Máréfalvai beszámoló 2007

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Marefalvi_tanevzaro_2007/thumbs/dscf6242.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Marefalvi_tanevzaro_2007/thumbs/dscf6242.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Marefalvi_tanevzaro_2007/viewsize/dscf6242.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Marefalvi_tanevzaro_2007/viewsize/dscf6242.jpg

ImageEltelt a nyár, újból elkezdődött az élet az iskolákban, s vele együtt a támogatott gyerekekkel való foglalkozás is. Jó hírként tudatom, hogy ősztől a második csoport is elkezdte a tevékenységet. Beszámolómban egy kicsit visszatérnék azért a nyár elejére, pontosabban a tanévzárásra. Ezen jelen volt Böjte atya is, egy hálaadó misét is tartott, de ott voltak a környéken hasonló keretek közt működő napközik gyerekei, nevelői is, kb 120 személy.

Ünnepi műsort mise után, a művelődési házban, a máréfalvi gyerekek adtak. Öröm volt látni, azt a lelkesedést, igyekezetet, bizonyítani akarást. Könnyű az iskola 250-300 gyerekéből válogatni egy előadásra valót, de a minden válogatás után maradtakkal összehozni egy szép előadást nagy odaadást, türelmet, kitartást igénylő feladat.
A nyár folyamán a gyerekek voltak táborozni a zetelaki tóhoz. Itt tábor záró koncertnek a Pázmány Péter diákjai előadták az István a király-t. Szép este volt.
Szintén a nyári vakáció alatt több csoportban fogászati kezelést kaptak Szovátán. Volt olyan gyerek, hogy egy alkalommal öt fogát is kezelték, nyilván a lehetőséget kihasználandó.  
Az eltelt időszakban Böjte atyával sokat beszélgettünk a további tervekről lehetőségekről. Szóba került, hogy tovább kellene lépni a jelenlegi helyzeten. Egyrészt az épület nem igazán felel meg oktatás céljára, az iskola pár év múlva pedig elköltözik onnan. Akkor került szóba a jelenleg kihasználatlan melléképület, a csűr átalakításának terve. Sikerült az egyházzal megkötni egy 25 évre szóló koncessziós szerződést, egy barátom pedig készített egy vázlat tervet. Ezt átbeszéltük az atyával és arra jutottunk, hogy jó lenne ebben a formában kivitelezni, de ennek költségeit semmiképp nem tudjuk előteremteni. Más lehetőségünk nem maradt, mint újragondolni, elhagyni amit lehet. A tetőszerkezetet nem cseréltük le, csak újraléceztük, a cserepeket átforgattuk, a töröttek pótolására pedig sikerült megszerezni a Műv. Ház korábbi fedésére használt, bár nem a legjobb minőségű cserepeit. Csak egy szintet fogunk elkészíteni, de a továbbfejlesztés lehetőségét azért biztosítjuk. A közművesítés költségeit, a villanyszerelést kivéve, remélem az őszi költségvetés kiegészítés elfogadásakor sikerül az önkormányzattal megszavaztatni, még jelentős segítségre számítunk a helyi erőktől is.
Pillanatnyilag befejeződött a tető felújítása, most készítjük elő a terepet az alsó szint elkészítéséhez. Ha időben végzünk az aljzat kialakításával, illetve elkészülnek a külső nyílászárók, akkor a benti munkálatok folytathatók hidegebb napokon is. 
Remélem eddig megérkezett a küldött csomag. Duna tévés barátaim adták postára, több mint egy hete. 
Továbbítottam üdvözletét Katónak és a gyerekeknek, szeretettel és hálával köszönik a támogatást.
Minden jót kívánva,

     Balázs

Máréfalva, 2007 október 2-án.

 

Kedves Balázs!
Örömmel és hálával követem figyelemmel ezt a szép, előremutató együtt működést, ami máréfalvai napköziotthonunk  és Sinkó Ottó Székesfehérvári úr között alakult ki. Az elmúlt évben vállalta a napközi mind a húsz gyereke számára a napi 100 forintos támogatást, ez havi 60.000 forint segítséget jelentett. Becsületes munkátokkal elnyertétek a bizalmát és így örömmel jelezhetem nektek, hogy az idén a már vállalt támogatás mellett,  egy egyszeri sokkal nagyobb összeggel szeretne hozzá járulni az épület  átalakítási munkálataihoz.
Őrömmel látom, hogy ez a szép együtt működés igazából mindnyájatoknak jó száj ízet, örömet, boldogságot jelent.  Nálatok gondok, bajok vannak a gyerekek oktatásával, nevelésével, és e bajba lévő gyermekekhez lehajlik jóságosan, egy jótevő, ki így konkrétan hálát tud adni az Úrnak, amiért öt, családját, vállalkozását megáldotta. Nagy szeretettel kérlek, hogy nagyon szépen, óvatosan, előre tekintően, átláthatóan végezzétek e szép munkát, hogy az eredményeken felbátorodva, minél több Istentől megáldott, tehetős vállalkozó merjen és akarjon, szeretettel lehajolni a bajba lévő gyermekekhez.

 Igazából az lenne jó, ha így eltudnánk indítani a szolidaritás, az egymásra figyelés nagy folyóját a Kárpát medencében. Hiszem, hogy van annyi gazdag ember ezen a földön, hogy képesek összefogva felvállalni az elesettek gondjait, bajait. Csak ebben az irányban szabad megoldást keressünk, mert sem az Egyház, sem az Állam nem lesz képes megoldani a szociális gondokat. Úgy érzem, hogy Jézus Krisztus tőlem azt kéri, hogy  kovász legyek, imával, közbejárással indítsam el, e szép, életet jelentő, egész népünket megszentelő  nagy folyót.


Imádságos féltő szeretettel, Csaba t.

 

Image