Fél évi beszámoló Parajdról

Nyomtatás

jelmezben,,Dolgozni csak pontosan szépen,

  ahogy a csillag megy az égen,

  Úgy érdemes,,

(József Attila)

A jó Istennek hálát adván minden nap a 2008-2009-és iskolai év JÓL kezdődött az új napköziotthonban a 36 gyerek számára.

A nyár folyamán sikerült Csaba testvér önzetlen segitségével felújitani az alsó szintet.

Nagyon jó kapcsolatot alakitottunk ki iskolánkkal ,aki új iskolai butorzatot adott.

A tanév első napján már meleg ebédet szolgálhattunk fel, rászoruló gyermekeinknek,mely nagy öröm volt számunkra.

jelmezEgy tányér meleg levest a másik követte, jó érzés töltött el ennek láttán,mert a jó Isten kamaránkat megtöltötte finomsággal ,amiért naponként imádkozunk.Iskolakezdés első hetében ,második alkalommal vettünk részt,a hagyományos NEMZETKÖZI TÖLTÖTTKÁPOSZTA FESZTIVÁLON a gyerekekkel, munkatársakkal,vendégekkel együtt szép napot töltöttünk el.Sokan felfigyeltek az Alapitványunk sátrára,ahol készitettük mi is hagyományos töltelékesünket. Érdeklődök sokasága kostolgatta föztünket. Október közepétől készültünk a harmadik Karácsonyi műsorunkra ,,ERDÉLY LEGNAGYOBB GYEREK KARÁCSONYA,, cimmel. Az ünnepi műsor a parajdi sóbányában lesz a sóbánya igazgatója nagy szeretettel bocsátja rendelkezésünkre a helység legnagyobb katedrálisát,ahová több mint 2500 gyerek és meghivott fér be.
Az ünnepi hangulatot,meghivók megtervezésével,karácsonyi képeslapokkal ,az otthonunk esztétikus feldiszitésével emeltük. Vannak olyan gyerekek akik nem ismerik az ünnepeket ,fontosságukat a Karácsonyt,az ajándékozást ,a karácsonyfát ,ezekkel kapcsolodó kérdésekre feleletet kellett adjunk. Nagyon kedves ,,ANGYLKÁINK,,  konyhabutort,mosógépet,vizmelegitőt(boylert),mikróhullámsütőt, mélyhütőt ,aragázkályhát palackkal és háztartási cikkeket ajándékoztak ,,SZENT BORBÁLA,, otthonunknak. Igy naprol napra szebbé és otthoniasabbá vált otthonunk.
Hosszú időt vett fel a Karácsonyra valókészülődés, a szerep megtanulása, a diszlet kialakitása a szinpad megtervezése. Mindez annak érdekében történt ,hogy méltóképpen adhassuk elő sok-sok vendégünknek e szép szivhez szóló szerepet.Névadó ünnepséget tartottunk December 4-én ,SZENT BORBÁLA napja lévén otthonunk első névnapja. Ezen ünnepélyen otthonunkba fogadhattuk a ,,KÉZFOGÁS A GYEREKEKÉRT EGYESÜLET,, részéről Keresztes Szilviát ,a Szombathelyi Nyugat Rádió munkatársait. Devecsery László iró-költő, mesedélutánját élvezhették gyerekeink. A Szombathelyi Mormon csapat Mikulásra elhozta a régen vágyott igazi ,,Betlehemest,, amelynek láttán örömkönnyek jelentek sokak szemében. Gyerekeink hálamüsort mutattak be vendégeiknek. Minnél több ráfigyelést, örömet és szeretet kapunk, annál többet szeretnénk adni gyerekeinek. Szeretnénk ha gyerekeink minden napját Karácsonnyá tudnánk változtatni. Ezért sok sok szeretetre van szükségük amelyet remélem erőnkfeletti munkánkkal sikerül megadnunk,
Elbúcsúztunk a kedves csapattól ,reméljük még sokszor zörgetnek ajtonkon,mert a Biblia szerint ,,A zörgetőnek megnyitatik,,mert tiszta szivvel ,őszinte szeretettel várják gyerekeink.
angyalTeltek a napok, munkálkodtunk, tevékenykedtünk a műsor sikere érdekében. A Baptista Szeretetszolgálat részéről ,szeretet dobozok érkeztek,Szenczy Sándor enök szerint, 2008-ban gazdag volt a Karácsony ,az eddiginél több meglepetéscsomagot küldtek az adakozók. Vendégeinket a média stábjait, a Szeretetszolgálat küldöttjeit, Mózsi Tata és kedves fia Lukács Csaba magyarországi újságiró vendégelte meg saját otthonukban. A vendégek érkezését az angyalszárnyak suhogását nem lehetetthallani, érteni a több mint 2000 gyerek vidám zsibongásától. Jó és áldott a sóbánya helysége nekünk, az ünnepi műsor után,hintázhatnak csuzdázhatnak. At ,,Angyal?? csomag kibontása ,örömet csalt minden gyerek szemében, a nevetés zsivalja minden más elnyomott.
Jézus a ,,SZERETET,, hozta nekünk ajándékba,a nagy szivét, amellyel Ő minket tud szeretni.

