Bemutatkozik a Szent Ferenc Alapítvány Oroszhegyi Csoportja

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_szentferencalaporoszhegy.jpgNemsokára indulok Csíkszeredából Oroszhegyre!! Ma délután e szép Udvarhelyszéki nagycsaládommal készülök a karácsonyi ünnepre!!

Imádságos szeretettel,

Csaba t.
2007 februárjától Oroszhegyen is fogadja a hátrányos helyzetű gyermekeket a Böjte Csaba atya álltal létrehozott, Dévai Szent Ferenc Alapítvány segítségével működő, délutáni kisegítő otthon. 42 gyereket nevelünk nagy szeretettel.
A jó Isten segítségével, úgy hozta a sors, hogy rám Mihály Anna és koléganőmre Bálint Pál Editre bízta ezt a  feladatot.
Jelenleg a  gyermekek 3 -14 éves korig élvezhetik az alapítvány támogatását.
A kezdet nem volt könnyű. A helyi pébános jóvoltából ideglenesen beköltözhettünk az akkor üresen álló kántori lakba. Az épületben nem volt semmilyen felszerelés a kályhákon kívül.
Mára már hála Istennek mondhatni nem is vagyunk olyan szegények, szerényen és szeretetben élünk boldogan.
Egy gyerek havi ellátására 20 lejt biztosít az alapítvány  számukra. Ezenkívül magán személyektől, vállalkozóktól, helyi önkormányzattól, Bolygó közbirtokosságtól, magyarországi civil szervezetektől kapunk támogatást.
Ami nagy segítség számunkra, hogy a mindennapi kenyeret a Vidéki pékség biztosítja Boldizsár Gábor jóvoltából.
Állandó helye még nincs az otthonnak, reméljük idővel ez is megoldódik a jó Isten segítségével.
Mindennapjaink
Az iskola, óvoda után meleg ebéddel várja a gyermekeket a ház. Étkezések előtt és után imádsággal köszönjük meg, hogy midig kerül étel a tányérunkba. Tanulás és játék után, a feszültségek és a napi leterhelés oldására beszélgetést és közös játékot tartunk. A napot haza indulás előtt imával zárjuk.
Az ünnepekről megemlékezünk, legyen akár egyházi vagy világi.
Nem felejtjük el egymást apró figyelmességekkel meglepni születésnapok, névnapok alkalmával sem.
Szociális munkánk része, hogy családi problémákra felfigyeljünk és felszínre kerülésével valódi segítő kezet, nyújtsunk.
Ezen felül, feladatunk a mindennapi főzés, mosogatás, takarítás. Apró feladatokat adunk a nagyobb gyermekeknek, pl. takarításban, mosogatásban, játék helyre rakásában, fahordásban való részvétel. Ez része a munkára, rendre, tisztaságra való nevelésnek, melyhez a kisebb gyermekek is szívesen csatlakoznak.
Igyekszünk a gyermekekkel minél többet foglalkozni és szeretettet adni. 
Ez próbára tesz minket nap, mint nap, mert a nagykor különbség és létszám miatt nem mindig jut idő mindenre.
Felkészülés
Lelki és szellemi feltöltődésre a havonta megrendezett körzeti nevelő találkozó ad alkalmat, ahol találkozunk más otthonok nevelőivel, és szakemberek tartanak nekünk továbbképzéseket, előadásokat. Évente részt veszünk az Erdélyben működő otthonok nagy találkozóján.
Különleges alkalmak azok a napok, amikor ellátogat hozzánk Csaba testvér. Izgatottan készülünk a találkozásokra és nagy szeretettel fogadja őt a falu apraja és nagyja.
A jövőben szeretnénk egy állandó helyet az otthonnak, melyet az alapítvány és a csoport magáénak érezhet. Reméljük, hogy minnél több gyermeknek segítséget és szeretetet adhatunk a jövőben is. Ezúton szeretnénk megköszönni azoknak a támogatást akik eddigi működésünket segítették.
Isten fizzesse meg nekik!
Bálint Pál Edit
 Mihály Anna