Árpád egyszemélyes intézmény, ha nem itt élne, és nem dolgozna köreinkben, akkor sokkal szegényesebb lenne az életünk. Több mint négyszáz kiadványnak volt a szerkesztője, olvasószerkesztője, korrektora, néprajzi gyűjtéseinek egy része tanulmánykötetekben, évkönyvekben jelent meg, emellett számos beszámolót, helyismereti publikációt, gyerekverset írt - sorolta Simó Márton.
Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes is az idei év díjazottjai közé tartozik, ám egy jótékonysági körút miatt nem tudott részt venni a díjátadón. A szerzetes munkásságát, írói és szerzetesi tevékenységét Sebestyén Péter, plébános méltatta. Mint a laudációban elhangzott, a szerzetes nemcsak hatezer árva gyámolítója, hanem hamisíthatatlan hivatkozási alap és sokak számára menedék és úttörő.
Az utolsó díjazottat, Murányi Sándor Olivért Böjte Csaba testvér méltatta, aki videón keresztül üzent.
- Sok könyvet írt medvékről, harcsákról, mindenféle állatokról, és mondtam egyszer neki, hogy miért nem ír az emberről is, mert végül is az is Isten teremtménye. És komolyan vette a kérésemet, és nekiállt, és a gyerekeimről írt - utalt ezzel az író legutóbb megjelent könyvére, ami a Panasz helyett címet viseli. Böjte atya szerint az író sok pozitív értéket mutat fel a könyv által, amire a mai világban nagyon nagy szükség van. A 30 éves Dévai Szent Ferenc Alapítvány nevében a kötet főszereplője, László Pál köszöntötte az egybegyűlteket.