A ,,Mennyből az angyal,, is mindha szebben harsonázott volna,sziveket lelkeket melengetve.

Örült és örvendezett a bánya házigazdája,mert kigyult a világnak a Betlehem csillaga.
A gyerekek is örvendeztek,hogy idevezérelte őket a csillagnak fénye.Jöttek ,az Isten fia szegény Betlehemi jászolához,az angyalok hirdették a Megváltó születését. .Szülőknek, vendégeinknek adományozóinknak a Karácsony ajándékműsorunk,átjárta lelküköt,minden elcsendesedett és készültek befogadni szivükben, Megváltónk ajándékát.

Köszönetet rebeg ajkam vendégeinknek kik az ,,Angyal,, csomag kiosztásánál segitkeztek. A SZENTENDREIEKNEK, BUDAPESTIEKNEK,CSIKSZEREDAIAKNAK, nem volt kicsi dolog,eljönni és szemben nézni minden gyerekkel látni szemükben a gyémánt csillogását .Ezzel a fénnyel feltöltődve,tértek haza vendégeink. Köszönöm szeretetüket munkájukat a visszatérő vendégeinknek.Az ők adományai mesebeli ,,terülj terülj asztalkámmá,,varázsolta otthonunkat,igazi ünnepi hangulatot .
Gyerekeink és Ady szavaival ,,Köszönöm, köszönöm, köszönöm !,,
A parajdi református lelkész meghivására, Karácsony harmadnapján gyerekeinkkel bemutattuk a kisKarácsonyi műsorunkat,mely nagy sikernek örvendett sok dicséretet kaptunk. .A Református Egyház  több ajándékcsomaggal lepte meg a szereplőket. Hála és köszönet ezért. Megjegyzem ,hogy ilyen meghivást még senkitől nem kaptunk ,és örömmel töltött el hogy a gyermekeink a templomban is otthon érezhették magukat,érezték a rájukfigyelést,hogy ők is fontosak hogy a temolomban is igazi Karácsonyunk lehetett.

bohóc2009.január 8-án Mezőkovácsházi polgármester második alkalommal látogatta meg otthonunkat. Jövetelének célja a rászorult gyermekek megajándékozása volt ,mivel Mezőkovácsháza és Parajd testvérváros ezért elkisérte Őt a helyi önkormányzat részéről a polgármester ,a gyerekeink rajzgyüjteményt adtak át a vendégeknek. Köszönetet kell mondjak László Ildikónak és Endrének,hogy a mindennapi ebédünkben hussal belepótoltak, Dónáth Franciska néninek és a ,,Klarissza,, csoportnak,Ella néninek és Bandi bécsinak,akik ha segitséget kérünk nem tudnak ,,Nemet,, mondani.
Hálát mondok , Mózsi Tatánknak ,aki minden nap minket meleggel fogadott és fogad,,Sokat élj nekünk egészségben nekünk, TATA,, hangzik a gyerekek csengő hangjaiból . Nagyon büszke amikor az úton hallja köszönésüket,,Csokolom ,TATA,, ,akkor tudja hogy a SZENT BORBÁLA napközi gyerekei. Az iskola vezetőségének ,mert szoros kapcsolat alakult az lskola és Alapitványunk között ,minden hétem meglátogatnak és sokat beszélgetünk hogy jobbá szebbé tudjuk gyerekeink életét formálni. Tanitónéninek Fülöp lcunak ,aki meglátogatta házunkat,látta hogy itt a segitség jól jönne, 2008 dec. 1-től feláldozva délutánját sokat tud segiteni nekünk a gyerekek mindennapi tanulásában, szereplésében ,nevelésében. A jó lsten adjon erőt,egészséget kitartó önfeláldozó munkájáért.

A lista hosszú lenne, köszönetet mondunk még egy jó szóért is . Fizetésül mosolyognak nekünk ,vagy megveregetik válladat és akkor a lelked tudja hogy jól végezted munkádat.A SZENT BORBÁLA  NAPKÖZIOTTHON  2009 február 13-án,,,születésének,, harmadik évfordulóját tarottuk. Az ünnepi ebéd rövid köszöntéssel kezdődött és a gyerekek énekkel üdvözölték a vendégeket. A közös ima és hálaadás után vendégeink végignézhették gyerekeink ünneplését. Ebéd után sor került a három torta szétosztására. Egyszerű, meghitt közös ünneplés volt.

,, Feltesszük a kérdést, hogy
,,Mi dolgunk a világon ?
Küzdeni erőnk szerint a legnemesbekért . ,,
                                                                                               (Vörösmarty Mihály )

Az emeleten sikerült befejezni a munkálatokat, három vendégszobát fürdőkkel, ajálták hogy Jó lenne a házban a KÖZPONTIFÜTÉS  beszerelése és a BUTORZAT beszerezése ,hogy vendégeinknek és hozzánk jövő gyerekeinknek tetszők legyenek . Most a ,,HUSVÉTI NYUSZINAK ,,   segitségét kérném, a világiaknak az intézményeknek nyújtsák felénk kezüket ,mert csak igy lehet megoldani a társadalmi gondokat, problémáinkat. Előre is HÁLA,ÁLDÁS A JÓ SZIVEKNEK !
Köszönöm,

Kovács Ágnes  PARAJD