Korabeli öltözékben fogadták a látogatókat

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Kepzesi_kozpontok_67575.jpgIdén nyáron is szép számban keresték fel a turisták Bethlen Gábor marosillyei szülőházát.

Június 15-től kezdődően, három hónapig  a dévai Szent Ferenc Alapítványnál nevelkedő két középiskolás lány, Pap Anita és Roman Anca fogadták az átutazó vendégeket a Veres bástyánál. Mindketten a Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai, akik turizmus szakon folytatják tanulmányaikat. Mivel évközben több hétvégén is ügyeskedtek a Bethlen-háznál, örömmel vállalták a három hónapos megbízatást. Nem volt új dolog számukra, mégis nagy kihívást jelentett, hiszen a napi teendők mellett turistákat kellett fogadni, mesélni a helytörténetről, és saját ellátásukról is önállóan gondoskodtak. Így nagyon ügyesen megtanultak sütni-főzni,  alaposan takarítani, bátran kiállni és mesélni az érdeklődő közönségnek. Az átutazóknak különös fogadtatásban volt részük, hiszen a lányok korabeli ruhákba öltöztek. Mindenki igen nagy érdeklődéssel fogadta a korabeli öltözetet, ami sokat segített a régmúlt idők felelevenítésében – meséli Roman Anca, az egyik diáklány.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Adomanyok_betlehemgaborlogo.jpgAz elvégzendő feladatok között szerepelt a kert és a ház ápolása és gondozása is, amelyet idén a Bethlen Gábor Alap is támogatott 150 000 Ft-al. Ebből a támogatásból az ajtók és ablakok kerültek újrafestésre, valamint a kerti bútorzat és a kapubejáró védőszeres lealapozását sikerült elvégezni. Ugyancsak  a jelen finanszírozásból ismertető szórólapok is készültek, amelyeket szétosztottak a megye legismertebb magyar vendéglátóhelyein.
– Habár apró lépésekkel, de tudatosan, fiataljainkkal karöltve ápoljuk és védjük régiónk gazdag történelmi múltját, amely biztosítéka lehet itt élő magyar fiataljaink szülőföldön való boldogulásának – mondta Varga Csaba, a Szent Ferenc Alapítvány munkatársa, az emlékház vezetője.
Gáspár-Barra Réka
www.nyugatijelen.com